Kezdőlap jó példák

A „szépség-győzelmű kéz” mestere

Idén ünnepelné századik születésnapját Reich Károly (1922-1988), az legismertebb, legtermékenyebb könyvillusztrátorunk. Több mint négyszáz (!) kötethez készített rajzokat, színes képeket.

Reich-illusztráció (részlet)

Reich Károly nevét – itthon és külföldön is – gyermekkönyvekhez (főleg mesekönyvekhez) készített illusztrációi tették ismertté. Nem véletlenül: a magyar gyermekkönyvművészet nagy újítójaként tartották számon, aki több mint négyszáz kötethez készített tus-, ceruza- vagy krétarajzokat, vízfestményeket, pasztell- vagy temperaképeket. Nevéhez fűződik például Nemecsek Ernő és a többi Pál utcai fiú alakja, Nyilas Misi és számos Móra Ferenc-alak is. Éppúgy ő álmodta meg Kormos István kedves Vackor mackóját, mint Benedek Elek mondáinak, Rémusz bácsi meséinek, vagy Fekete István Téli berekjének szereplőit. Készített illusztrációt Toldi Miklós, János vitéz történetéhez. A klasszikusok mellett kortárs műveket is illusztrált: különösen népszerű lett Sütő András mesejátékának (Kalandozások Ihajcsuhajdiában) Csillagvitéze és Kancsócskája.

Egyik méltatója, Kálmán Gyula így írt róla: „Kivételes beleérző-képességével könnyedén tudott azonosulni az illusztrálandó művek cselekményével, mondanivalójával. A mesékhez, ifjúsági regényekhez, gyermekversekhez készített munkáinak legfőbb jellemzői a könnyed, tiszta vonalak, sajátosan egyéni forma- és színvilág, valamint – ha a téma lehetővé tette – jóízű humor. Kivételes érzékenységével e műfajban olyan életművet alkotott, amely nemzedékek vizuális kultúráját, művészi ízlését és képzeletvilágát formálta és formálja.

Ő maga azonban jóval szerényebben nyilatkozott hivatásáról: „Viszolygok attól, ha grafikusművésznek neveznek. Nem művészetnek, hanem mesterségnek tekintem azt, amit csinálok. Mert a mesterség, a szó régi értelmében, számomra egyenlő a becsületes magatartással, azzal, hogy az ember a képességei szerinti legjobbat adja ki a kezéből. Szeretem szép mesterségemet, a nekem mindig örömet adót, mely élteti a hitet bennem, hogy kapott képességemmel jó ügyet szolgálok.” Legtöbb nyilatkozatát – amint rajzait is – munkája iránti lelkesedés fűtötte: „A szörnyűségek persze hozzám is eljutnak, engem is megtalálnak, és el is keserítenek egy időre, de mert a sors kegyes hozzám, rajzaimmal olyan világban élek, amelyben öröm az élet.”

Népszerűségének egyik titka valószínűleg az lehetett, hogy a „hatáskeresés nélküli gyermeki tisztaságot” tükrözték vidám, színes, ám letisztult illusztrációi: képeit egyfajta belső zártság, harmónia és végtelen nyugalom jellemzi. Méltatói jellegzetes, harmonikus színkompozícióit is kiemelik. Ezt a letisztult, mégis derűs világot idézte meg Lakatos Menyhért Reich Károly kezei című versében, melyben „gonoszűző, madarakkal beszélő, szépség győzelmű KÉZ”-nek nevezte a mester legfőbb „íróeszközét”.

Emlékét ma emlékház (is) őrzi szülőhelyén, Balatonszemesen. Érdemes meglátogatni!

Információk: https://www.programturizmus.hu/partner-reich-karoly-emlekhaz-balatonszemes.html

Forrás: Kálmán Gyula: „.. szépség-győzelmű KÉZ”; Stílusteremtő költői vonalak (ujszo.com)

Előző cikkFelhívás a Tempus Közalapítvány Digitális Módszertárában való megjelenésre – 2022
Következő cikkMazsoláék mamája