Kezdőlap jó példák

Az élet köztünk szép

Amint arról korábban hírt adtunk, Hidd el, az élet köztünk szép! jelszóval roma kultúrtörténeti vetélkedőt hirdetnek külhoni és magyarországi, köznevelésben tanuló diákok számára. Ezúttal a döntőről tudósítunk.

A Geopress Zrt. által a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. és a Mathias Corvinus Collegium együttműködésével szervezett, a Belügyminisztérium támogatásával megvalósult rendezvényre nyolcvanöt csapat nevezett. Az utolsó fordulóban öt csapat szállt síkra a győzelemért.

A budapesti döntőre május 31-én került sor Budapesten. Köszöntőjében Sztojka Attila országgyűlési képviselő egymás megismerésének, megértésének fontosságát hangsúlyozta. Joggal remélhető, hogy ennek fontos állomása a Hidd el, az élet köztünk szép! vetélkedő is.

Sztojka Attila köszöntője

A döntő első fordulója után SZAMEFADA tagjaival (Szabi, Eme, Fanny és Dani csapatával) és felkészítőjükkel, Simon Róbert tanár úrral beszélgettünk. Megtudjuk, hogy iskolájukban, a rimaszombati hotelakadémián egyenesen túljelentkezés volt a versenyre. „Már azzal nyertünk, hogy itt vagyunk, hogy bejutottunk a döntőbe, az öt legjobb csapat közé. Sokat tanultunk egymásról, magunkról és a roma kultúráról is.” A csapategység szemmel látható, hiszen a döntőre egyenpólót is terveztek-készíttettek, s amint a beszélgetés során kiderült, a verseny intézményük számára is újdonságot jelentett: „Nem fordult még elő iskolánk történetében, hogy klipet forgattak volna – ráadásul három nap alatt!” Tegyük hozzá: szakmai gyakorlat és tanulás mellett. A legemlékezetesebb feladatok közé sorolták az interjúkat, amelynek során szűkebb pátriájuk jeles roma személyiségeit kérdezték és mutatták be a nagyközönségnek. A jelenlévők számára pedig külön meglepetést is szereztek, amikor hangszereikkel élőben is előadták saját szerzeményüket.

A verseny tapasztalatairól a zsűri egyik tagját, Bánhidy Vajk történészt, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatóját is megkérdeztük: „Valamennyien tudjuk, hogy milyen fontosak azok a programok, amelyek egy-egy kisebbség megismerését, erkölcsi támogatását célozzák. Önmagában is ígéretes tehát, hogy egy ilyen rendezvényen több, mint nyolcvan csapat vesz részt – ráadásul a fiatal generáció tagjai közül” – nyilatkozta. „A versenyzők remekül helytálltak – a zsűri egyik ámulatból a másikba esett. Köszönet jár a felkészítő tanároknak és azoknak a közösségeknek, amelyek támogatták, segítették a diákok felkészülését. A verseny feladatai közé tartozott kisfilmek, klipek forgatása: ezeket nézve jól láthattuk, hogy miként mozdult meg egy-egy iskola vagy település ennek érdekében. Nem is kérdés, hogy ennek milyen fontos társadalmi üzenete van.”

A zsűri tagjai

A zsűri tagjai:

Kunhegyesi Ferenc festőművész
Török Ildikó roma projektvezető
Szilvási Istán a Dikh TV szerkesztője, egyik alapítója
Papp Róbert televíziós szakember
Bánhidy Vajk történész

A döntő végeredménye:

I. Feté Mîndré (Egyházasharaszti Körzeti Általános Iskola)

Feté Mîndré csapat

II. SZAMEFADA (Súkromná stredná odborná škola – Magán Szakközépiskola v Rimavskej Sobote Magán Szakközépiskola, Rimavská Sobota)

SZAMEFDA csapat

III. Fiatal Kutatók (Pais Dezső Általános Iskola, Budapest)

Fiatal Kutatók csapat

IV. Betyárok (Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola)

Betyárok csapat

V. Paradicsommadarak (Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola)

Paradicsommadarak csapat

Forrás: https://romavetelkedo.hu/

Előző cikk11 inspiráló idézet pedagógusokról nem csak pedagógusoknak
Következő cikkFőszerkesztői évértékelés: 3 év, 450 cikk