Kezdőlap jó példák

    A Kapcsos Könyv Arany János blogja

    Arany János 200 éve született, de még ma is "köztünk él" - derül ki egy érdekes párhuzamból, ami a költőóriás Kapcsos Könyve és a mai bloggerek között húzható. Tematikus oldalunk e cikke erre világít rá:" A költő életének egy különös szakasza veszi kezdetét 1987 nyarától. 20 év hallgatás után egyszer csak megnyílik, és újra hangot ad legbensőbb érzelmeinek. Így születik meg a Kapcsos Könyv, a magyar irodalom értékes műveivel. Ami nekünk most blogolás, és vlogolás, Aranynak az volt ez az üres könyv." A cikk a 2017. november 14-i tematikus összeállításunk része. A nap témája: a szarvasi Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Arany János és Kodály Zoltán nyomában „Az emberi lélek virágai” címmel megrendezett találkozója, melyen határon túli magyar és anyaországi főiskolai hallgatók és oktatók vesznek részt.

    „Áldott nyár volt Arany János életében 1877 nyara. Tizenkét éve irányította már az Akadémia főtitkáraként az intézmény adminisztrációját és pénzügyeit. A megerőltető munka mellett sokat betegeskedett, korántsem túlzás, amit játékos rögtönzésében elősorolt:

    ’ Szenvedek én egyben-másban / Vén hurutban, fulladásban, / Rokkant ideggyengeségben, / Félvakságban, siketségben, / S impertinens dicsőségben.’

    #kapcsoskönyv, Fotó: Major Zsuzsanna

    Állásáról már korábban le akart mondani, és most, hogy betöltötte a hatvanat, végre engedtek kívánságának. Fizetését, amely az alapszabályok értelmében haláláig járt volna, többé nem vette föl, de lakását az Akadémia palotájában megtartotta.”

    Írja Torda István: Tamburás Öreg Úr a Szigeten című művében, ami a Népszabadság 2002. július 12-i számában jelent meg.

    Fotó: kapcsoskonyvblog.wordpress.com

    Gyulai Páltól kapta. Ez volt az a kis notesz, amelybe Arany leírhatta legbensőbb félelmet, vágyait, anélkül, hogy bárki más tudhatott volna róluk. A könyvet kis lakat zárta, amelynek kulcsa az ő tulajdonában volt. Önmaga legbensőbb, személyes gondolatait így a külvilág elől elzárva kiírhatta magából– összegzi Kerényi Ferenc : Arany János és az 1849 utáni lírai korszakról szóló soraiban.

    Tudjuk, milyen jótékony ereje lehet annak, ha valaki naplót ír.

    A kiírt gondolatsorokkal a benső feszültség oldódik.

    „’Akkor nyáron – emlékezett László fia – a Margit-szigeten két hó alatt több költeménye készült el, mint huszonöt év óta összesen. Kedvvel, kitartással, mondhatni „egy lélegzet alatt” megírt egy egész sorozat lyrai verset, balladát, genret.’ A kulccsal zárható, barna bőrkötésű könyvet, amelybe a verseket másolta, Gyulai Pál ajándékozta neki, még 1856-ban. Most újra elővette. „Uj folyam”, írta a versek fölé, mellé később ceruzával odaírta: „Őszikék”. Az első bejegyzés (A lepke című vers) dátuma 1877. július 3-a, az utolsóé (En philosophe) 1880. december 10-e. Ötvenegynéhány költemény, köztük az Epilogus, a Vásárban, meg a legszebb balladák: Tengeri hántás, Híd-avatás, Vörös Rébék, Tetemre-hívás. „Az Őszikék nemcsak egy megtört… aggastyán hattyúdala, hanem egy gúzsait lerázó, magát és költészetét megújító lángelme remeklése” – írja Keresztury Dezső Arany-monográfiájában.

    Így születik meg a ciklushoz tartozó 54 új és egy régebbi vers. A versek között öregkori balladákat is találunk, és két nagyvárosit (Párviadal, Hídavatás).

    „Rejtegetett betegsége, gyorsan rosszabbodó látása következtében másokra kényszerült hagyatkozni. A hirtelen nagyvárossá növő Pest életének mind több jelensége lett elérhetetlen és megérthetetlen számára. A Margitsziget és a lezárható kapcsos könyv azonban megteremtette a függetlenség, a kívülálló szemlélődés, az önmaga gyönyörűségére alkotás illúzióját, legalább átmenetileg ellensúlyozta a fölöslegessé vált, önmagát túlélt ember és művész félelmeit.”- ezt szintén Kerényitől tudjuk.

    Az őszikék –ciklus műveit nemcsak egy újfajta lírai hangnem, hanem egy különös, elhagyatottság is körüllengi. A XX. század emberének magánya. A romantikus költészet kedvelt fő témája ebben a korban az elvágyódás, a jelenkorból való elfordulás. Arany visszahúzódó életet élt a Margit-szigeten. Egyszerű, falusi emberként nem vonzotta a zajos nagyváros, amelynek egyre inkább csak lezüllött mivoltát érzékelte.

    A könyv eredetileg 200 lapos volt, de 159 maradt benne, feltehetőleg maga Arany tépett ki lapokat belőle.

    A cikk a 2017. november 14-i tematikus összeállításunk része. A nap témája: a szarvasi Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Arany János és Kodály Zoltán nyomában „Az emberi lélek virágai” címmel megrendezett találkozója, melyen határon túli magyar és anyaországi főiskolai hallgatók és oktatók vesznek részt.

    Kövesse a híreinket egész nap a moderniskola.hu oldalon! 

    A Főiskola honlapján a témához kapcsolódó tartalom ld. ITT.

    A szerző bemutatkozása:

    Major Zsuzsanna újságíró vagyok. Az értékes hírközlésben hiszek.

     

     

     

    Előző cikkKözvetítés videón a modern iskolákban – Facebook live- tegye még izgalmasabbá óráját!
    Következő cikkArany János szülőházába is ellátogattak a Veresegyházi Egységes Gyógypedagógiai Intézmény tanulói