Kezdőlap jó példák

Húsvéti ötletek, segédletek – online

Előző írásunkban a húsvéti ünnepkörhöz kapcsoló „elméleti” kérdésekkel igyekeztünk segíteni a húsvéti készülődést. Jelen cikkünkben ezt folytatjuk: bemutatjuk néhány gyűjtemény húsvéti ünnepkörhöz kapcsoló tanári segédleteit, illetve játékos feladatlapjait. Érdemes kipróbálni!

Forrás: Pixabay

A Hagyományok Háza komplex húsvéti segédletet kínál a pedagógusok számára. Digitális útmutatójukban kétórás, élményközpontú, tevékenykedtető foglalkozás megtartásához nyújtanak támpontokat: „megismerkedünk a nagyböjti időszak és a húsvét népszokásaival: archív filmrészletek megtekintésével, tavaszváró szokásokkal, az olyan, régen közkedvelt, de mára feledésbe merült böjti játékokkal, mint a faluhossza játék, a mosakodós játék, a komálás és különféle tojás-játékok. Virtuális kézműves műhelyeinkben pedig tojásberzselés technikájával ismerkednek a gyerekek, és hímes tojásukhoz csuhéból tojástartót is sodornak” – olvasható az ismertetőben.

A foglalkozásvázlat mellett módszertani útmutató, tananyagtartalom, archív kisfilm egyaránt megtalálható. A

is hasznos időtöltést kínálnak.

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/5821

A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum anyagaira több ízben hivatkoztunk már. Egyik legnépszerűbb, saját fejlesztésű játékuk a „Hímestojás Négyzet”, a sudoku „húsvétiasított” változata: https://www.tojasmuzeum.hu/a-muzeum/letoeltheto-mintalapok-jatekok/?

A hagyományosabb tevékenységformák kedvelőinek ugyanitt tojásírást segítő mintalapok állnak rendelkezésükre, de bepillanthatnak a tojáskarcolás, sőt a tojáspatkolás munkafolyamataiba is. (Természetesen nem valószínű, hogy ez utóbbi két díszítési formát a gyakorlatban is kipróbálja mindenki, de érdekes, izgalmas ismeretekkel lehet gazdagabb.) https://www.tojasmuzeum.hu/a-muzeum/alkotoink-munka-koezben/ Az sem marad segítség nélkül, aki „csak” a hagyományos tojásfestéshez szeretne gyakorlati, lépésenként eligazító útmutatót kapni: https://www.tojasmuzeum.hu/a-muzeum/alkotoink-munka-koezben/

A húsvéti hagyományokkal kapcsolatos tematikus összefoglalókat kínál a szentendrei Szabadtéri Múzeum is. Az általuk kidolgozott,

közül három is húsvéti tematikájú:

  • Virágvasárnap (Milyen hiedelmek fűződnek a megszentelt barkához? Miért égették el a kiszebábot? Mit jelent a villőzés hagyománya?)
  • Nagyhét (Milyen szokások kapcsolódtak az egyes napokhoz? Mit szabadott és nem szabadott ilyenkor?)
  • Húsvét – mit eszünk húsvétkor és miért éppen azt? (Mi kerül húsvétkor az asztalra? Mi az a húsvéti morzsa? Hogyan készítették elő a bárányt?)

https://skanzen.hu/hu/tanulas/pedagogusok/online-oktatasi-segedanyagok

Forrás: Pixabay
Előző cikkDigitális húsvét minden korosztálynak
Következő cikkPiros tojás, nem májusi, online jár most a nyuszi