Kezdőlap Sorozataink Gyógypedagógia Modern Köntösben

Gyógypedagógus hallgatók kedvenc weboldalai – 1. rész

A Gyógypedagógia Modern Köntösben sorozatunk utolsó részeiben a hallgatók további hasznos digitális eszközöket ajánlanak Olvasóink számára. Ma Kozma Fruzsina mutat be két weboldalt , amelyek segíthetnek a pedagógusoknak játékossá, hatékonnyá tenni a tanórákat, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek számára is érdekesek és fejlesztő hatásúak lehetnek.

Az internetes feladatbankok nagy segítségére vannak azoknak, akik először ismerkednek meg az online világ adta, oktatásban felhasználható lehetőségekkel (1). Így hallgatóként két ilyen weboldalt szeretnék bemutatni, ami segíthet a pedagógusoknak játékossá, hatékonnyá tenni a tanórákat, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek számára is érdekes és fejlesztő hatású lehet. 

A Wordwall (https://wordwall.net/hu) egy feladatkészítő alkalmazás, ahol kész sablonok (is) a pedagógusok rendelkezésére állnak. Feladattípusok a következők:  

  • szókereső
  • kvíz, párosító feladat
  • diagram
  • képkvíz
  • doboznyitó
  • igaz-hamis
  • szerencsekerék
  • hiányzószó
  • stb.

A kész mintákat apróbb változtatásokkal testreszabhatjuk a saját óránk, a céljaink, a korcsoport, a diákjaink képességeinek megfelelően. Bármilyen eszközről használhatjuk a felületet, és pillanatok alatt meg is tudjuk osztani a feladatainkat. A felület könnyen kezelhető, pedagógustól regisztráció szükséges hozzá. Hátránya, hogy 18 feladattípus közül 5 sablon készíthető el ingyen, a további tevékenységekért fizetni kell. Jól fejleszthető a vizuális differenciálás, a figyelem, a logikus gondolkodás, de alkalmas szókincsbővítésre is. 

Kedvenc feladataim közé tartoznak a labirintusos feladatok. Az egyik ilyenben egy kis, piros robot segítségével pályáról pályára tudunk haladni, miközben feladatokat oldunk meg, de figyelnünk kell arra is, hogy a kis „űrlények” ne kapjanak el bennünket. Nagyon izgalmas feladatnak tartom, mivel fejleszthető vele a térbeli tájékozódás, térészlelés, figyelem is.

Wordwall abirintusos feladat, képernyőkép

Az okosdoboz (https://www.okosdoboz.hu/) egy olyan digitális felület, mely fejlesztő feladatokkal, videókkal segíti a tanulók és a pedagógusok munkáját. Előnye hogy a szülők is figyelemmel követhetik gyermekeik előrehaladását és eredményeit. A kész feladatok felhasználásával időt spórolhat meg a gyógypedagógus, de nagyon fontos, főleg nekünk hallgatóknak, hogy ne felejtsük el, hogy a digitális feladatok esetén is a fejlesztendő területeknek megfelelően válasszunk, hiszen nemcsak a játékosság a fontos, hanem az is, hogy elérjük a fejlesztési céljainkat.

A feladatok és a játékok, témakörök, korosztály szerint is kereshetők, egy könnyen kezelhető, érthető felület. Színes, vizuális alapú, ami nekem különösen tetszik. Gyógypedagógusként elsősorban a tanulásban akadályozott gyermekek fejlesztésére használnám, ugyanis a kognitív kompetenciák fejlesztésére külön 34 darab játék található. A tananyag tartalmakat megerősítő feladatok pedig fejleszthetik a téri tájékozódást, figyelmet, vizuális észlelést. Különösen tetszett, hogy a videók nem túl hosszúak, és sok, aktuális témát dolgoznak fel, pl.: egészséges életmód.

Okosdoboz – megosztott figyelem fejlesztésére szolgáló játék

Remélem, hogy a bemutatott felületek másokból is azt a lelkesedést váltják ki, amit belőlem az első alkalommal. Kívánom minden pedagógusnak, hogy váljanak hasznukra ezek az oldalak, és ezzel is csaljanak sok mosolyt a gyermekek arcára. 

Forrás: 

(1) http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/az_ikt_alkalmazasa_a_gyogypedagogiaban_V2/72_az_oktatsban_alkalmazott_eszkzk_vltozsa.html (2021. 11. 23.)

A szerzőről:

Kozma Fruzsina vagyok a győri Széchenyi Egyetem gyógypedagógus hallgatója. Fontosnak tartom, hogy ne csak a pandémia alatt, de a jelenléti oktatásban is nagyobb szerepet kapjanak a különféle digitális felületek.

Kozma Fruzsina

—————–

A Gyógypedagógiai modern köntösben sorozatot az “IKT-val támogatott tanítás-tanulás kurzus” (2021) hallgatói készítik, oktatójuk Bognár Amália.

A sorozat összes része itt érhető el, tördeli Tóth Éva főszerkesztő.

Előző cikkJókai – kreatív
Következő cikk„Játék a Változásért!” – Környezetvédelmi témájú gyerekfoglalkozások gyűjteménye