Kezdőlap heti kitekintő

Cseperedő – egy biztonságot adó kuckó, amíg anya tanul

A Szegedi SzC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola Cseperedője egy bölcsődei kuckónak berendezett tanterem, az iskola egy félreeső szegletében. Itt szakképzett gondozónő felügyel a tanulói jogviszonyban lévő anyukák kisgyermekeire a tanórák ideje alatt. Így az édesanyáknak lehetőségük van tanórák közötti szünetekben meglátogatni kisgyermeküket egy puszira. A Cseperedőt fenntartó, az Alteros Gyerekekért Alapítvány a Civil Díj 2020 nyertese, ebből az alkalommal a kezdeményezés szervezőjével, Horváthné Szabó Ágnessel beszélgettünk.

Kedves Ági, gratulálunk a Cseperedőt fenntartó az Alteros Gyerekekért Alapítványnak, amely Civil Díj 2020 nyertese!!  Milyen ellátást jelent ez a szolgáltatás a kicsikre nézve?

A kisgyermekek számára ez egy állandóságot, biztonságot adó kuckó, ahol jól érzik magukat, míg anyukájuk a közeli tantermek egyikében tanul.

Kép: Horváthné Szabó Ágnes
Ez a kicsik számára egy ellátási forma is, hiszen a szülők, lehetőségeikhez mérten gondoskodnak gyermekükről, de ha nem, nálunk van pelenka, bébiétel, ruhák, játékok, mesekönyvek. Ezeket még otthonra is tudunk biztosítani. 

Minden gyermeket megfigyel  gyógypedagógus és akinek szüksége van, korai fejlesztésben részesül. Az iskolai védőnő is figyelemmel kíséri fejlődésüket. 

Mi a visszajelzés a szolgáltatást igénybe vevő diákoktól, akik szülők? 

Az édesanyák igénylik ezt a szolgáltatásunkat, hiszen ezáltal tudják befejezni tanulmányaikat.

Kép: Horváthné Szabó Ágnes

Az eddigi tapasztalatok alapján, milyen hatással volt ez a lehetőség az iskolába járási „kedv” fenntartására?

Sokszor nem is igazán a kedvről van szó, hanem a lehetőségről, hiszen ha nem lennénk, nem tudnának iskolába járni. Elmondhatjuk, hogy akik igénybe veszik a Cseperedőt rendszeresen járnak iskolába és összetartanak a Cseperedőn kívül is. Motiválják egymást a rendszeres iskolába járásra.

Kép: Horváthné Szabó Ágnes

Mit jelent számotokra ez a díj? 

Elismerést mindenképpen, hogy kívülállók is jónak tartják kezdeményezésünket. Ez megerősít abban, hogy jó úton járunk és hogy folytatnunk kell tovább.


Mi a tervetek a jövőre nézve? Hogyan, hova tovább?

Egy tervünket az idei tanévben már megvalósítottuk, miszerint délután, felnőtt oktatás idején is nyitva a Cseperedő ajtaja és várja  az első, vagy akár többedik szakmát tanulni vágyó édesanyák gyermekeit.

Kép: Horváthné Szabó Ágnes

Ti, pedagógusok mit tanultatok az évek során ezekből az élményekből?

Ha összefogunk, bárhonnan van kiút.

Mit üzennél a kollégáknak, aki egy hasonló kezdeményezés elindításán gondolkoznak?

Ha lemorzsolódnak a várandós tanulók, vagy kicsi gyerekek botladoznak év elején a folyosón, tanórán ne gondolkodjanak. Cselekedjenek! Nyilván van anyagi vonzata egy ilyen ellátás kialakításának, működtetésének, de mindig vannak segítők akik révén sikerül áthidalni a problémákat. Bennünket is bátran keressenek fel! Szívesen megosztjuk tapasztalatainkat, mindenben segítjük őket , amiben tudjuk.

Az alapítvány munkájáról többet weboldalukon, valamint a Szegedi SzC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola facebook oldalán olvashatunk.

 

 

Előző cikkMódszerek, stílusok, stratégiák – a tanulásban
Következő cikkInteraktív feladatok diasorokból – egyszerűen