Kezdőlap Digitális eszközök

Hangolódjunk az iskolára – 6 újabb ötlet

Az ide tanévkezdés több szempontból is másabb, nehezebb lesz, mint korábban. Hogyan tudjuk a nyár-iskola átmenetet segíteni a diákok számára miközben igyekszünk közösséget építeni? Mai ötleteinkkel az első tanítási napokra szeretnénk segítséget ajánlani pedagógusaink számára.

  1. Utazórulett – ha meglátogathattam volna…

Az idei nyár sajnos nem elsősorban a nyaralásról szólt. Ha meglátogathattunk volna egy külföldi országot, ott mit néztünk volna meg, ami minket érdekelt volna? Persze bármilyen más választós játékot beilleszthetünk a wheel decide szerencsekerekébe:

  1. Telefonos osztályapp – Google diákban Korábban is írtunk már a Slidesmania hasznos Google diák/Powerpoint sablonjairól. Most egy osztályapphoz készítettek sablont 9 fő alkalmazással és 8 menü lehetőséggel.
    Kép: Slidesmania

    Olyan információkat tudunk elhelyezni az alkalmazásban, mint az iskola adatai, születésnapok, fontos linkek, folyamatban levő projektek, órarend. Még több információ a sablonról:

3. Az ismerkedés és az osztálytermi szabályok játékosítása – a sablon szerzője a mindennapi tanterembentalálható tárgyak segítségével igazi kihívást állít a csapatban dolgozó diákok elé. Mindegyik tárgy egy megoldandó feladatot ad: például a TV-re helyezett QR kód egy padlet oldalra irányít, ahova mindenkinek fel kell töltenie egy szelfit magáról 1-2 mondatos bemutatkozással. Nagyon érdekes a csillárhoz kötött feladat, ahol a diákoknak a különböző készségeiket kell saját maguk értékelniük 1-6-ig, de minden számot csak egyszer használhatnak.

Kép forrása: https://edrenalinerush.com/distance-learning/class-is-lava/

4. Személyes tanulási útvonalak biztosítása – az alábbi eszközök, vizuális rendszerezők olyan tanulási útvonalak kialakítását teszik lehetővé, melyek során a diák nem csak arról dönt, hogyan sajátít el egy fogalmat, hanem azt is, hogyan mutatja majd be amit tanult. Ebben a szuper Wakelet gyűjteményben sok ilyen ötlet van összegyűjtve. korábbi cikkünk ötletei, feladatok menüsorként kínálva – például itt a műanyag témakörét járják körbe a diákok.

Kép: Arjana Blazic

5. Virtuális osztályterem feldíszítése – miért is ne készítsünk saját keretezett képeket a virtuális osztálytermünkbe? Ezzel a szuper egyszerű sablonnal a diákokkal megosztva könnyedén megtehetjük. https://docs.google.com/presentation/d/1InIxkwpIo1Tt_CQxfDouimcpKftUxbDQIUo3J2uGwRk/copy

6. Segíts megjegyezni a neved – animáld! Akinek van Google osztályterem hozzáférése, érdemes ezt a cikket megnéznie. Hasonló Scratch-ben. A Fodey pedig ingyenes, regisztrációt sem igényel, bár korlátozottak a lehetőségeink – ninja vagy varázslós szövegírás gifben, újságcikk-darab készítése pillanatok alatt, és még pár beszélő állat/gyümölcs/bajuszos paradicsom.

Eszköz: https://www.fodey.com/generators/animated/talking_tomato.asp

Források:

Előző cikkEgy új nyelvkönyv tanulságai
Következő cikkKözösség és magány – új szempontok, új lehetőségek