Kezdőlap hírmozaik

Mind 3 témahét 1 helyen!

Minisorozatunk zárásaként összegezzük a három témahét legfontosabb tudnivalóit és egy webináriumot ajánlunk, ahol mind a három kezdeményezés képviselői bemutatkoztak.

PÉNZ7

Mikor? 2024. március 4-8.

Cél? Felhívja a diákok figyelmét a pénzügyi -és 2017 óta- a vállalkozói tudatosság fontosságára.

Weboldal: https://penz7.hu/

Tudástár, inspiráció: https://penz7.hu/penz7-letoltheto-anyagok.cshtml

Interjú Bernáth Juliannával:

„A pénzügyi kultúra elemei a pénzügyi ismereteken túl a pénzügyi magatartás és a pénzügyekkel kapcsolatos attitűdök. Ami azt jelenti, hogy önmagában nem elég tisztában lenni azzal, hogy mi az infláció és a kamatos kamat, vagy hogy milyen fizetési módok léteznek, hanem adott élethelyzetekben alkalmaznunk is kell ezt a tudásunkat a saját érdekeink szerint. A PÉNZ7 tanórák célja is egyrészt az alapvető fogalmak megismerése, másrészt annak bemutatása játékokon, szituációkon, problémamegoldó feladatokon keresztül, hogy mit mérlegeljünk egy-egy saját családi költségvetési, megtakarítási vagy hitelfelvételi döntés meghozatalakor.”

Digitális Témahét

Mikor? 2024. április 8-12.

Cél? A digitális kompetencia fejlesztése és a tantervi fejlesztési célok megvalósítása a technológia hatékony alkalmazásával pedagógiai projektekben,

Weboldal: https://digitalistemahet.hu/

Inspiráció: https://digitalistemahet.hu/tudasbazis

Interjú dr. Főző Attila László és Jánossy Zsolt szervezőkkel:

„Az új kihívásokra, az új módszertani megoldásokban rejlő válaszokat kell keresni, és ezeket el kell juttatni az iskolákba, a pedagógusokhoz. Folyamatosan fáradozunk azon, hogy minél több pedagógust sikerüljön bevonni a Digitális Témahét programjaiba, és ezáltal hozzájáruljunk a széles módszertani repertoárral rendelkező pedagógusok számának növekedéséhez.”

Kép: Digitális Témahét
Fenntarthatósági Témahét

Mikor? 2024. április 22. és 26. között.

Cél? A 2024-es Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái  a levegő és élővilága, szabadidő, körkörös gazdálkodás, hulladék és tudatos fogyasztás.

Weboldal:  https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/

Inspiráció:  https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/#oktatocsomagok

Interjú – vendégeink Ütőné Visi Judit és Matolcsy Miklós, a Fenntarthatósági Témahét szakmai és pedagógia vezetői

 „A levegő és élővilága téma talán közelebb áll a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusokhoz, de egy szép pillangó a művészeti tárgyat tanító vagy a magyarszakos tanár számára is inspiráló téma lehet. A körforgásos gazdasággal akár matematika, akár történelemórán is foglalkozhatunk. A szabadidő eltöltéséről szakoktól függetlenül is tudunk beszélgetni a diákokkal. De ez igaz a fogyasztóvédelem vagy a hulladékprobléma esetében is. Ami fontos az a fenntarthatóság, a környezet védelme iránti elköteleződés.”

Matolcsy Miklős
Útmutató a témahetekhez – IKK webináriumsorozat

Az IKK Zrt. 2023. októberében webinárium-sorozatot indított, amely online fórumot teremt a szakképzésben oktató kollégák számára a tudásmegosztásra, tapasztalatcserére, a pedagógiai mindennapokat érintő szakmai információk átadására. A webináriumok kiemelt témái az oktatók szakmai továbbképzési lehetőségeinek, a digitális tananyagegységek használatának bemutatása, a szakmai vizsgákra való felkészülés, az érettségi vizsga változásai, a szakmatanulás népszerűsítése, illetve a pályaorientáció támogatása, ezen kívül jó gyakorlatok megosztása többek között olyan témákat illetően, mint a mesterséges intelligencia alapú alkalmazások használata a szakmai oktatásban.

A 2024. február 29. – én tartott alkalom egybefogta a három témahetet.

Meghívott előadók és témahetek időrendben:

  • Nádasi-Malinka Krisztina – Pénz7 téma
  • Főző Attila László – Digitális Témahét
  • Matolcsy Miklós – Fenntarthatósági Témahét

A webinárium itt érhető el.


A sorozatot szerkesztette és tördelte Tóth Éva főszerkesztő.

Előző cikkTémahetek sorozat: jön a Fenntarthatósági Témahét!
Következő cikkProvokatív versek a magyar költészet napjára