Kezdőlap heti kitekintő

    A kiterjesztett valóság élménye izgalmassá teszi a pénzügyi nevelést

    Vajon mit takar a kiterjesztett valóság, azaz AR tankönyv kifejezés? – A legegyszerűbben talán azt mondhatnánk: eszköz, hogy a kamasz diákoknak leessen az álla akár a matematika, a földrajz, a történelem, vagy az osztályfőnöki órán.

    Egyfolytában mobiloznának a diákok az órán? Legyen a kütyüzés az órai munka vagy a házi feladat! A kiterjesztett valóság élménye új színt hozhat a tanórákba.

    Az előző tanévben nagy sikert aratott, kiterjesztett valóság megoldással kibővített „Iránytű a pénzügyekhez” c. középiskolásoknak szóló tankönyv után a most indult tanévtől már a „Küldetések a pénz világában” c. általános iskolai tankönyvét is AR megoldásokkal egészítette ki a Pénziránytű Alapítvány.

    Hogyan működik és mit tud a kiterjesztett valóság élménye?

    A Küldetések a pénz világában című, felső tagozatosoknak készült tankönyv új, 2022-es kiadásában 20 AR logóval ellátott kép várja a tanulókat. A mobiltelefonra, tabletre az online áruházakból ingyenesen letölthető AR Books librARy app segítségével a képek megelevenednek és megtekinthetővé válnak az adott témához kapcsolódó pár perces animációk, magyarázó videók. 

    Az applikáció használatához regisztrálni kell és az alkalmazás utasításai szerint a PENZIRANYTU kiadványkódot használni. Az applikáció részletes telepítési és beállítási útmutatója itt érhető el: https://shop.arbookslibrary.com/hogy_mukodik

    Ezután az eszköz hátlapi kameráját az AR logóval megjelölt képek fölé kell tartani, a képek ekkor megelevenednek és elindul a videó. A tartalom megjelenítése internetkapcsolatot igényel és adatforgalommal jár. 

    Az általános iskolai tankönyvhöz elkészült oktató animációkat az Alapítvány Pénzbook YouTube-csatornáján is elérhetjük, ráadásul a lejátszási listák aloldalon útmutatást találunk arra is, melyik kisfilm melyik tantárgy tananyagát egészíti ki szórakoztató módon. Az animációkat érdemes ezért beszélgetés indítóként, például matek vagy földrajz óra felvezetésekor, de akár összefoglalás céljából is megtekinteni: https://www.youtube.com/channel/UCclsOStXoFnRunJ-3wtUrFg/playlists

    Az ingyenes AR Books librARy appot letölthetik a diákok a mobiljukra és akár otthon, a tankönyv használata közben is megtekinthetik a kisfilmeket. Sőt, a tankönyvek elérhetők online a Pénziránytű Alapítvány honlapjáról, így a kiterjesztett valóság élménye a letöltött tankönyveken keresztül is élvezhető, akár tanórán bemutatható.

    Szeptember 15-ig tart a tankönyvek pótrendelési időszaka. Az általános iskolai Küldetések a pénz világában és a középiskolásoknak készült Iránytű a pénzügyekhez AR, azaz kiterjesztett valóság megoldásokkal kibővített tankönyveket ingyenesen még megrendelhetjük a KELLO-tól, de akár tanév közben is igényelhetjük, az Alapítvány honlapjáról pedig az óratartást segítő tanári kézikönyvekkel együtt bármikor letölthetők: https://penziranytu.hu/tankonyvek

    Forrás: Pénziránytű Alapítvány

    Előző cikkMInspiráció: Mi vár a nyolcadikosokra idén?
    Következő cikkMInspiráció: Stresszkezelési tippek 8.-os diákoknak és szüleiknek a sikeres felvételiért