Kezdőlap hírmozaik

    Kódolj Zöldben!

    Benedekné Fekete Hajnalka tanárnő a Galgahévízi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából számol be mai cikkünkben az intézményükben megvalósított sulikert programhoz köthető programozási projektekről.

    Természetközeli programozás című projektünk 2020-ban a Meet and Code Code for the planet kategória legjobbjai közé került – pedig akkor még csak álmodoztunk a sulikertről. A projektek témája Galgahévíz természeti értékeinek bemutatása volt. Fontos, hogy a feldolgozott téma saját élményű – a szereplők és hátterek megalkotásánál a diákok maguk készítik el a karaktereket, képeket. Mindkét projektben kiemelten fontos, hogy különböző korú és érdeklődési körű diákok vesznek részt. Szükség van a természettudós vizsgálódására és a programkészítő együttműködésére. A természetes környezet változásainak megfigyelése, modellezése és alakítása együtt jelenik meg, 

    Idén tavasszal létrehoztuk az első ágyásainkat, alakítjuk az élőhelyeket, saját termésű gyógynövényeinkkel ízesített frissítőket kínáltunk a falunapon.

    Hogy jön ez össze a kódolással?

    Úgy gondoljuk, hogy a 21.században a kódolás-programozás az alapműveltség részévé válik. Másfelől a bolygónk csak akkor marad lakható, ha a fenntartható fejlődési célok mentén élünk, nevelünk. Mi ezt a két területet próbáljuk összekötni. Több projekttel készülünk az idei Európai Kódolási Hétre, közülük kettőt támogat a Meet and Code.

    A KÓDOLJ ROVARLAKOMÁT keretében a legkisebbekkel rovarétlapot készítünk. Megfigyeljük, megnevezzük, megismerjük az iskolai gyógynövény és lepkekertünk ízeltlábúit, majd Scratch platformján megrajzoljuk és egyszerű animációkat készítünk.  Az ízeltlábúak gazdag világából alig néhányat ismerünk, ám ha célzott figyelemmel vizsgálódunk – hisz az animáció elkészítése másként nem lehet sikeres- új, színes világra lelhetünk. 

    A LEGYEN OKOS MINIKERTÜNK projektjében a microbit programozásban már jártasságot szerzett diákjaink a palántanevelésbe segítenek be, fény, hőmérséklet és talajnedvességmérő programokat készítve. Az ablakpárkányokra telepített magágyak és palánták megfelelő növekedéséhez jól megválasztott fény, hőmérséklet és nedvesség szükséges. A microbithez csatlakoztatott mérőeszközök- szenzorok megfelelő programokkal adatokat szolgáltatnak, amelyek feldolgozása, értelmezése segíti a kertészkedőket.

    Már nagyon várjuk!

     

    Előző cikkÁllatkerti útmutató – játékokkal
    Következő cikkKépzésajánló: Megnyitotta virtuális kapuját a QuizOffice Akadémia, ahol a digitális feladatlapok mesterei születnek!