Kezdőlap osztályfőnök

Párbeszéd indult a fiatalokkal – „Rólad szól”

 

A „Rólad szól” programmal az a célunk, hogy hallgassuk és halljuk meg azokat a kérdéseket, felvetéseket, problémákat, amik a fiatalokat foglalkoztatják – mondta Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a rendezvénysorozat nyitóeseményén. – írja az EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya.

19 magyarországi és öt határon túli helyszínen találkoznak egymással a fiatalok és a döntéshozók a 2015. május 31-ig tartó időszakban. Ezt követően a virtuális térbe költözik a program.

 A felmerült kérdéseket, javaslatokat, üzeneteket hashtag-kampány formájában összegzik a szervezők. A beszélgetést megkönnyítendő a résztvevő fiatalok telefonok segítségével szavazhatnak a különböző kérdésekről. A válaszaik alapján alakul ki a beszélgetés, hiszen „ami nekik probléma, azzal nekünk is kell foglalkoznunk” – emelte ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Elmondása szerint személyesen mintegy kétezer, az online térben összesen akár 100 ezer fiatallal is kialakulhat közvetlen kapcsolat.

Kiemelte: „Célunk a hallgatás, az odafigyelés. A mostani program az elmúlt évek ifjúságpolitikájának logikus folytatása, az Új Nemzedék Újratöltve következő, fontos eleme. ”

A budapesti nyitó alkalmon mintegy 60 fiatal vett részt, és közel másfél órán keresztül beszélgettek egymással és a kormányzat képviselőjével az ifjúsági foglalkoztatás, a szabadidős és sportolási lehetőségek vagy a családi kapcsolatok különböző vonatkozásairól.

További részletek a párbeszédsorozatról itt találhatók.

A „Rólad szól”- program 2015. március elejéig 4 városban járt (Budapest, Eger, Miskolc, Debrecen) és több száz fiatalt szólított meg – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a programot értékelve, március 6 – án a kormany.hu-nak.

Novák Katalin kitért arra, hogy a rendezvények eddigi legnépszerűbb témái a szórakozóhelyek biztonsága, a cyber-bullying, a fiatalok munkavállalása és az önkéntesség voltak. A fiatalok szívesen látnának például egy olyan listát, amely a biztonságos szórakozóhelyeket tünteti fel, de szóba került a cyber-bullying megelőzésének, kezelésének kérdése is, valamint pozitív példaként a „Vedd észre!” program.

(A Vedd Észre -programot az Ökomenikus Segélyszolgálat indította, a kapcsolaton belüli erőszak különböző formáinak megismertetése, a jelzőrendszer bemutatása, a beavatkozások,  az elkerülésük, megoldásuk, a bántalmazó kapcsolatból való kilépés lehetőségeinek bemutatása érdekében is. Az online kampány vizuális világának köszönhetően a fiatalok számára is jól érthetően mutatja be a legfontosabb információkat. A szórakozóhelyek biztonságáról már a West Balkán-tragédia után elindult egy párbeszéd, illetve a megszigorított szabályok miatt némileg javult a helyzet. Az internetes zaklatás – cyber-bulliyng- összetett jelenségére és a veszélyek elhárítására, megelőzésére több program is indult, pl. a vagy a biztonságosabb internetes környezetet kialakítását támogató Saferinternet.hu program, vagy a T.A.B.B.Y- projekt-:”A T.A.B.B.Y. az interneten  – Threat Assessment of Bullying Behaviour in Youth Online – projekt célja a fiatalok körében tapasztalható, kortárs online bántalmazás formáinak és nagyságrendjének felmérése, és a jelenség megismertetése a pedagógusokkal, az iskolapszichológusokkal, az iskolavezetéssel, a szülőkkel, valamint a diákokkal. A szerk.)  

  A részt vevő fiatalokat erősen foglalkoztatják az egyetemi évek alatti jövedelemszerzés kérdései: többen szóba hozták a korlátozott munkavállalási lehetőségeket. A fiatalok javasolták az iskolai közösségi szolgálat és az önkéntesség fogalmának pontosabb elkülönítését is, ennek érdekében pedig egy, a befogadó szervezeteket összegyűjtő honlap létrehozása lenne szükséges.

A programsorozat következő állomásai:

március 12.– Nyíregyháza                                           
március 13. – Beregszász (Kárpátalja)
március 19.– Kecskemét
március 20.– Szolnok
március 27. – Kolozsvár (Erdély)

További részletek: http://ujnemzedek.hu/roladszol/

(Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)

Előző cikkHogyan segítheti a pedagógus a hátrányok kompenzálását?
Következő cikkHogyan készítsünk plakátot?