Kezdőlap Digitális eszközök

A Modern Iskola egyetemre megy: Photomath

Rovatunkban olyan hasznos, érdekes applikációkat mutatnak be a Debreceni Egyetem hallgatói, melyek a mindennapi gyakorlatban megkönnyíthetik a pedagógusok munkáját és még nagyobb élménnyé varázsolják a közös munkát. Sorozatunk következő applikációja a Photomath, bemutatja Makai Tímea Kamilla, a cikk végén pedig egy gyakorló matematika tanár, Szarvas Attila élménybeszámolója olvasható az alkalmazásról.

Gyors segítségre lenne szükséged a matematika házi feladathoz és nincs a közelben egy segítő tanári kéz? Kíváncsi vagy, hogy lesz e megoldása a feladatnak? Le szeretnéd ellenőrizni a megoldásodat? Többféleképpen szeretnéd megoldani a feladatot, de nem jut eszedbe más? Esetleg le kéne rajzolnod egy függvényt, de fogalmad sincs, hogy hogyan kezdj hozzá? Akkor ez az applikáció segíteni fog!

Mit kínál ez az alkalmazás?

  • matematikai problémák megoldása pillanatok alatt
  • tudományos számológép
  • kézzel írt és tankönyvi feladatok beolvasása a kamera segítségével
  • különböző megoldási módszerek
  • lépésenkénti magyarázat
  • interaktív grafikonok

Mindez ingyenesen, magyar nyelven, kötelező regisztráció nélkül, akár internet-kapcsolat nélkül. Ha regisztrálunk (e-mail cím, jelszó), akkor személyre szabottabbá tudjuk tenni az alkalmazást. Emellett értesítéseket kaphatunk, ha frissült, vagy új funkciókkal bővült az app.

Hogyan használjuk?

A nyitóoldalon tudjuk beolvasni a kameránk segítségével a nyomtatott vagy kézzel írt matematika feladatokat. (A zseblámpa ikon bekapcsolja a vakut a készülékünkön, ezáltal könnyebben be lehet olvasni a feladatot.) Ezt a rendszer megoldja nekünk és megmutatja a megoldási módokat. Kiválasztva valamelyiket, nagyobb és kisebb lépésenként is végigvezet a megoldáshoz vezető úton.

Használhatjuk a beolvasott feladataink módosítására vagy új feladvány beírására a Számológépet, melyet a nyitóoldal bal alsó sarkában találhatunk. Itt számokat, betűket és különféle matematikai jeleket tudunk használni. Az egyetemi tanulmányok során szükséges matematikai feladatokkal is képes ’elbánni’ ez az alkalmazás. Gondolok itt integrálásra és deriválásra is.

A nyitóoldalon még megtekinthetjük az Előzményeket és a gyors Súgót is. Utóbbi segít a megfelelő kamerabeállításban és a Számológép használatában.

Az egyéb funkciókat a bal felső sarokban található ikon segítségével érhetjük el. Tudjuk szerkeszteni a profilunkat, be tudjuk állítani a több, mint 30 nyelv közül a nekünk megfelelőt, illetve a Súgóközpontot és a Bemutatkozást is itt találjuk. A Bemutatkozás a www.photomath.app oldalra irányít minket, ahol bővebb információkat érhetünk el.

Hátránya:

  • nem minden feladatot tud megoldani az alkalmazás
  • a grafikonok leolvasása nem mindig olyan könnyű, tekintve a tengelyek beosztását és a készülékünk méreteit

Kiknek ajánlott a használata?

Mindenfajta korosztálynak, aki foglalkozik matematikával, az általános iskolásoktól a tanárokig.

Ez nem csalás?

Bizton állíthatjuk, hogy nem. Sőt, a digitális oktatás során igazi mankó tud lenni mind a tanulóknak, mind a tanároknak. A részletes magyarázatok miatt a leggyengébb diákok is megérthetik a megoldást. A nagyon ügyes gyerekeket pedig rávezeti, hogy többféle módon is oldjanak meg egy-egy feladatot. A feladványok ellenőrzése mindig is nehézkesen ment a tanórákon, de ezzel az alkalmazással gyorsan és hatékonyan tudjuk ezt megtenni.

Összefoglalva, a Photomath egy nagyon hasznos alkalmazás, mely a matematika tanulmányaink során sokszor kisegíthet minket.

Elérheted innen:

További információt találhatsz itt (sajnos nem magyar nyelvű):

https://photomath.app/en/

A cikket írta: Makai Tímea Kamilla,

harmadéves hallgató, osztatlan kémia- és matematikatanár szak. Tímeának ez a második cikke a rovatunkban, korábban írt már a Beaker Mix Chemicals nevű applikációról is.

 

 

Szarvas Attila, matematika tanár véleménye az alkalmazásról:

„Személy szerint egyetemi hallgatóként ismertem meg az alkalmazást. Amikor először mutatták, csak ámultam bámultam. Nem hittem volna, hogy ilyen létezik. Jött a kérdés, ha ilyen létezik, miért nem használja mindenki? Tényleg nagyon jó, és nagyon sok feladatnál igazi mankóként tud pár lépésnyi ötletet adni.  És akkor most azt jelenti, hogy hirtelen mindenki matekzseni lesz?  Természetesen nem. Ehhez az kell, hogy az alapokat mindenki elsajátítsa, attól hogy egy fényképet lövünk az adott egyenletről, még nem biztos hogy érteni fogjuk hogyan is kell megoldani, ehhez pedig mindenképp érdemes figyelni a tanító nénire, tanár bácsira. Ha viszont megvannak az alapok, nagyon könnyen eloszlatja a kételyeket az app. Ellenőrzésre bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is bizonytalan 1-1 feladat megoldásával kapcsolatban. Gyakorló pedagógusként azt javaslom, hogy aki teheti próbálja ki. Témazáró dolgozatnál, vizsgán nyilván nem használhatjuk, de az előtte lévő rögös felkészülési időben igen. „

Előző cikkDizájn és hozzáadott érték egy karnyújtásnyira: bemutatkozik a Genially
Következő cikkMérés, értékelés, irányítás