Kezdőlap jó példák

Állatkerti útmutató – játékokkal

A tréfás állatverseknek gazdag hagyománya van a magyar- és a világirodalomban. Egyik legismertebb magyar példája Devecseri Gábor állatkerti útmutatója. Mivel július 31-én lesz a szerző halálának 50. évfordulója, írásunkban legismertebb, több korosztályhoz szóló művéhez kapcsolódó játékos feladatokat közlünk.

Ma már kevésbé ismeretes, hogy az Állatkerti útmutató paródiának is tekinthető: az 1900-as évek elején valóban népszerűek voltak az ilyen című füzetkék, melyek (nevükhöz híven) lényegében a fővárosi állatkertet népszerűsítő tájékoztató prospektusok voltak. Sőt, az ezekhez kapcsolódó versek is megjelentek a század elején. „A költői ihlet, mint valóságos ragály, átragadt állatkertünk egyik ápolójára is. Séta az állatkertben címen saját kiadásában Móricz Gyula, az aquarium gondos ápolója a hangtalan állatok gondozása mellett a pegazusra ült és kellően meg nem becsülhető igaz állatszeretettel rigmusban pengeti érzelmeinek húrjait és naiv versezetben írja le állatkerti útmutatóját” – írták 1923-ban A Természet című lap hasábjain.

Manapság azonban elsősorban Devecseri Gábor groteszk humorú pársorosai jutnak eszünkbe.  Ezek főszereplői, a bölcs és huncut állatok sok jellegzetességet fölfednek az emberi fonákságok világából. Az eredeti kiadást, mely nem sokkal a második világháború után jelent meg, saját kisfiának ajánlotta a költő azzal a szándékkal, „hogy ha majd nagy lesz, és állatokkal találkozik, azokat ne csak nézze, hanem lássa is, és az állatkertben pontosan tudja, hogy melyik állat mire való”. Természetesen nem kell szó szerint értelmeznünk gondolatait, de érdemes (legalább néhány játékos feladat erejéig) elgondolkodni egy-egy Devecseri-féle szövegrészen.

A versek megzenésített változatai is népszerűek. Koncz Zsuzsáé az 1970-es években a hazai slágerlistákra is felkerült. A gyerekek körében az e feldolgozáshoz igen hasonló, Halász Judit-féle feldolgozás vált népszerűvé.

Beszéljük meg! Nézz utána!

Kopogtatnak: – Nyitni tessék!
– Ki az? – kérdik a kis kecskék.
– Rajta, nyissátok ki, én a
megbízható, jó hiéna.

  • Valóban megbízható lehet a hiéna? Miért?
Mért cikáznak a kis fecskék?
Hogy az eget kékre fessék,
s ha mindenütt van már festék,
„Kész a tavasz” – jelenthessék.
  • Miért a tavasz előhírnökei a fecskék?

– Apám – így szól a kis bálna –,
hadd mehessek el a bálba.
– Nem mehetsz el, fiam, Péter,
nem vagy még egy kilométer.

  • Mekkora egy kifejlett, „felnőtt” bálna?
Forrás: Pixabay

Megy a hajó, nézd a nyulat:
Lepencéig rajta mulat.
De a dühös orángután
Kiszáll nyomban Horány után.

  • Keressük meg a térképen! Vajon honnan és hová utazhatnak a jelzett állatok?
Ez a cinke oly picinke,
falevélből van az inge,
pókhálóból a szoknyája,
makkhéjból a csizmácskája.
  • Készítsük el, terményekből! (Mivel helyettesíthetjük a pókhálót?)

Elindult a hajó

A gyerekek körben ülnek a szőnyegen, a játékvezető pedig azt mondja: “Elindult a hajó!” A játékosok megkérdezik: “Mit visz?” Ekkor a játékvezető mond egy állatnevet. A gyerekeknek ekkor a hangjukkal és mozgásukkal utánozni kell a megnevezett állatot. Rövid idő múlva játékvezető azt mondja: “Megérkezett a hajó, kiszálltak az állatok. Újra indul a hajó!” A gyerekek kérdésére, hogy “Mit visz?” egy újabb állatnevet mond.

Készíts te is állatkerti útmutatót (akár komolyat, akár tréfásat) kedvenc állataidról!

Előző cikkHangolódjunk az Olimpiára otthon – 7+1 ötlet kicsiknek és nagyoknak
Következő cikkKódolj Zöldben!