Kezdőlap hírmozaik

    Jó gyakorlatok a világ minden tájáról – Online elérhető és letölthető – Magyarul is!

    A SAME World oktatási készlet egy átfogó pedagógiai segédanyag, ami segít bevinni a környezeti és társadalmi témákat az iskolába. Kik vándorolnak a világban, és miért? Mennyi egy banán valódi ára, és hogy jut el a kávé az asztalunkig? Hogyan hat a vízhez való hozzáférés az emberek életére a világ különböző pontjain? És hogyan lehet mindebből téma matek, történelem vagy földrajz órán? Az Artemisszió Alapítvány nonprofit közhasznú szervezet cikkét közöljük.

    Korábban tanárok, iskolák és osztályok is pályázhattak iskolai gyakorlattal, ami fenti témákhoz valamilyen módon kapcsolódott. A Same World a klímaváltozással, a környezeti igazságossággal, a menekültek és bevándorlók jogaival foglalkozik – olyan összefüggő témákkal, amelyek mindannyiunkat érintenek, mégis sokszor elszigetelten kezeljük őket. A Same World izgalmas tevékenységeket és módszereket ajánl diákoknak és tanároknak, hogy a felvetett kérdéseket körüljárjuk, változtassunk és tegyünk a környezetünkért.

    A jó gyakorlatokat összegyűjtő kiadványt magyarul, Issun, letölthető linken itt és a kiadványaink között is elérik.

    A kiadvány bevezetőjéből:

    Az inspiráció meglepő helyekről érkezik

    Néha úgy tűnik, hogy a világ és a globális kihívások, amikkel szembesülünk, félelmetesek. Sokan azt érzik, képtelenség változtatni a világ folyásán, és keveset lehet tenni globálisan. Mégis, ezek a lenyűgöző és inspiráló jó gyakorlatok a világ minden tájáról, Mexikótól Bangladesig, Dél Afrikától Örményországig, azt mutatják, hogy egy csapat ember, egy kis közösség is számít. Láthatjuk, hogy akár helyi kezdeményezések egyszerű, alulról szerveződő projektekben is mennyire előmozdítják a nagyobb változásokat: legyen az a zord klimatikus viszonyok közötti iskolakert gondozása, hogy a diákok tápláló ételhez jussanak; vagy a veszélyeztetett fajok iránti fellépés. A Same World projekt partnerei a világ minden táját átkutatták a Globális Délen megvalósuló inspiráló jó gyakorlatok után, és válogattak belőlük figyelembe véve azok innovációját, adaptálhatóságát és fenntarthatóságát.

    Sokkal többet is találhattunk volna, de valahol meg kellett húzni a határt: 50-et gyűjtöttünk, ezek közül 10 jelenik meg ebben a gyűjteményben.

    Olvasva őket megértjük, hogy Margaret Meadnek igaza volt: higgyük el, hogy egy csapat elkötelezett ember meg tudja változtatni a világot: vagyis csak ez tudja! Ha mindenki csak egy kicsit változtatna valamin a helyi közösségében, környezetében, régiójában, vagy hasonló projektbe fogna – a hatások eljutnak a világ másik pontjára is!

    Íme a gyűjtemény, inspiráljon mindenkit változásra / változtatásra!

    A Humanitas csapata

    Same World projekt” 

    A cikk eredetijét megtalálja az Artemisszió Alapítvány oldalán, ITT!

    Előző cikkAz Oktatási Hivatal képviseli Magyarországot az Európai Pályakövetési Felmérés Tanácsadó Testületében
    Következő cikkTanuljunk úgy, mint ahogyan netezünk! – Interjú Vicsek Annamáriával, a szerbiai oktatási államtitkárral, a vajdasági magyar nyelvű tanulásról, tanításról