Kezdőlap Digitális eszközök

Interaktív feladatok diasorokból – egyszerűen

Míg nem is olyan régen egy Powerpoint előadás elkészítése jelentette az adott alkalmazás maximumát, mind online mind offline már sokkal több lehetőség rejlik a programban vagy éppen a Google diák használatában. 7 kedvenc feladatunkat gyűjtöttük össze: közösségi oldalak diából vagy éppen virtuális útlevél készítése egyszerűen.

  1. Személyre szabható diasorok (reggeli) értekezletre

A Slidesmania sablonsora 100%-ban személyre szabható, 6 különböző elrendezéssel. Használhatjuk letöltve Powerpoint sablonként vagy Google Diákban is.

Kép forrása: Slidesmania sablon, képernyőkép
  1. Nyomozzunk!

Az alábbi sablon segítségével könnyen egy bűntett helyszínévé tudjuk alakítani a (virtuális) osztálytermet különböző tantárgyak szerint. Az egyes elemek a diákok korosztályához illeszkedve törölhetőek. Vizsgáljuk meg a bizonyítékokat! Keressünk összefüggéseket! A sablon segítségével könnyedén keretbe foglalhatjuk a képzeletbeli nyomozást és dokumentálhatják a tanulók az egyes lépéseket.

Kép forrása: Slidesmania sablon, képernyőkép
  1. Utazzunk!

Sajnálatos módon a jelenlegi helyzet nem teszi ezt lehetővé, azonban az alábbi sablonban virtuális útleveleket tudunk készíteni a diákoknak, amelybe pecséteket, kitűzőket vagy digitális matricákat tudnak összegyűjteni. Használhatjuk letöltve Powerpoint sablonként vagy Google Diákban is.

Kép forrása: Slidesmania sablon, képernyőkép
  1. Játsszunk, mint a Snapchaten!

Ha az igazi alkalmazásban szeretnénk a Snapchat játékain játszani, több akadályba is ütközünk: rendelkeznünk kell felhasználói fiókkal, egy okos eszközzel és megfelelő korúnak kell lenni hozzá- Azonban amire igazán szükségünk van a tanteremben, az nem az alkalmazás, hanem a kínált játékok. És mindez Powerpointban! A Ditch That Textbook oldaláról ingyenesen letölthetjük hozzá a sablonokat.

Kép forrása: Ditch That Textbook sablon
  1. Készítsünk Insta sztorikat!

Az ötletet adó kollégának az volt az alap elképzelése, hogy mennyire a diákok mai világába lehetne helyezni az irodalmat, ha a tanulóknak például el kellene készíteni Júlia insta sztoriját Rómeó halála után. Persze nem csak irodalom, idegen nyelv vagy történelem órán is alkalmazhatunk hasonló ötleteket. A Ditch That Textbook oldaláról ingyenesen letölthetjük hozzá a sablont.

Kép forrása: Ditch That Textbook sablon
  1. Animáljunk!

Az alábbi videó szuper ötleteket ad ahhoz, hogyan lehet a Powerpoint előadásunkat igazán látványosan animációvá varázsolni.

  1. Adjunk feliratot a képekhez!

Ha a tanulóknak a képen szereplő személy helyébe kell képzelniük magukat, teljesen új megvilágításban látnak egy adott helyzetet. Válasszunk olyan képeket, melyek illeszkednek az adott óra anyagába, adjunk hozzájuk szövegbuborékot és bízzuk a diákokra a gondolatok megalkotását. Sablon hozzá itt érhető el.

Források:

https://ditchthattextbook.com/interactive-powerpoint-activities/?fbclid=IwAR1aLUxu2kCXHedhavvvlJKKF0TR6FJUM2pbQxXiqB5S823j7I2DuRGTxvc

https://slidesmania.com/

Előző cikkCseperedő – egy biztonságot adó kuckó, amíg anya tanul
Következő cikkA Határtalanul vetélkedő eredményei