Kezdőlap heti kitekintő

    Mi köze van a hosszútávfutásnak mindennapi pénzügyeinkhez?

    Pénzügyi tippek, azonnal használható megoldások pedagógusoknak és szülőknek A Pénziránytű Alapítvány újabb digitális felülettel, podcast műsorral bővítette szakmai ismeretterjesztő repertoárját. Az elsősorban pedagógusok és a pénzügyi tudatosság iránt elkötelezett szülők számára készült interjú szakszerű, ugyanakkor közérthető formában kívánja átadni a pénzügyi tudatossággal, a mindennapi pénzügyeinkkel kapcsolatos, megszívlelendő információkat.

    A december 1-jén megjelent, pilot podcast-ban az Alapítvány szakemberei a 2018-as magyarországi OECD pénzügyi kultúra kutatás eredményeinek apropóján arra keresik a választ, hogy vajon örökölhető vagy tanulható a pénzügyi tudatosság. Élnek-e még nagymamáink minden helyzetre gondoló, gondoskodó, gazdálkodó mintái? Vajon hogyan oldják meg az idősebb generáció tagjai, hogy sokkal kisebb jövedelemből élve még most is tudják támogatni gyerekeiket, unokáikat? Mit jelenthet az, hogy valaki hó elején ugyanannyi pénzből él, mint hó végén? Irigylésre méltó adottság, jó családi minta szükséges, vagy tanulható a pénzügyi tudatosság?

    A családi minták rendkívül fontosak, de a kutatásból egyértelműen látszik, hogy az utóbbi évtizedben egyre kisebb azon családok száma, akik hosszú távon gondolkodva akkor is megfontoltan élnek, mikor kicsit hosszabb a takaró, s lehet egy picit nyújtózkodni. A gazdasági ciklusok, a váratlan élethelyzetek bármelyikünk anyagi helyzetét radikálisan megváltoztathatják. Nagymamáink megtanulták, hogy a bő esztendőket biztosan követik nehezebb időszakok, de ezt az attitűdöt ma egyre kevesebb család képes közvetíteni a gyermekek és fiatalok felé. A családi minták mellett ezért óriási szerepe van az oktatásnak is. A tanárok, akik sok esetben maguk sem könnyen igazodnak el a pénzügyi világban, nehezen tudják betölteni ezt az űrt. A Pénziránytű Alapítvány azon dolgozik, hogy a lehető legjobban megkönnyítse a pedagógusok dolgát. Kész tankönyvek, érdekes kiadványok, instant óratervek, e-learning anyagok, komplex programok várják mindazokat a tanárokat, akik elkötelezettek amellett, hogy az iskola az életre, ezen belül a mindennapi pénzügyeinkben való eligazodásra is kell, hogy neveljen.

    Ahogyan az Alapítvány kiadványai, tankönyvei, oktató játékai gyakorlatiasan, a mindennapi élethelyzetek és életleckék oldaláról, élményszerűen adják át a legfontosabb ismereteket a gyerekeknek és fiataloknak, ugyanígy könnyeden, azonnal alkalmazható tanácsokkal fűszerezve beszélget a pénzügyi tudatosságról és a legfontosabb iskolai és családi tennivalókról Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója, Bernáth Julianna, az Alapítvány oktatási igazgatóhelyettese, valamint Sz. Pap Judit, a Magyar Nemzeti Bank vezető szakértője. A podcast interjú segítségével a mindennapi pénzügyi döntéseink során azonnal használható, egyszerű, hétköznapi tippek mellett az érdeklődők megismerhetik, mit tehetnek pedagógusként vagy szülőként annak érdekében, hogy a gyerekek, diákok felkészültebbek legyenek, ha majd önálló döntéseket kell hozniuk.

    Szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki hó elején szórja a pénzt, majd hó közepén már kölcsönkéreget, vagy aki a hitelét is hitelből törleszti, esetleg összekeveri a kamatot a THM-mel. Mindennapi pénzügyeink körülvesznek, gyakran felesleges stresszt okoznak, pedig néhány jó tanács megfogadásával, kis energia befektetésével, netán a megfelelő független tanácsadókhoz fordulva bárki sokat javíthat hosszú távú pénzügyi helyzetén.

    Ha pedagógusként, szülőként Ön is kíváncsi arra, milyen egyszerű trükkökkel éltek nagymamáink, hogyan tudjuk könnyen megtalálni mindennapi pénznyelőinket, mit tehetünk annak érdekében, hogy családunk, gyermekeink, diákjaink ne érezzék magukat kiszolgáltatva, ha pénzügyi döntést kell hozniuk, akkor hallgassa meg első podcastunkat, amelyből arra is választ kaphat, mi köze van a hosszútávfutásnak mindennapi pénzügyeinkhez.

    Az első Pénziránytű podcast a következő linkeken érhető el:

    https://podcasts.apple.com/hu/podcast/p%C3%A9nzir%C3%A1nyt%C5%B1-podcast/id1483200516?l=hu

    https://open.spotify.com/show/2X9pc33jazidfbWFem4ZdO

    https://soundcloud.com/user-811472249

    Előző cikkMásfél évszázad az oktatás szolgálatában – 150 éves az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolája
    Következő cikkA lovasterápia mint komplex szemléletű fejlesztőmódszer