Kezdőlap határtalanul

Emlékszik még az első osztályára? Vagy éppen most készül birtokba venni?

A nyári szünet tökéletes alkalom arra, hogy picit hátradőlve számvetést tartsunk eddigi pályánkat illetően. Év közben ritkán akad alkalmunk olyan édes emlékek felidézésére, mint az első osztályunk. Használjuk ki az alkalmat és érzelmi regenerálódás gyanánt idézzük fel, milyenek voltak a kezdeti lépések, csetlések-botlások és örökre szóló apró sikerélmények. Első osztályternes képeket mutatunk, tapasztaltabb olvasóknak nosztalgiához, kezdőknek bíztatásként. A cikk végén szerzőnk is megoszt egy első osztálytermében készült képét és bízunk benne, hogy a listát olvasóink is bővíteni fogják! A képeket várjuk a kommentekben!

Hamarosan megkezdődik a tanítás, a közösségi média pedig teli van lelkes pedagógusokkal, akik nem félnek megosztani első osztálytermükről készített képeiket. A Twitter #MyFirstClassroom képeiből válogatunk a következőkben, bízván abban, hogy sokakban kellemes emlékeket idéznek a pályatársak fotói. Nem könnyű berendezni az első osztályunkat, a padok elhelyezésétől a dekoráción át rengeteg munka várja a lelkes tanárokat év lején. Lássuk ki hogyan küzd/küzdött meg mindezzel!

 

A pillanat amit minden pályakezdő izgatottan vár

Leírhatatlan az az izgalom, amit egy pedagógus első osztályának birtokbavételekor érez. Legyen az egy egyszerű felszerelésű fehér terem, vagy egy színes szoba rengeteg eszközzel, a pedagóguson múlik, mit fog jelenteni ez a hely a diákok számára.

View this post on Instagram

Ummmm…. #wheredoistart #teaching #myfirstclassroom

A post shared by Olivia (@oliviasgotguts) on

 

Lelkes dekorálás

Van aki lufikkal, van aki kollázsokkal, mindenki máshogyan díszíti osztélytermét. Legyünk őszinték: az sem hibáztatható, aki tanárként kevéssé megrögzött dekoráló, hiszen a falakat diákjainkkal együtt is megtölthetjük az együtt töltött év során.

 

Padrendezés

Párokba összetolva, sorokba, négyes csoportokba? Hogyan rendezzük el osztálytermünk padjait? Ez is egy sarkalatos kérdés az első osztályterem berendezésekor, bár a székek és padok ideális esetben év közben is bármikor mobilizálhatóak, sokféle oktatási módszerek alkalmazhatósága érdekében.

 

Laminálás

Ha egy tanár kezébe lamináló kerül, jó ideig biztosan el lesz látva munkával. Az alábbi megosztáson például a gyerekek számára előre elkészített „napirendi pontok” láthatóak a „Gyümölcs szünet”-től az „Ülésrend változtatás”-ig.

 

Még több laminálás…

Az osztály által megfogalmazot „szabályokat” és a születésnapokra emlékeztető osztálykalendáriumot is elkészítherjük.

 

Olvasósarok – csak lazán

Sokan az olvasósarok kialaktásával kezdik az osztályterem berendezését. Mielőtt azt gondolnák, hogy mindez hely és költségigényes volna, nézzünk meg pár példát! Egy kis sarok, pár egyszerűbb párna és sok-sok jó könyv bőven elég ahhoz, hogy diákjainkat olvasásra motiváljuk!

 

Olvasósarok – kicsit komolyabban

Ha az intézmény rendelkezik néhány retro bútordarabbal az olvasósarok egészen divatossá is varázsolható, de a lényeg továbbra sem a bútorokon van valójában. Mindegy hogyan rendezzük be első osztálytermünket, ha lelkesen tesszük és nyitottan diákjaink javaslataira nem hibázhatunk!

Motivátorok

Az első osztály és az első osztályterem bizonyosan minden pedagógusban felidéz néhány kellemes emléket. A diákok motiválása a szakmai pályafutást végigkísérő folyamatos kihívás, melyre pályánk elején találhatunk néhány tapasztaltabb szemmel szinte „csalásnak” minősülő példát. E sorok írója például az alábbi motivációs bázissal élt első osztályánál.

 

Ön is emlékszik még az első osztályterem berendezésére és az első osztályával töltött közös kalandokra? Ossza meg a Modern Iskola Facebook oldalán élmnyeit pályatársaival!

A cikkhez az ötletet a a We Are Teachers bejegyzése szolgáltatta.

Előző cikkMindenütt lelkesen fogadták a Safer Internet Program oktatóit
Következő cikkAugusztus 1: elkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba