Kezdőlap Digitális eszközök

Felhívás a Tempus Közalapítvány Digitális Módszertárában való megjelenésre – 2022

A Tempus Közalapítvány Digitális Módszertára az IKT eszközök kreatív használatával kapcsolatos módszertani ötletek tárhelye. A Módszertár gazdagítására idén is Felhívást teszünk közzé: július 1. és augusztus 14. között várjuk azok jelentkezését, akik megosztanák saját ötleteiket a Digitális Módszertár felhasználói számára. A feltöltött módszertani ötleteket szakértők értékelik, amelyek közül a legjobbnak ítélt ötletek Digitális Pedagógus Díjat kapnak. A díjazottaknak szakmai kiadványainkban és a 2022 őszén megrendezésre kerülő Digitális Tér Konferencia 2022 szekcióiban is lehetőséget adunk a bemutatkozásra.

A Digitális Módszertár adatbázisa évről évre gyarapodik a felhívás keretében feltöltött ötletekkel és immár több mint 540 tanárok által kipróbált, szakértők által lektorált módszertani ötlet érhető el ingyenesen. Osszuk meg egymással tudásunkat, hiszen az oktatás fejlesztése közös ügyünk!

A Digitális Módszertár felhívásához – az egyre sokszínűbb feltöltések miatt – az ötletek pontozásánál előnyt jelentő fókusztémát az idei évtől nem hirdetünk. További információkat az előnyt jelentő szempontokról és a feltöltés minőségét fejlesztő javaslatokról a „Ki nyerheti el a Digitális Pedagógus Díjat?” résznél talál.

Ki tölthet fel ötletet a Módszertárba?

Pedagógusok, pedagógusok együttműködő csoportjai (tanárpárok vagy tanári csoportok), pedagógiai szakmai munkaközösségek, illetve pedagógusképzésben részt vevő hallgatók jelentkezését várjuk.

Kategóriák

Az idei pályázatban ismét két kategóriában hirdetünk díjat: Óratervek és Projektek. Úgy láttuk, hogy erre szükség van, mert az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a különböző méretű és eltérő hosszúságú pedagógiai folyamatok összehasonlítása rendkívül nehézzé teszi az értékelést és az összehasonlítást, miközben mindkét ötlettípusra nagy igénye van a Módszertár látogatóinak.

Az óratervek (1-2 órás pedagógiai folyamatok) és a projekttervek (legalább 3 tanórányi pedagógiai folyamatok) egyaránt benyújthatók, egy feltöltő akár mindkét kategóriába tölthet fel módszertani ötletet.

Jelentkezni tehát olyan, a pedagógiai tervezés és tanulásszervezés tárgykörébe tartozó dokumentum (pl. óravázlat, tematikus terv, projektterv) bemutatásával lehet, amely

  • kapcsolódik a Felhívás felsorolt átfogó céljaihoz (ld. a Háttér részben);
  • kreatív, innovatív digitális pedagógiai ötletet mutat be a felhasználást segítő részletezettséggel, illetve az ötlet adaptálását támogató csatolmányokkal, dokumentumokkal, sablonokkal;
  • a tanórákon vagy tanórán kívüli tevékenységekben is hasznosítható.
Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni 2022. július 1-től a Tempus Közalapítvány Digitális Módszertárának felületén (digitalismodszertar.tka.hu), az itt elérhető online platformon egy egyszerű regisztrációval és az ötlet(ek) feltöltésével lehet (FELTÖLTÉS gomb > Digitális Módszertár szekciót kiválasztva), mely egyúttal a jelentkező adatainak, motivációjának, illetve a módszertani ötlet leírásának megadását és segédanyagainak (kép, videó, link, stb.) feltöltését is jelenti.

Határidők és ütemezés
  1. A Felhívásra jelentkező ötletek fogadásának kezdete: július 1. (péntek) 0:00
  2. A feltöltések határideje (rögzítési határidő): augusztus 14. (vasárnap) 23:59
  3. a Felhívásra jelentkezők tájékoztatása, a díjazott ötletgazdák értesítése: 2022 szeptemberében
  4. a Digitális Pedagógus Díjak átadása és a díjazottak bemutatkozása: Digitális Tér Konferencián várhatóan 2022 november 5.
Ügyfélszolgálat és kapcsolat a szervezőkkel

A cikk forrása: Tempus Közalapítvány, https://tka.hu/hir/16404/elerheto-a-digitalis-modszertar-2022-es-felhivasa

Előző cikk„Fontos a mérsékletesség és a minőség” – interjú
Következő cikkA „szépség-győzelmű kéz” mestere