Kezdőlap hírmozaik

    Ötödik alkalommal az Információs Társadalom Parlamentje

    Jubileumi, ötödik rendezvényéhez érkezett a magyar információs társadalom legpatinásabb és a civil érdekképviselet szempontjából legfontosabb nagyrendezvénye, az Információs Társadalom Parlamentje. Visszatekintve az elmúlt évek sikeres konferenciáira, azt mondhatjuk, hogy egyfajta műfajt teremtettünk; civil szakmai parlamentáris fórumot. Célunk az volt, hogy – törekedve a képviseleti elvre – a legszélesebb és legváltozatosabb szakmai kör mondhassa el véleményét az információs társadalom formálásában meghatározó döntéshozóknak. A rendezvény a közigazgatás, a civil társadalom és az infokommunikációs iparág legnagyobb találkozója, egyben a kormányzati infokommunikációs döntéshozók éves beszámolója is.

    Az idei Információs Társadalom Parlamentjén nagyon fontos szakmai kérdéseket kell közösen megvitatniuk a résztvevőknek. Ezekben a hónapokban indulnak el a 2014-20-as európai uniós költségvetési ciklus első projektjei, lázasan zajlanak az előkészítések, a nagyközönség számára most válik ismertté számos pályázati lehetőség, és alkalom adódik a széleskörű visszacsatolásra az elmúlt egy év kormányzati tevékenységéről is. Másrészről az infokommunikáció az elmúlt fél évben vált – remélhetőleg végérvényesen – a nagypolitika számára is központi témává, így a magyar információs társadalom építésének legfontosabb kérdései tartják lázban a közvéleményt; szó lesz az internetről szóló nemzeti konzultációról és a Digitális Nemzet Fejlesztési Programról. Az Informatika a Társadalomért Egyesület és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége által szervezett rendezvény alcíme: „Digitális Transzformáció”

    A rendezvény helyszíne: Magyar Országház
    Időpontja: 2015. június 18–19. 

    A résztvevők várható összetétele:

    • A központi és a helyi közigazgatás kiemelt képviselői
    • Információs társadalom építésében érdekelt szakmabeliek, vállalkozások
    • Hazai, határon túli és nemzetközi civil szervezetek képviselői
    • Köz- és felsőoktatási, szakképzési intézmények képviselői, hallgatói szervezetek képviselői
    • Kiemelt kulturális intézmények, könyvtárak képviselői, e-tanácsadók

    A konferencián nemcsak az infokommunikációért felelős döntéshozók vesznek részt, hanem az ágazati vezetők is, akiknek az informatika és a telekommunikáció nélkülözhetetlen szakmai céljaik elérése érdekében. Az Információs Társadalom Parlamentjének nagyon fontos célja, hogy az infokommunikációval foglalkozó civil szervezetek mellett azok a társadalmi szervezetek is részt vegyenek, amelyek küldetése ugyan nincs szoros összefüggésben az infokommunikációval, de céljaik, tevékenységeik kapcsolódnak a konferenciához. A rendezvényen fontos szerepet kapnak a határon túli magyarok is.

    A konferencia 2011-ben az EU-elnökség hivatalos rendezvénye volt, 2012-ben több mint 700 résztvevőt vonzott „Magyarország megújulása” elnevezéssel, majd 2013-ban mintegy 850 ember volt kíváncsi az „Infokommunikáció a versenyképességért” című parlamenti eseményre. 2014-ben az 1000 főt is meghaladta az érdeklődők száma a „Magyar Digitális Ökoszisztéma” alcímet viselő fórumon.

    Az esemény a nyitóelőadásokat követően az Információs Társadalom Parlamentjének ötödik plenáris ülésével kezdődik, melynek keretében a kormányzati, iparági, szakmai döntéshozók előtt bárki megoszthatja ötletét, javaslatát, véleményét a Felsőházi terem teljes plénuma előtt, miután egy rövid pályázást követően egy független grémium előtt bizonyítja szakmai relevanciáját. A plenáris ülés alatt kormányzati tisztviselők és iparági véleményformálók is előadnak, majd délután az Országgyűlés bizottsági termeiben folytatódik a munka, ahol öt szekcióbeszélgetésben vitatják meg részletekbe menően az egyes területek képviselői a problémákat, a felmerült kérdéseket.

    A második nap a Parlament Felsőházi termében folytatódik, ahol a hazánk versenyképességét legnagyobb mértékben befolyásoló terület, az oktatás kerül terítékre, ahol neves szakértőkkel, véleményformálókkal, kormányzati tisztviselőkkel keressük a megoldásokat, azonosítjuk az állami és nem állami feladatokat.

    Regisztrálni itt lehet. 

    Forrás:  Információs Társadalom Parlamentje

    Kapcsolódó cikkek: 

    Lego a Parlamentben? Digitális írástudásról szólt az Információs Társadalom Parlamentje-1. rész

    A pedagógusokra is számítanak – összefogás a Digitális Munkahelyekért – Információs Társadalom Parlamentje 2. rész

    Előző cikkMesterM-díj a MOL-tól- diákok jelölése alapján díjazták a pedagógusokat
    Következő cikkArs poetica – tanároktól – évzáró inspiráció – interjúk