Kezdőlap heti kitekintő

    Múzeumok Éjszakája 2021

    Az újranyitás első nagyszabású, országos kulturális eseményére, a Múzeumok Éjszakájára június 26-án, a nyári napfordulóhoz legközelebbi hétvégén kerül sor. Az idei évben tehát újra nyitva lesznek a múzeumok – természetesen az aktuális járványügyi intézkedésekhez alkalmazkodva. Írásunkban a programkínálatból szemelgettünk.

    A Pál utcai… séta

    Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

    Az intézmény a Pál utcai fiúk világába kalauzolja el az érdeklődőket. Szó szerint, hiszen várostörténeti sétát kínál a regény nevezetes helyszíneire. „Ránk köszönnek a környék régi lakói, azok az írók, költők, művészek, sportolók, akik Molnár Ferenc előtt vagy vele egy időben éltek és dolgoztak itt. A séta résztvevői nemcsak a regény és a nyolcadik, kilencedik kerület kapcsolatáról és oktatástörténetéről tudhatnak meg többet, hanem a Vígszínház legendás A Pál utcai fiúk előadásának születéséről is.”

    Bővebben: https://muzej.hu/program/muzeumok-ejszakaja-koran-fekvoknek-setaljunk-egyutt-zoltan-aronnal-pal-utcai-fiuk-cimu

     

    Manóles Kecskeméten

    KKJM Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

    Az érdeklődők – természetesen – esti tárlatvezetésen vehetnek részt. Emellett a kertben (interaktív) manólesre is lehetőségük nyílik.

    Bővebben: https://muzej.hu/muzeum/kkjm-szorakatenusz-jatekmuzeum-es-muhely

     

    Bátorságpróba Gyulán

    Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

    Igazi éjszakai bátorságpróba! A programismertető szerint: „A kastély hűvös pincéjében valódi bátorságpróbán vehetnek részt az érdeklődők. Bátorságukkal és a rejtélyek kibogozásával felmenthetik a boszorkánysággal megvádolt asszonyt.”

    Bővebben: https://muzej.hu/program/boszorkanyos-batorsagproba-16-szabaduloszoba-2021-06-26t19-00

     

    Abigél-séta Vácott

    Tragor Ignác Múzeum

    Vannak, akik tudják, hogy a Szabó Magda-regényből készült film egyes jeleneteit 1977 júniusában Vácott forgatták. „Aki olvasta a könyvet, vagy látta a regényből készült, nagy sikert aratott filmet, bizonyára örömmel vesz részt különleges múzeumi sétánkon, mely során felkeressük a váci forgatás több helyszínét, és avatott kísérőnk is akad, az intézet egyik diákja személyében…”

     Bővebben: https://muzej.hu/program/abigel-nyomaban-rendhagyo-muzeumi-seta-2021-06-26t18-00

     

    Csillagtúra Egerben

    Dobó István Vármúzeum

     Az intézmény szervezésében az Egri csillagok helyszíneit járhatják be az érdeklődők. A látogatókat számos egyéb Gárdonyi-program is várja!

    Bővebben: https://muzej.hu/program/ejszaka-gardonyi-kertben-egri-csillag-tura-gardonyi-geza-regenyenek-helyszinein-2021-06

     

    Vigyázat! Hamis!

    Petőfi Irodalmi Múzeum

    A kulisszák mögött: restaurálás, hamisítás, eredetiség – Titkok a PIM restaurátor műhelyéből

    „Mi történik Ady Endre levelével vagy Móricz Zsigmond regényével miután bekerül a múzeum gyűjteményébe? Hogyan őrzik meg a restaurátorok az utókor számára az irodalmi relikviákat, hogy az eredeti formájukból ne veszítsenek? Peller Tamás, a PIM szakembere kulisszatitkokat árul el a látogatóknak.”

    Bővebben: https://muzej.hu/program/kulisszak-mogott-restauralas-hamisitas-eredetiseg-2021-06-26t22-00

     

    Forrás: https://muzej.hu/

     

    Előző cikkTörökméz és gránátalma – döntő
    Következő cikkAz ugróiskoláról – másképp 1.