Kezdőlap Digitális eszközök

Az autók és az „agyak” mobilitásáról is szó volt az Infoparlamenten

Magyarországon jelenleg több mint 10 ezer fejlesztőmérnök foglalkozik elektronikus - vezető nélküli - járműrendszerek fejlesztésével, ami kiemelkedőnek számít - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Infoparlament konferencián csütörtökön Budapesten. A délelőtti plenáris ülésről szóló tudósítást az MTI-nek köszönhetjük. Az "agyak mobilitásáról" ,oktatásról szóló délutáni beszélgetések további érdekességeket rejtenek. 

 

A miniszter az Informatika a Társadalomért Egyesület idén 8. alkalommal megrendezett kétnapos tanácskozásának megnyitóján kiemelte: az ország jó példát mutatott a járműipar átalakítására.

Sikerült eljutni odáig, hogy a járműipar szereplői élen járó kutatásokban vesznek részt, aminél lényegesen többet nem tudnak sem Németországban sem Kaliforniában. Több olyan cég működik Magyarországon, amely innen irányít a Szilícium-völgyben működő rendszereket, mert ott van partnere – jelezte, hozzátéve: az ilyen cégek száma a következő években nőni fog.

Kitért arra, hogy az autonóm járművek egyre jobban elterjednek, az új technológiákkal új szereplők jelennek meg, és új üzleti modellek szükségesek.

 

A világon egyedüláló tesztpálya és mesterséges város Magyarországon

Az eredmények közé sorolta a kormány által létrehozott komplex zalaegerszegi tesztpályát, amelyet nem csak járműgyártók, hanem információtechnológiai és más cégek is használhatnak. Az ott felépített mesterséges városban pedig forgalmi helyzeteket szimulálnak, ilyen nem létezik máshol a világon – mondta.

Kiemelte: jelenleg dolgoznak azon a közlekedési felhőn, amely az autonóm járművek közötti kommunikációt, és annak feldolgozását teszi lehetővé.

A pálya tudományos-szakmai környezetéhez létre kellett hozni az egyetemi, kutatóintézeti programokat, szeptembertől autonóm járművek fejlesztésével foglalkozó mesterkurzus indul angol nyelven. Közölte azt is, hogy Magyarországon az ilyen járműveket fejlesztők bizonyos feltételekkel hely- és időbeli korlátozás nélkül vizsgálhatnak autonóm járműveket országúti környezetben.

Digitális készségek: elmaradt a lakosság, elmaradtak a kkv-k is

   Palkovics László a feladatok között említette, hogy a digitális készségekkel rendelkezők köre az uniós átlaghoz képest alacsony, a vállalatok digitalizáltsági szintjében sem áll jó helyen az ország, miközben az infrastruktúra kiemelkedő. Rövid időn belül nagy ugrást tud megtenni, de ehhez a szakmai közösség segítsége, együttműködése szükséges – mondta.

 

Személyre szabható online ügyintézés ?

Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke megnyitójában elmondta: a 8. Infoparlament fő témája a mobilitás, amely a 21. század meghatározó jelensége. A mobilitás a helyváltoztatásban, a munkavégzésben, vagy az információáramlásban is megjelenik.

A tanácskozáson a kormányzati, iparági és civil döntéshozókkal, kutatókkal keresik a válaszokat a mobilitás jelenségének kérdéseire, annak érdekében, hogy Magyarország nyertese lehessen a zajló globális átalakulási folyamatoknak – húzta alá.

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára közölte: az elektronikus közigazgatásban az eddig megvalósult fejlesztéseket tervezik továbbvinni. A fejlesztések között kiemelte a kormányzati adatközpont létrehozását, ami az eddigi 3000-nél is több szerverszoba megszűntetését jelenti. A központ elkészült, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. menedzselte a kialakítását és üzemelteti is, megfelelve a legkorszerűbb követelményeknek. A magyarorszag.hu személyre szabható ügyintézési felületének kialakítása is elkezdődött – jelezte.

 

Hátrányos helyzetűek digitális felzárkóztatása

A digitalizáció szintet lépett az új Innovációs és Technológiai minisztérium létrejöttével, nagy várakozásaik vannak a szakképzés vagy a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásában – mondta Bíró Albert, az Informatika a Társadalomért Egyesület főtitkára. Kitért arra:

szeretnének javaslatokat megfogalmazni annak érdekében, hogy legalább egy magyar egyetem a világ 100 legjobb egyeteme közé kerüljön.

Forrás: MTI

A következő tudósítás a rendezvényről ITT olvasható.

MTI fotó:

Budapest, 2018. június 7. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2) és Kara Ákos, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár (j) kezet fog az Infoparlament – középpontban a mobilitás című konferencia plenáris ülésén az Országházban 2018. június 7-én. Mellettük Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke (b), és Biró Albert, az Egyesület főtitkára. MTI Fotó: Illyés Tibor

Előző cikkKétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak
Következő cikkMa is tanultam valamit! – Digitális ácsok és ingyenes közösségi tanulási-tanítási terek- Infoparlament, 2018