Kezdőlap heti kitekintő

Szociális kompetenciákat erősítő játékok

Számos nagyszerű játék létezik, melyek segítségével észrevétlenül fejleszthetjük a gyerekek szociális kompetenciáit. Játékok, melyek megtanítanak figyelni, barátkozni vagy éppen szemkontaktust létrehozni. Miközben ezeket a játékokat használjuk, a társas készségek fejlesztését élvezetessé, élményszerűvé tesszük. Hoztam néhány olyan gyermekbarát játékot, melyek segítségével például megtaníthatjuk miként figyeljenek egymásra, hogyan ismerjék fel a különböző érzelmeket, mely módokon tudják kifejezni a figyelmességet, kedvességet. A Mókás Tanítás oldal cikke következik.

JÁTÉKOK, MELYEK MEGTANÍTANAK FIGYELMESEN MEGHALLGATNI MÁSOKAT

Egymás figyelmes meghallgatása nagyon nehéz feladat, sokszor még felnőttként is. Nem csak a szocializáltság szempontjából fontos ennek gyakorlása, hanem a tanulás szempontjából is. Ráadásul egy jó hallgató könnyebben szerez barátokat is.

Telefonos játék: Ez a játék kisebb és nagyobb csoportban egyaránt játszható. Ültessük a gyerekeket egymás mellé egy sorba, vagy körbe. Suttogjunk az első gyerek fülébe egy mondatot (vagy kisebbeknél kezdjük egy szóval), és kérjük meg, hogy ugyanazt súgja a mellette ülő társa fülébe. Ezt addig folytassák, amíg el nem érnek az utolsó gyermekig. Az utolsó játékos mondja el hangosan, hogy mit hallott.

Sokszor a gyerekek is nagyon meg tudnak lepődni, hogy mennyire megváltozott az eredeti mondat. Ez a játék megtanítja őket, hogy milyen fontos figyelni arra, hogy mit mondanak nekünk, és nem utolsó sorban így alakulnak ki a pletykák is!

Figyelős színező: A figyelem fejlesztésére egy másik egyszerű feladat az utasítások alapján való színezés, rajzolás.

Válasszunk bármilyen színezőt, és adjuk oda a gyerekeknek. A színezést a szóban hallott utasítások alapján kell elvégezni. Kezdetben mi mondjuk meg, hogy mi milyen színű legyen, majd ezt a szerepet átveheti egy-egy gyerek is. Így megtanulják azt is, hogy nem csak a felnőttekre, hanem egymásra is ugyanúgy kell figyelniük.

Kép: Mókás Tanítás

Ne szakíts félbe!: A következő feladatot nagyobb gyerekekkel játszhatjuk. Készítsünk kártyákat, melyeken különböző témák vannak. Hoztam én is néhány, nyomtatható mintát, de természetesen bármilyen más ötlet megfelel a feladathoz.

A gyerekek válasszanak párt maguknak, üljenek egymással szemben, és húzzanak egy kártyát. Egyikőjük kezdjen el beszélni a kártyán lévő kérdésről. A másiknak figyelmesen kell hallgatnia, majd a végén! fel kell tennie két-három kérdést az elhangzottakkal kapcsolatban.

Kép: Mókás Tanítás

Majd cseréljenek szerepet.

Ez a játék egymás figyelmes meghallgatásán kívül a kommunikációt is fejleszti.

JÁTÉKOK AZ ÉRZELMEK FELISMERÉSÉHEZ

Érzelem vadászat: Készítsünk egy táblázatot, melyen különböző érzelmeket ábrázolunk. Használhatjátok az általam készítettet is, de ti magatok is csinálhattok egyet.

Reggel adjunk a gyerekeknek egyet ebből a táblázatból. Kérjük meg őket, hogy egész nap figyeljék a társaikat (nem csak az osztályban, a csoportban, hanem az egész intézményben), és ha valakin valamelyik érzelmet felismerték, jelöljék a lapon. Akár nevet is írhatnak mellé. A nap végén beszéljük meg, ki mennyi érzelmet fedezett fel a társain.

Kép: Mókás Tanítás

Fejezd ki magad! – Társasjáték: A következő társast a hagyományos játék szabályai szerint kell játszani, és követni az utasításokat. A kártyákon egy-egy eseményre kell visszaemlékezniük, melyek valamilyen erős érzelmekhez köthetők.

Kép: Mókás Tanítás

 

Minden napra egy kihívás: Készítsünk – akár a gyerekekkel közösen – egy havi kihívást, melyben minden nap egy figyelmességet, kedvességet kell teljesíteni. Ha sikerült az adott napon teljesíteni, akkor színezzék azt ki.

A hónap végén nézzük meg, mennyire lett színes a naptárunk, mennyire sikerült figyelmesnek, kedvesnek lenniük társaikkal.

Kép: Mókás Tanítás

 

Még több játékot találunk a Mókás Tanítás oldalán.

Előző cikkHamarosan jön a jubileumi 5. Digitális Témahét
Következő cikkÖtletek március 15. megünneplésére