Kezdőlap Jeles Napok

A tányérra kívánkozó malac

Vajon milyen lehet denevérnek lenni? Miben különbözik a részek összessége az egésztől? Utoléri-e a gyorslábú Akhilleusz a teknősbékát egy futóversenyen? – gondolnánk, hogy ezek a kérdések a filozófia tárgykörébe (is) tartozhatnak? Vajon milyen szerepe lehet az ilyen történeteknek a középiskolások számára?

Forrás: Pixabay

Nemrégiben (november 18-án) volt a filozófia világnapja. Már csak ennek alkalmából is érdemes elgondolkodni azon, vajon milyen úton ismerhető meg (vagy sajátítható el) a filozófiai gondolkodás. Persze, nem biztos, hogy a legnehezebb részénél kell kezdeni. Írásunkban egy olyan könyvet mutatunk be, amely nagyszerűen bevezeti a gondolkodás izgalmas és élvezetes világába a középiskolásokat is.

Julian Baggini (angol filozófus) A tányérra kívánkozó malac … és 99 további gondolatkísérlet című könyve (ahogy előszavában is olvasható) „nem kézikönyv és nem is ősi feladványok megoldásainak gyűjteménye – sokkal inkább kihívás: tessék a dolgokat továbbgondolni.” Ezt követően száz, klasszikus és modern, ismert vagy új gondolatkísérletet mutat be a szerző. Amint az a címéből is érzékelhető, a kötet szerzője igen jó humorú és számos színes ötlettel gazdagította könyvét – például világos, áttekinthető fogalmazással, továbbiajánlott irodalommal és a kötet kapcsolódó, más történeteivel. (Ez utóbbi révén kissé az időgép-regényekre hasonlít, igen izgalmas olvasói élményt adva.)

Az egyes történetek önmagukban is izgalmas kérdéseket vetnek fel, például a következőképpen: „Milyen lehet denevérnek lenni? Próbáljuk meg elképzelni. Lehet, hogy az Olvasó most egészen kicsinek és denevér formájúnak látja magát, amint fejjel lefelé csüng egy barlangban, sok száz pajtása társaságában. No, ezzel a közelébe se jutott a válasznak. Ezzel csak azt képzelte el, milyen lehet beköltözni egy denevér testébe, nem pedig azt, milyen denevérnek lenni. Fussunk neki még egyszer.”

Ugyanakkor az egyes történetek lényegi tartalmát a „klasszikus” filozófiai alapkérdések adják: „Szakfolyóiratok cikkei könnyen, gyorsan elriasztják az olvasók zömét ezektől a témáktól. A kötet szerzője […] tisztában van ezzel, emiatt rövid, oldott stílusú gondolatkísérletek, történetek formájában ismerteti a filozófia klasszikus és új keletű problémáit […]” – fogalmazta meg a könyv egyik méltatója.

A tányérra kívánkozó malac című könyvben az esetleírásokat („történeteket”, „gondolatkísérleteket”) a tanulságok pár oldalnyi terjedelmű, lényegre törő összefoglalása követi, mely előfordul, hogy – a teljesség igénye nélkül – megjelöli a további tájékozódáshoz szükséges, alapvető forrásokat az érdeklődő olvasó számára.

„A tányérra kívánkozó malac… mindenekelőtt praktikus segédeszköz lehet (akár középiskolásoknak, akár egyetemistáknak), de nem a hagyományos tankönyvek módján. Inkább azoknak való, akiket épphogy nem lexikális szinten vagy történetileg vonz a *gondolkodás művészete*, hanem valóban gondolkozni vágynak.

Előző cikkMire jó a dominó?
Következő cikkMInterjúk: „algoritmikus gondolkodás, együttműködés és a jól végzett munka öröme”