Kezdőlap hírmozaik

    Vetélkedő a roma kultúráról

    Hidd el, az élet köztünk szép! – az ismert dalszövegből származó jelszóval roma kultúrtörténeti vetélkedőt hirdetnek külhoni és magyarországi,  köznevelésben tanuló diákok számára. A jelentkezés feltételeiről és a verseny egyéb tudnivalóiról írásunkból is tájékozódhatnak. A vetélkedőre április 29-ig lehet jelentkezni!

    A vetélkedő online formában zajlik, melynek során a jelentkező diákcsoportoknak regisztrálniuk kell a vetélkedő hivatalos honlapján. A tudásversenyen köznevelésben tanuló diákok indulhatnak 4 fős csapatokban. A döntőn a nevezett csapattagok és felkészítő tanár vehet részt. A csapatok – videós és online tartalmak segítségével – megismerik a romák magyarországi történelmét, hagyományait, művészeti alkotásait, egyéb területeken elért kimagasló teljesítményét. Betekintést kapnak a hagyományos, illetve modern roma kultúra rejtelmeibe is. A szervezők történészeket, nyelvészeket, divattervezőket, táncművészeket, zeneművészeket kértek fel szakértőnek, előadónak.

    A diákok a vetélkedősorozat folyamán különböző számukra biztosított médiatartalmak segítségével oldanak meg feladatokat.

    A vetélkedő menete, időtartama

    • forduló: 2022. április 18. – 2022. április 29. (50 pont érhető el)
    • forduló: 2022. április 30. – 2022. május 11. (50 pont érhető el)
    • forduló: 2022. május 12. – 2022. május 23. (50 pont érhető el)
    • döntő 2022. május 29. (50 pont érhető el)

    A honlapon a verseny időtartama alatt heti rendszerességgel megjelenik egy kvízkérdés, melyre a helyes választ adó csapat pontot kap (+6 pont szerezhető). A csapatok a regisztrációnál megadhatják csapatuk szöveges bemutatkozóját, valamint egy csapatfotót, melyért 10 plusz pont írható jóvá a csapat számára (+10 pont szerezhető, ha fotót és szöveget, +5 pont, ha csak szöveget, +5 pont, ha csak fotót töltenek fel). A vetélkedő honlapján elérhető videós előadások, prezentációk, hasznos linkek segítik a felkészülést. (A kvízek kérdéseit szervező a honlapon található előadások anyagából állítja össze.)

    Minden döntős csapat díjazásban részesül: tagjai részt vehetnek egy kalandtáborban a nyár folyamán. Ezen felül minden döntős csapattag és felkészítő tanár értékes jutalmat kap!

    A vetélkedőre magyarországi és határon túli, köznevelésben tanuló diákok és felkészítő tanáraik nevezhetnek (4 fős csapatok + 1 fő pedagógus, 7–14. évfolyam). A csapatokat a felkészítő pedagógus regisztrálja.

    A vetélkedősorozatot 2022. április 18 és május 31. között rendezik meg.

    Regisztrálni 2022. április 29-ig, az 1. forduló végéig lehet (de a 2. forduló megkezdésének felétele az 1. forduló kvízfeladatainak beküldése).

    A versenyre itt lehet regisztrálni: https://romavetelkedo.hu/

    További információ:

    A versenyt szervezi:

    • Geopress Zrt.

    Együttműködő partnerek:

    • Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft.
    • Matthias Corvinus Collegium

    A támogatott tevékenység a Belügyminisztérium támogatásával valósul meg.

    Előző cikkFöld napja logopédus szemmel
    Következő cikkBölcsődenap