Kezdőlap hírmozaik

Jókai – kreatív

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján. Erre készülve ezúttal a „nagy mesemondó” kevéssé ismert művei között, sőt, ezek legkevésbé ismert részei nyomán válogattunk kreatív feladatokat.

Forrás: Pixabay
  • Először azt a címet akartam adni ennek az izének (mely, fájdalom! rám nézve nem regény), hogy „egy becsületes ember gonosztettei”. (De kár megvénülni!)

Vajon miről szólhat a regény? (Keressünk több megoldást, akár csoportmunka keretében is!)

  • „Jól tudom azt, hogy a tisztelt közönség éppen olyan szívesen olvassa a kritikát, mint a regényt: célszerűség tekintetéből mindjárt egyesítettem mind a kettőt”

– írta Jókai A három márványfej előszavában és rögtön meg is fogalmazta, mit szólna a kritikus a művéhez. Szervezzünk disputát egy szabadon választható Jókai-műhöz, műrészlethez!

Válasszák ki a diákok egy kapcsolódó témakört! Aki elfogadta, írjon a füzetbe három olyan érvet, ami az állítás/tételmondat mellett szól, aki pedig nem, az három ellene szólót! Beszéljék meg és csiszolják az érveket háromfős, azonos álláspontot képviselő csoportokban!

  • Az ottfeledett matróz című művének előszavában Jókai egy matróz (nomen est omen: Pietro Galiba) történetét meséli el, akit társai magára hagynak véletlenül. Vajon hogyan fedezhették fel hiányát?

Keressünk több megoldást, akár csoportmunka keretében is!

Lényeg a kreatív feladatmegoldás, de a munka végeztével érdemes elolvasni az eredeti, Jókai-féle megoldást is: „Csak később, mikor már öt nap múlva reggeledni kezdett, jött rá a hajóskapitány, hogy egy embernek hiányozni kell. Amit így számítottak ki. Voltak egy méter hosszúságú füstölt  kolbászok, amik akként osztattak fel, hogy minden ember harapott belőlük egy darabot. Huszonöt emberre voltak számítva. Egy ember szájába négy centiméter kolbásznál több be nem fér, és így éppen ki kellett ütni az egy méternek. Azonban a csónakra kelés óta a kapitány úgy tapasztalá, hogy négy centiméter kolbász mindig fönnmarad. E négy centiméter kolbásznyi plus kiderítette az egy embernyi minust.”

  • Olvasóközönségem iránti kötelességet reménylek teljesíteni, amidőn jelen művemben ugyanazon időszak képeit adom vissza, melyből „Erdély aranykorá”-t vettem. Miben állhatott ez a kötelességteljesítés? (Keressünk több megoldást, akár csoportmunka keretében is!) Lényeg a kreatív feladatmegoldás, de a munka végeztével érdemes elolvasni az eredeti, Jókai-féle megoldást is: Lehet, hogy ezen tárgyak nem érdekesek, de tanulságosak; lehet, hogy ezen kor nem gazdag dicsőségben, de gazdag erényekben és bölcsességben. Tán választhattam volna fényesebb időszakot Magyarország történetéből, hol rajzolásaim gyöngeségét a színek ragyogása pótolta volna; ámde egy nemzetet nem a szerencse, hanem a balsors jellemez; s az alakok, melyek itt felmerülnek, bár nem félistenek, de egész emberek.

Forrás: https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Jokai-jokai-mor-osszes-muvei-1/

Előző cikkA memorizálásról – másként
Következő cikkGyógypedagógus hallgatók kedvenc weboldalai – 1. rész