Kezdőlap jó példák

Az ugróiskoláról – másképp 1.

Az ugróiskola (ickázás, sántika, sántaiskola) egyike a legrégebbi s világszerte legismertebb játékoknak. Valaha labirintusjáéknak is nevezték. Vajom miért? És mit tanít az emberi élet fordulóiról?

Forrás: Pixabay

A játék egész Európában ismert. Legrégibb írásos feljegyzés az 1500-as évek közepén keletkezett róla. Számos kutató a spirál-, illetve labirintus alakot tartják eredeti formájának. (Hogy ezzel hogyan kell játszani, későbbi írásunkban kitérünk.) Lukácsy András így írt erről: „Az eredeti ugróiskolák spirális alakúak voltak, a spirál pedig a labirintus nagyon egyszerű, mondhatnám sematikus ábrázolása. A labirintus ősi életszimbólum, amelynek középpontjában van a születés helye, és mindenfajta nehézségek, útvesztők során el kell jutni a végére. Ez a labirintus-diagramm végigkíséri az emberiség történetét, megtaláljuk Egyiptomban, és felfedezhető a barokk kor sövénylabirintusaiban. A labirintus, vagyis spirál alakzat középpontjából kell elindulnom, el kell érnem a végéig, majd megfordulok, és visszamegyek az origóig.”

Valószínűleg ennek is köze van ahhoz, hogy az egyik ismert angol „ugróiskola-vers” a következőképpen hangzik:

One for sorrow
Two for mirth
Three for a wedding
Four for a birth
Five for rich
Six for poor
Seven for a witch
I can tell you no more.

Ezzel áll kapcsolatban a későbbi változata is, amelynek révén a középkor óta egyes helyeken (főleg német nyelvteületen) paradicsomjátéknak is nevezik. Magyarországon ezzel szemben a „pesszimstább” megoldás született, pokoljátékként is ismertté vált. Hogy miért? Sorozatunk következő részéből kiderül! Annyit azonban elárulhatunk, hogy a Magyarországon elterjedté vált (képünkön is szereplő) ugróiskola alakzat „hivatalos” neve: kápolna-, vagy bazilikaforma, nevét a templomok alaprajzát másoló elrendezéséről kapta.

A művelődéstörténeti háttér mellett természetesen nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy csoportosan, vagy egyedül is remek játék, mely nagyszerűen fejleszti a logikus, stratégiai gondolkodást, a térorientációt, az iránykövetést és az egyensúlyérzéket. (Sok helyen táncpedagógusok is ajánlják fejlesztőgyakorlatként, bemelegítésként.)

Az ugróiskola legismertebb játékváltozatait sorozatunk következő részében mutatjuk be. Ízelítőként egy oktatóvideót és Nemes Nagy Ágnes közismert ugróiskola-versét közöljük.

 

Készült: Canva

Zenés változata is ismert, több is:

és

https://egyszervolt.hu/dal/kalaka-ugroiskola.html

 

Forrás: LUKÁCSY ANDRÁS: Játék és világrend; Digitális Irodalmi Akadémia; Magyar Néprajzi Lexikon

Előző cikkMúzeumok Éjszakája 2021
Következő cikk3 eszköz, amit megéri kipróbálni: itt a Modern Iskola nyári kihívása