Kezdőlap jó példák

Digitális húsvét minden korosztálynak

Mely múzeumokban van tojásgyűjtemény Magyarországon? Hogyan raktározzák, szállítják, restaurálják ezeket? Milyen tojásfestési módokat ismerünk? Hol találunk húsvéti mondókákat? Írásunkban ilyen és hasonló kérdésekre keresünk választ. A különböző múzeumok honlapjain számos segítséget találunk a húsvéti előkészületekhez több korosztály számára is: ötleteket, segédleteket, de akár olyan izgalmas videóösszeállításokat is (esetünkben a tojásrestaurálásról), amelyek segítségével jobban megismerhetjük egy-egy gyűjtemény hétköznapjait is.

Forrás: Pixabay

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Játékos húsvét (1-2.) című összeállításai főleg kisebbeknek szólnak. Az érdeklődők húsvéttal (nyúllal, tojással) kapcsolatos információkat, játékötleteket és meséket, mondókákat találnak a jelzett linkeken.

https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/tanulas/kulonleges-foglalkozasok/jatekos-husvet

https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/tanulas/kulonleges-foglalkozasok/jatekos-husvet-2

 

Az egyik legnagyobb hazai tojásgyűjtemény a Magyar Néprajzi Múzeum tulajdonában van. Az intézmény költözése (és a fennálló vírushelyzet) miatt jelenleg nem látogatható, de digitális tartalmait, oktatási segédleteit érdemes felkeresni.

Az alábbi kisfilmben a gyűjtemény bemutatásán kívül a tojások restaurálásába is bepillanthatnak az érdeklődők és megtudhatjuk, miben is segíthet a mitmit csirke:

Kérdések, feladványok, feladatok:

  • Mekkora a Néprajzi Múzeum tojásgyűjteménye?
  • Mi a „húsvétias ajándék” a kisfilmben? Hogy hangzik a felirata?
  • Mi történik a néphit szerint, ha egy fekete kakas (!) tojást tojik?

A Míves Tojás Gyűjtemény honlapján számos tojásdíszítési formáról tájékozódhatunk:

https://www.tojasmuzeum.hu/muveszet-a-tojason/

Kérdések, feladványok, feladatok:

  • Mit jelent(het) a berzselés?
  • Milyen rátétekkel találkozhatunk tojásokon?

Érdekes áttekintést ad(hat) a MúzeumDigitár anyaga is. Mi ez a gyűjtemény? „A MúzeumDigitár gyűjteménykezelő és publikációs rendszer egyrészt a múzeumok, köz- és magángyűjtemények mindennapi nyilvántartási és gyűjteménykezelési feladatait segíti, másrészt az interneten keresztül a gyűjteményekhez való hozzáférést, a gyűjtemények közötti átjárhatóságot biztosítja, lehetővé téve a digitalizált kulturális javak sokrétű felhasználását mind a szakma, mind a kutatók és más érdeklődők számára.” (Néhány számadat: 596 múzeum 2 570 gyűjtemény, 316 052 műtárgyfotó)

https://hu.museum-digital.org/

Kérdések, feladványok, feladatok:

  • Gyűjts legalább háromféle tojással kapcsolatos tárgyat (add meg a linkjét) a múzeum digitális gyűjteményében! (Pl. tojástartó, tojásból készült karácsonyfadísz, stb.)
  • Miért tilthatták be a tojásfestést 1916-ban? Válaszolj a következő digitális műtárgy segítségével:https://hu.museum-digital.org/singleimage.php?imagenr=544122
Előző cikk„Ez élmény mindenkinek” – A Komplex Alapprogram gyereknek, szülőnek, pedagógusnak egyaránt sikert jelent
Következő cikkHúsvéti ötletek, segédletek – online