Kezdőlap határtalanul

Célok és fogadalmak: mire vágynak a legifjabb generációk tagjai?

Közel ezer diák jelentkezett a Pénziránytű Alkotópályázatra, amelynek keretében a fiatalok megmutathatták, mire vágynak, miről álmodoznak, és meg kellett tervezniük azt is, milyen eszközökkel tudják kitűzött pénzügyi céljaikat megvalósítani. Az év eleje egyébként is a nagy fogadalmak ideje, a beérkezett pályaművekből pedig kiderült, mire vágynak a legifjabb generációk tagjai.

Új év – új élet. Nem véletlen, hogy az „újba” vetett hit, az év kezdete egyben a fogadalmak időszaka is. Ugyanakkor azzal szinte biztosan mindenki szembesült, hogy megfogadni valamit egy dolog, megvalósítani azonban nem mindig egyszerű. 

Tegyük szívünkre a kezünket: előfordult már velünk, hogy újévi fogadalmaink, nagy pénzügyi terveink nem sikerültek? Ebben szerepe lehet annak, hogy a célok kijelölését és az álmaink megvalósításához vezető út megtervezését bizony tanulni kell, ahogyan a tudatos pénzügyi tervezést is. Fel kell mérni a rendelkezésünkre álló forrásokat és lehetőségeket, számolnunk kell a felmerülő kockázatokkal, és a lehető legjobban fel kell készülnünk a váratlan eseményekre. Bonyolultnak hangzik? Valójában nem az, hiszen más területen gyakran rutinszerűen tervezünk, cselekszünk: egy családi vakáció előtt megtervezzük a szállást, az utazást, az étkezést, jellemzően még biztosítást is kötünk, emellett pedig megszervezzük azt is, hogy ki eteti a kutyát-macskát, öntözi a növényeket és üríti a postaládát, amíg távol vagyunk. 

Ez a fajta rutin a pénzügyi döntések terén korántsem ennyire természetes. A Pénziránytű Alapítvány Alkotópályázatának célja az volt, hogy a fiatalok számára a tervezés a pénzügyeik terén ugyanolyan spontán legyen, mint az élet más területein. 

Álomból valóság

Az „Álomból valóság – Így érhetjük el pénzügyi céljainkat” című, 1-14. évfolyamos diákoknak kiírt alkotópályázatra több mint 900 pályamű érkezett, közel ezer diák vetette papírra, vagy digitális felületre álmait és a megvalósítás elképzelt útját. A fiatal korosztályokat a saját nyelvezetükön megszólító Pénziránytű Alapítvány pályázata ezúttal sem csak a játékról és az értékes nyereményekről szólt, hanem arról, hogy a jövő generációi minél korábban megtanuljanak tudatos döntéseket hozni, célokat kijelölni és meg is valósítani azokat. Az, hogy kiknek a pályázatát találta a legjobbnak a szakmai zsűri, már elérhető a pályázat hivatalos oldalán: https://penziranytu.hu/alkotopalyazat20232024

A pályaműveket három korcsoportban várták: az alsó tagozatosok mellett díjazták a felsős diákokat, valamint nyerteseket hirdettek a középiskolás korosztályban és a legaktívabb pedagógusok között is. 

Tűzoltó leszek és katona…

A beérkezett pályaművekben megfogalmazott célokat vizsgálva elsőre talán meglepő lehet, hogy a legkisebbek pályaorientációs célokat jelöltek meg a leggyakrabban: a diákok közel negyede helyezte a vágyott életpályát alkotása középpontjába. A jelenség mögött minden bizonnyal az állhat, hogy kisiskolás korban fogalmazódik meg legtöbbször a gyermekekben a vágyott hivatás, a „ha nagy leszek, rendőr/tűzoltó/orvos stb.” leszek. A második helyre – már jóval kisebb meglepetést okozva – a vágyott kiskedvencek, háziállatok kerültek. A harmadik hely viszont igencsak figyelemreméltó, egyben azt is jelzi, hogy nagy szükség van a tudatos pénzügyi nevelésre már ebben a korosztályban is: a pályázók 11 százaléka a „gazdagságot” jelölte meg általános célként, megelőzve ezzel a holtversenyben 4-5. helyen végző elektronikai cikkek, járművek és utazás kategóriákat is. 

A kiskamaszok utaznának

Az 5-8. évfolyamos diákok által benyújtott pályázatokból az derül ki, hogy alig néhány év alatt jelentősen változhatnak vágyaink. A legtöbben közülük – 26,1 százalékuk – utazást tűzött ki célul. A második helyen, közel 20 százalékkal saját jármű – akár autó, motor, vagy kerékpár – vált vágyott céllá, míg a harmadik helyre a sikeres, kényelmes élet, a „felnőttlét” került. A dobogó képzeletbeli fokáról éppen lecsúszó pályaorientációt az elektronikai cikkek követték a felsősök esetében, míg a kicsik által hangsúlyosan megfogalmazott gazdagságot csak a pályázók kicsivel több, mint 3 százaléka jelölte meg. Valószínűleg a gazdagság bűvös kulcsszava finomodott sikeres, kényelmes felnőttlétté az élet valódi célját és lehetőségeit már érettebben látó korosztályban.

A tinik vágyai már a felnőttek világát idézik 

A középiskolások által benyújtott pályázatokból egyértelműen a fiatal felnőttek körében is jellemző trend rajzolódik ki: a jármű (21,2 százalék), az utazás (19 százalék) és az elektronikai cikkek (14,2 százalék) végeztek a dobogón. Megnyugtató ugyanakkor, hogy kissé ugyan lemaradva, de 11,5 százalékkal azért így is jól látható helyen ezeket a karriercél követi, amit – ehhez szorosan kapcsolódva – követ a 7,1 százalékuk által célként megjelölt továbbtanulás. 

Legyen rutin a pénzügyi tudatosság

A felmérés természetesen korántsem reprezentatív, inkább egy érdekes, egyben tanulságos adatsor a pályázatok alapján. Ugyanakkor az bizonyos, hogy minden életszakaszban megjelennek olyan célok, amelyek eléréséhez olykor hosszú és rögös út vezet, amelyhez nagy segítséget nyújthatnak a pénzügyi alapismeretek is. 

A pályázatok között mazsolázva öröm volt látni, hogy már a legkisebbek is takarékos tippek és a szorgalmas munkával megkeresett pénz segítségével valósítanák meg vágyaikat. Az 5-8. évfolyamos korosztálynál a családi teendők és a diákmunka mellett megjelent az otthon már nem használt holmik eladása, sőt a megtakarított pénz okos befektetése is. A középiskolások pedig mindezeken túl költségvetést is készítettek a lehetséges pénzügyi források és a szükséges kiadások pontos megjelölésével, időtervvel fűszerezve.

Az is látszik, hogy a célok néhány éven belül jelentősen változhatnak, ami egyben azt is jelenti, hogy már a cél kitűzése sem egyszerű feladat, hiszen egy rosszul kitűzött célnál előfordulhat, hogy annak elérése nem is jelent majd sikerélményt. A jövő generációi számára azonban már az iskolában számos gyakorlatias lehetőség, program, verseny, pályázat és szórakozva oktató tananyag áll rendelkezésre ahhoz, hogy a tudatos pénzügyi magatartás már egészen fiatal koruktól kezdve mindennapjaik részévé váljon. Ezeket az ismereteket pedig felnőttként rutinszerűen tudják majd hasznosítani mindennapi pénzügyi döntéseik során. 

Előző cikkIskolában az Erdő – „az erdő egy olyan hely, ahol a világ egységes egésszé áll össze”
Következő cikkFebruár 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba