Kezdőlap Digitális eszközök

Könyv az internetbiztonságról – ingyenesen, elektronikusan!

Az oktatás új platformjai, az egyre könnyebben hozzáférhető online adatbázisok, a naponta frissülő internetes közvetítések idején szerencsésen elkövetkezet az e-könyvek reneszánsza is. Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy ebben az időszakban még fontosabbá vált a fiatal felhasználók tudatos képzése és az internetbiztonság. Ebben segíthet Solymos Ákos Frici, Fülöp és a hackerek című könyve, mely elektronikus formában is elérhető.

Forrás: Pixabay

Ma már mindenki számára természetes, hogy a vírushelyzet új közeget teremtett az oktatás számára – azonban ez számos új (és néhány régi) problémával is szembesít bennünket. Például azzal, hogy – tekintve, hogy most aztán az a diák is szükségszerűen, napi szinten bekapcsolódott az online térbe, aki ezt eddig nem, vagy ritkábban tette volna – az eddiginél is nagyobb szükség van a fiatalok tudatos és biztonságos internethasználatára, illetve annak elsajátítására. Kérdés természetesen, hogy miként valósítható meg ez olyan helyzetben, amikor adott esetben több generációnak kéne ugyanazt az ezközt használnia, és eddig ismeretlen pedagógiai feladatokat kell ellátnia tanárnak és szülőnek egyaránt.

Ilyenkor jön jól egy elektronikusan is elérhető, szórakoztató, közérthető, ám szakszerű kiadvány, amely lényegre törően és áttekinthetően vázolja fel a felmerülő problémákat és megoldási lehetőségeket. Nem is beszélve a kapcsolódó fogalmakról és a legnépszerűbb/leghasznosabb linkekről. Ilyen kiadvány Solymos Ákos Frici, Fülöp és a hackerek (…és lájkvadászok, adathalászok, bankkártyás csalók és egyéb szélhámosok) című könyve, melynek alcíme is igen kifejező: Történetek az internet sötétebb oldaláról gyerekeknek és felnőtteknek.

„Ez a könyv könnyen emészthető formában igyekszik megmutatni a gyerekek és felnőttek, pedagógusok közötti sokszor abszurd helyzeteket, miközben rávilágít napjaink legjellemzőbb, felhasználókat érintő internetes fenyegetettségekre a zsarolóvírusoktól a rendszerfeltörésen át a közösségi oldalak nem megfelelő használatáig” fogalmazta meg a szerző könyvéről.

A könyv témái között természetesen helyet kapott az adathalászat kérdése és a kéretlen levelek is, de jól érzékelhető a szerző pedagógiai vénája azokban a leírásokban is, amelyekben például arról a 13 éves gyerekről van szó, aki közvetlenül, felébredés után egy okostelefonokon játszható stratégiai játékra pillant először és a Facebook-történései jobban izgatják a saját születésnapi ajándékánál is…

A könyv szerencsére nem tör pálcát  sem gyerek, sem szülő felett – a szerző jó érzékkel állapította meg, hogy a dorgálás és/vagy ijesztgetés helyett sokkal jobb módszer a szórakoztatás és mindenekelőtt az ismeretterjesztés. Napjainkban különösen nagy szükség van rá.

A könyv letölthető .epub formátumban iOS alapú ebook olvasókhoz, .mobi formátumban, Kindle és Android alapú ebokk olvasóhoz, .pdf formátumban, normál számítógépen vagy telefonon való olvasgatáshoz.

A könyv elérhető: http://frici.soan.hu/

Előző cikkFeszültségoldó játékötletek karantén idejére (is)
Következő cikkOsztályközösség – karanténban