Kezdőlap Digitális eszközök

A Modern Iskola építőkövei

A Modern Iskola egyetemre megy című sorozatunk utolsó részeként összegyűjtöttünk pár alkalmazást, melyet a Debreceni Egyetem hallgatói hasznosnak véltek.

Bárkinek készíthető effektív és izgalmas feladat, legyen szó akár általános iskolai matematika órai számonkérésről, történész hallgatóról vagy zongorázni tanuló diákról.

Az app számos előnyét lehet felsorolni:

  • 40+ elkészíthető feladattípus közül lehet választani
  • iOS, Android, és Windows kompatibilis
  • social media felületekről is lehet regisztrálni
  • google classroomhoz kapcsolható
  • QR kód, link vagy email formában is megosztható
  • könnyen kezelhető
  • videó a működéséről

  • Phet – Vitányi Klaudia

A PhET a természettudományos tárgyak oktatása során használható interaktív szimulációk tárháza. Az ötlet a Coloradoi Egyetemtől származik. A PhET alkotói kutatásaik során azt vizsgálják, hogyan kerülhetnének közel a diákok a természettudományokhoz ezekkel az új eszközökkel, mi módon tehetnénk interaktívvá az órákat, és hatékonnyá a tanulást. (forrás) A PhET-en egy néhány lépésből álló ingyenes regisztráció után mi is hozhatunk létre szimulációkat matematika, kémia, fizika, biológia és földrajz témakörben, korlátlan mennyiségben. (Ehhez a teacher opciót kell választanunk) Amennyiben csak ki szeretnénk próbálni a programokat, nem kötelező regisztrálnunk.

A Brainscape esetében a megoldás a tanulókártyák hatékony felhasználásában, valamint a bizalom alapú ismétlésben rejlik. A program minden korosztálynak tud nyújtani értékes információkat, hiszen rengeteg témát magába foglal, gondolhatunk itt a matematikára, az anatómiára vagy éppen a politikatudományokra.  Egyaránt használható tanításra és tanulásra. Lehetőséget ad az ismeretek bővítésére, új ismeretek szerzésére vagy éppen a meglévők átadására.

A Zygotebody egy weboldal, mellyel egyszerűen és könnyen tanulmányozhatjuk, megérthetjük az emberi testet és annak működését. És ezt mégis hogyan? Egy 3D-s emberi test modellen keresztül, s ehhez semmi másra nincs szükségünk csak egy okos eszközre, internetre és egy böngészőre, hiszen telepítés sem szükséges. Az alapfunkciók ingyen elérhetőek, regisztráció sem szükséges az oldalon található alapfunkciók használatához. A program működése:

A Codewars egy online közösség által létrehozott platform ahol a felhasználók programozási feladatokat oldhatnak meg. Ezeket „kata” -nak nevezik (A Kata egy japán szó, ami a harcművészeti mozgások részletes koreográfiai mintájára utal, ami egyedül gyakorolható). A felhasználók feladata a katák megoldása. Közvetlenül a főoldalon lehetőségünk van kiválasztani a programozási nyelvet, amelyen a kihívást szeretnénk megoldani, illetve ennek a típusát. Ha nem sikerül megoldani és elakadunk akkor az oldal tippeket kínál fel, amelyek segítenek a megoldásban.

Képernyőkép

A sikeres Kata után láthatjuk, hogy a többi felhasználó milyen módon oldotta meg az adott kihívást, ami nagyon hasznos mivel így akár olyan megoldásokkal is találkozhatunk, amik eszünkbe sem jutottak volna.

***************

Nagyon köszönjük a hallgatók által beküldött bemutatókat és dr Buda Andrásnak a segítséget a sorozat megszervezéséhez! 

Előző cikkINNOSCHOOL SEMINAR DAYS – Tanári tájékoztató
Következő cikkPünkösdi játékok óvodásoknak, kisiskolásoknak