Kezdőlap hírmozaik

    GIFre fel!

    A közösségi média kedvelt mozgóképeit tanórai vagy projektek keretein belül is elkészíthetjük, de akár figyelemfelhívásokhoz is használhatjuk őket az intézmény oldalán. Milyen eszközökkel célszerű hozzákezdeni? Hogyan tudunk akár kulturális alkotásokból is gifeket alkotni? A Europeana adatbázis és blog anyagait felhasználva sok példa a mai cikkünkben 😊

    1. Giphy https://giphy.com/create/gifmaker

    A könnyen használható eszköz nagy előnye, hogy a feltöltött képekre egyszerűen illeszthetünk matricákat, szöveget vagy effektet adhatunk hozzá.

    Europeana-rijksmuseum-google-eyes
    https://giphy.com/gifs/xT9IglOZuvKpgqdH7G 
    1. Talltweets – gif vagy tweet Google prezentációból!

    Az eszköz eredeti célja, hogy tweet-eket készítsünk google prezentációinkból, de szuperül lehet vele gifeket is készíteni, melyeket aztán tovább beilleszhetünk más prezentációkba is.

    1. Ezgif https://ezgif.com/maker

    Több képet tudunk feltölteni az eszköz segítségével, melyeket összefűzve egy gif-et kapunk. Használhatjuk továbbá videókból gif készítésére, a kívánt részt feltöltés után levágva szintén gif-ként tudjuk elmenteni. Mentés előtt érdemes kipróbálni a küönböző effekteket is. Itt egy példa a korábbi cikkeinkben szereplő képekből készült gifre:

    4. Handytools

    Regisztráció nélkül gyorsan tudunk gif-et készíteni a feltöltött képeinkből.

    Íme egy gif a nyárról:

    Képek forrása: Pixabay

    5. Játék a színekkelPixlr és Ezgif együtt

    A Pixlr-be feltöltött képre egy másik réteget adva megváltoztathatjuk az adott képen annak a résznek a színét, amit ki szeretnénk hangsúlyozni. A kívánságunk szerint módosított képet elmentve az eredetivel együtt Ezgif segítségével gif-et tudunk készíteni:

    On Off Lamp GIF By Europeana

     

    Még több ötlet, angol nyelvű óraterv a Europeana oktatásban való használatához, köztük magyar pedagógusok beszámolóival: https://teachwitheuropeana.eun.org/

    Köszönjük a Europeana hozzájárulását a blogposztok és a példák használatához.

    Források:

    https://blog.europeana.eu/2017/10/how-to-make-a-gif-from-a-series-of-photos/

    https://blog.europeana.eu/tag/gif-it-up/ 

    Előző cikkOkoslépcsők az iskolában
    Következő cikkMi is az a rábeki?