Középiskolások szállták meg a Parlamentet – Első Nyelvi Nagykövet Csúcstalálkozó az AmCham szervezésében

    A vállalatok funkcionálisabb nyelvoktatást szeretnének, a tanárok a diákok motiválásában várnak segítséget. A törekvésekkel a szaktárca egyetért, és nem szándékozik  a diplomához kapcsolódó nyelvvizsga-követelményeken könnyíteni.

    Ezekkel a tanulságokkal zárult a nyelvtanárok, középiskolás diákok, valamint a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselői részvételével ma rendezett Első Nyelvi Nagykövet Csúcstalálkozón a parlamentben. Az AmCham Nyelvi Nagykövet programban a szervezet tagvállalatainak önkéntesei tartanak nyelvtanulásra ösztönző tanórákat az résztvevő középiskolákban. Eddig Budapesten és vidéken összesen 40 iskolában 210 órát látogatott meg 126 nyelvi nagykövet, hozzávetőlegesen 3800 diákot sikerült elérni.

    Magyarország versenyképessége szempontjából kiemelt fontosságú a munkavállalók idegennyelv-tudása. Ezt a hazánkban jelen lévő külföldi cégek, illetve a regionálisan terjeszkedő magyar KKV-k egyaránt alátámasztják. A magyarok körében az idegen nyelvek ismerete európai összehasonlításban igen gyenge, a lakosságnak alig több mint 30 százaléka beszél az anyanyelvén kívül legalább egy másik nyelvet.

    A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 2011 tavaszán indította el idegennyelv-tanulást ösztönző kezdeményezésként az ún. Nyelvi Nagykövet Programot (Language Ambassador Program). Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását is élvező program során az AmCham tagvállalatainak önkéntesei, az ún. nyelvi nagykövetek (Language Ambassadors) középiskolákba látogatnak, ahol egy-egy nyelvórán vagy osztályfőnöki órán tartanak motivációs beszélgetést arról, hogy az idegen nyelv ismerete mennyiben járult hozzá karrierjük építéséhez. Eddig Budapesten és vidéken összesen 40 iskolában 210 órát látogatott le közel 50 vállalat 126 nyelvi nagykövete, így hozzávetőlegesen 3800 diákot sikerült elérni.   

    A Parlamentben rendezett Első Nyelvi Nagykövet Csúcstalálkozó fő célja az volt, hogy a valóban piac- és versenyképes nyelvoktatás megteremtése érdekében párbeszédet kezdeményezzen az érintett felek között. Több mint száz nyelvtanár, ugyanennyi középiskolás diák, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a magyarországi AmCham képviselői közösen vitatták meg a középiskolai nyelvoktatás hatékonyabbá tételének kérdéseit. A vállalatok funkcionálisabb nyelvoktatást szeretnének, a tanárok pedig a diákok motiválásában várnak segítséget. A törekvésekkel a szaktárca egyetért. Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára beszédében kifejtette, hogy mindenképpen szükséges a nyelvoktatásban a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetni a gazdasági szereplők igényeire. Azt is leszögezte, hogy a kormánya híresztelésekkel ellentétben nem  szándékozik egyszerűsíteni, könnyíteni a diploma megszerzéséhez kapcsolódó nyelvvizsga követelményeket.

    „Nem csak lehetőség, hanem kötelesség, hogy az idegennyelvtudás által nagykövetei legyünk az országnak. Egy külföldivel való találkozás során ily módon mi is segíthetjük az országról alkotott pozitív képet és ezzel is segíthetjük Magyarország versenyképességét” – mondta el köszöntőjében Benkő Vilmos, az AmCham elnöke.

    Az Amerikai Kereskedelmi Kamara várja azon középiskolák jelentkezését, amelyek szívesen részt vennének a Nyelvi Nagykövet Programban. Jelentkezni a nyelvinagykovet@amcham.hu e-mail címen lehet.

    További információ: www.amcham.hu

    Előző cikk1200 gyermek kap egészségesebb ebédet
    Következő cikkRajzpályázat (x)