Kezdőlap hírmozaik

    Keszekusza varázspálcája a Kódex Kulturális Központban

    Keszekusza varázspálcája a címe annak az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló színdarabnak, amit a Kódex Kulturális Központ mutatott be, 2018. március 28-án. Igazi értékeket adó, családi, közösségi programról, egy színházi előadásról szól ez a nagyon színes, élő beszámoló és kritika, aminek témája: Keszekusza varázspálcája – öko-mesemusical két részben. Az óvodásoknak és alsósoknak szóló, környezetvédelmi szemléletformálásra is alkalmas, de igazán látványos és szórakoztató darab igazi csemege.

     

    Lilike 5 éves. Lesütött szemmel áll velem szemben. Szőke haja balerina módra kontyba fogva, ruháján Disney hercegnő, lábán flitteres topán. Színházba jött az apukájával, akin látszik, hogy némileg nehezére esett a szombat délelőtti kezdés, de hát a kishercegnőért mindent.

    Lilikén kívül még vagy 60 gyerek zsibong az aulában, pogácsa és almalé minden kis kézben akad. Az előadás lassan elkezdőik, mindenki elfoglalja a helyét. A székeken színlap, szereposztás és egy rövid összefoglaló. Az előadás címe: Keszekusza varázspálcája – öko-mesemusical két részben.

    A nézőtér fényei még égnek, mikor megszólal a zene, és hátulról begurul a hangya, aki mint egy hoppmester gyorsan vázolja a szituációt: ébredezik a tavasz! Fények le, függöny fel: egy bámulatos világ tárul a szemünk elé. Kerekerdőben vagyunk a varázslólak előtti tisztáson. Itt él Keszekusza, az erdei varázsló, és manósegédje, Teszetosza. Őket keresi fel a pillangó (aki valójában még hernyó, de már annak is gyönyörű), hogy varázsoljon neki Keszekusza szárnyakat, hogy elrepülhessen a virágos mezőkre. Keszekusza ugyan még nem ébredt fel, de Teszetosza már annál inkább. Ő fogadja a pillangót, akibe rögtön beleszeret, de már az első találkozás alkalmával összetörik a szíve. Rájön, hogy ha a varázsló szárnyakat varázsol a pillangónak, akkor az elrepül messzire, és soha többé nem láthatják egymást. A manó látványosan tipródik, végül pedig arra jut, hogy a legjobb megoldás az lesz, ha eldugja a varázsló pálcáját. Ebből következnek aztán a bonyodalmak.

    De a szerelmi szál mellé jönnek még emellé egyéb egzisztenciális konfliktusok is. A kizöldült erdőben megjelenő emberek rátaposnak a bogarakra, elkapják a katicát, kiöntik az olajat és szétrúgják a hangyabolyt. A károsultak pedig mind Keszekusza elé járulnak: oldja meg a problémákat, aki varázspálca híján erre sajnos képtelen. Kezdetét veszi hát a nagy keresgélés. Nagy nehezen Teszetosza is belátja, hogy szükség van a varázspálcára, ám van egy kis bökkenő: elfelejtette, hová dugta.

    Szóval bonyodalom szerelem hátán, a szereplők pedig ahol csak lehet, dalra fakadnak. Az öko részét a mesemusicalnek természetesen az emberek által okozott károk, és azok elítélése jelenti. Emberekkel a darabban ugyan nem találkozunk, bogarakkal viszont annál inkább. Egymásnak adja a kilincset a katica, a szentjánosbogár, a hangya és a giliszták, akik elpanaszolják a kis közönségnek a sérelmeiket. A gyerekek pedig természetesen együttéreznek, és megvetik az effajta viselkedést.

    A varázspálca szerencsére végül megkerül, és Keszekusza visszavarázsolja a Katica elveszett hetedik pöttyét, meggyógyítja a Szentjánosbogár lábát, a hangyabolyt is, úgy ahogy rendbe hozza. A pillangó is megkapja a szárnyait a kislányok legnagyobb örömére. Hogy teljesen hepiendes legyen a történet, megegyeznek Teszetoszával, hogy távkapcsolatban fognak élni: a pillangó majd néha visszarepül a virágos mezőkről látogatóba.

    Az előadás végén, sőt közben is lehet érezni, hogy a gyerekeknél osztatlan a siker. A díszlet pazar, hihetetlenül részlet gazdag, semmi sem jelzésszerű, itt minden az, ami: a gomba az gomba, a pipacs az pipacs, a fészer az fészer. A zenék is nagyon jók, dallamosak és táncolhatóak, saját szememmel láttam, hogy a gyerekek is örömmel rezegnek rá a sötétben. Ha valaki feltesz a színpadon egy retorikai kérdést, akkor arra azonnal érkezik a válasz, a kicsik nem csinálnak ebből ügyet. Akkor is válaszolnak, ha nem is volt kérdés. A színészek is mind kitűnőek a szerepeikben: a manó fess és vicces, a pillangó cuki és gyönyörű, a katica hisztis és piros, a szentjánosbogár piperkőc, a hangya összeszedett és határozott, a varázsló pedig kissé szétszórt. A darab tele van poénokkal, amik mind működnek (a legnagyobb siker az volt, amikor Keszekusza véletlenül virágokat varázsolt a szentjánosbogár fejére). Látvány és showelemekben sem szűkölködik az előadás: kivirágzó almafa, óriásvirágok, és konfettit lövellő varázskondér.

    Lehet, hogy mindez első olvasásra túlzásnak tűnhet, de higgyék el: nem az! Ennyi pont kell, feltéve, hogy nem Csehovon és szovjet realistadrámákon nevelkedett a gyermekünk. Ezen az álmos szombat délelőttön nem is számítottunk rá, hogy Cirque du Soleil-t megszégyenítő előadást fogunk látni, pedig ez nem is Las Vegas, csak a József körút.

    Az előadás végén Lilike is kisimultan gyűjtögette gyöngyös kistáskájába az ezüstszín konfettit, hogy hazaérvén édesanyja legnagyobb örömére szórja azt újra szét a lakásban.

    KESZEKUSZA VARÁZSPÁLCÁJA – öko-mesemusical két részben
    a budaörsi Múzsák Társulat előadása

    Keszekusza varázsló: Balogh Bodor Attila/Gyurity István
    Teszetosza: Berényi Dávid/ Endrédy Gábor
    Pillangó/Giliszta 1. : Bánfi Kata
    Katicabogár/ Giliszta 2. : Endrődi Ágnes
    Szentjánosbogár: Jánosi Ferenc
    Hangya: Tövispataki Beáta

    Rendező: Tövispataki Beáta | Zenei vezető: Endrődi Ágnes |
    Koreográfus: Bóbis László | Díszlet: Tuza Zoltán
    Látvány: Faltis Alexandra és a Szalézi Szakgimnázium hallgatói
    Jelmez: Kolonics Kitti és Hajdu Bence

    Az előadást nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk.

    Szappanos Csenge írása

     

     

    Előző cikk„Egyszerűen hagyom őket okosnak lenni” – Interjú Bán Lilla filmrendezővel, a Vlogger tábor filmes oktatójával
    Következő cikk„Hiszem, ha látom!”- robotokat indít iskolákba, akár a határon túlra is a most kitüntetett pedagógus, Fári János, interjú, fotókkal