Kezdőlap jó példák

Digitális játékok – nemcsak nőnapra

Ezúttal a miskolci Herman Ottó Múzeum nőnapra összeállított szellemes és sokszínű összeállítását ajánljuk. „Az itt közölt tartalmak kiegészítői lehetnek akár egy földrajz-, biológia-, történelem órának, de önmagukban is megállják helyüket a meglévő tudás ellenőrzésére, új ismeretek szerzésére vagy tartalmas időtöltésre. Mindenkit buzdítunk az oldal felkeresésére, korosztálytól függetlenül” – olvasható a gyűjtemény honlapján. Nemcsak nőnapon hasznos és szórakoztató időtöltés!

Forrás: Pixabay

„Ezen az oldalon olyan digitális anyagokkal találkozhatnak, amelyek segítik az iskolai oktatást, az egyéni felkészülést, plusz tudáshoz juttatják az érdeklődőket a múzeumhoz, meglévő kiállításainkhoz kapcsolódó témakörökben” – fogalmazták meg honlapjukon a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai. Ezúttal egy nőnapi összeállításukat ajánljuk, amelyben azokat a játékokat gyűjtötték össze az intézmény munkatársai, amelyek középpontjában a nők, valamint a róluk szóló tárgyak és történetek állnak.

Bár az összeállítás a múzeum gyűjteményén alapul, számos tekintetben túlmutat a „helyi érdekeltségen”. Külön érdekessége, hogy sokszínű tematikája révén nemcsak ismereteket közöl, hanem szórakoztat és mélyen el is gondolkodtat. Vegyük sorra az egyes játékokat!

Híres nők, akik Miskolcon éltek

Ez a játék olyan híres nők életútjába nyújt, betekintést, akik valamilyen módon Miskolchoz kötődtek – ugyanakkor nemcsak a helyiek számára cseng ismerősen a nevük: Déryné Széppataki Róza, Karacs Teréz, Kaffka Margit neve szerencsére mások számára sem ismeretlen, nem véletlenül. „Saját korukban mindannyian olyan területen értek el kimagasló eredményeket és megbecsülést, amelyek nők számára azelőtt nem jelentettek könnyen járható utat.”

Nőtörténetek a Képtárból

Nem is gondolnánk, de számos ismert művész (Aba-Novák Vilmos, Csók Isván, Stróbl Alajos) munkái tekinthetők meg a gyűjteményben. Még érdekesebbek azonban azok a történetek, amelyeket „megörökít” egy-egy alkotás: megismerhetjük az anya, az „imádott hitves”, vagy éppen a „nagyvárosi nő” egy-egy pillanatát.

Népi cifraságok – nők vagy férfiak sajátjai?

„A Herman Ottó Múzeum Néprajzi Gyűjteményében sok olyan műtárgyra lelhetsz, amelyeket készítőik aprólékos munkával díszítettek. Tedd próbára magad, kitalálod-e, férfiak vagy nők használták a fotókon látható ruhadarabokat, tárgyakat!”

Hogyan nevezzelek? Néprajzi tárgyak és a nők

»Mikor a víz fodra csillog, Maradozó csattanással Fehér sulyka messze villog.« Tudod-e, hogyan is nézhetett ki Ágnes asszony kezében ez a bizonyos sulyok, amiről Arany János versében olvashatsz? Párosítsd a képeken látható használati tárgyakat régies megnevezésükkel, és tudd meg, mi mindent használtak még a nők mindennapi tevékenységeik során a paraszti életben” – olvasható a „játékleírásban”. Az érdeklődők az információs gombokon keresztül rövid leírást is olvashatnak a tárgyakról.

Forrás: https://learningapps.org/view17141195

 

Előző cikkA Modern Iskola egyetemre megy – interjú dr. Buda Andrással
Következő cikkKözösségimédia-tájékoztatók felnőttek számára