Kezdőlap hírmozaik

Házhoz viszik a mesét

Kik és miért viszik házhoz a mesét a gyerekeknek? Hogyan fest egy komplex, gyerekeknek szóló színházi program? Írásunkban ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ.

Iváncsics Zsolt, a „magyar Forrest Gump” sportemberként évtizedek óta folytat gyerekeket érintő, jótékonysági tevékenységét. Szabados Melindával, az óvodai beszoktatást segítő Kilincscica című mesekönyv írójával, gólyalábasok és a Hahota Gyermekszínház társulatának közreműködésével, egy 1960-ban készült régi Ikarus busszal röpíti el a gyermekeket a mese világába. A miértekről, hogyanokról kérdeztük.

Kérem, meséljen a Házhoz visszük a mesét projektről!

Szabados Melindával, a Kilincscica című könyv szerzőjével közösen találtuk ki a programot. Az alapkoncepció szerint másképp visszük őket a mese világába, mint eddig bárki, bármikor. Egy hagyományos gyermekszínházi előadásra megérkeznek a gyerekek, passzívan végignézik az előadást, majd hazamennek. A mi komplex programunkban tudatosan, fokozatosan és sokféleképpen vonjuk be a gyerekeket egy-egy előadás menetébe. A produkcióink interaktívak és zenések – ügyelünk rá, hogy folyamatosan ébren tartsuk a kicsik figyelmét. A saját szövegeinkkel és szerzeményeinkkel dolgozunk, tehát alapos felkészülés előz meg egy-egy előadásunk bemutatóját.

Miért foglalkoznak mesékkel?

A mi mottónk: minden gyereknek joga van gyereknek lenni és minden gyereknek joga van a mesék világához. Fontos számunkra az az értékrend, amelyet ezek csodálatos történetek közvetítenek. Úgy érzem, egy kicsit a magyar meseírók (így a nemrégiben elhunyt Csukás Pista bácsi) örökségét is továbbvisszük ezzel a számítógépek világában. Tapasztalataink szerint ezek a történetek egyformán szólnak mindenkihez: ugyanúgy élvezték programjainkat sérült és állami gondoskodásban élő gyerekek, mint szerencsésebb helyzetben lévő társaik. Úgy érezzük, fontos közvetítői szerepet is betöltünk e téren, ezt célozza nyárra tervezett balatoni programsorozatunk is.

Forrás: Házhoz visszük a mesét

Kérem, meséljen erről bővebben is!

Nyári programunk magját egy balatoni regéket és mondákat feldolgozó mesemusical jelenti. Ebben természetesen éppúgy saját szövegeink és dalaink szerepelnek, mint a többi előadásunkban. A produkció különlegességének tartom, hogy feleleveníti a fiatalok számára lassan feledésbe merülő történeteket a savanyúvízről, vagy éppenséggel a tihanyi visszhangról. Hiszem, hogy ezzel a magyar kultúra értékeit is továbbadjuk, a gyerekek számára vonzó köntösben, szinte észrevétlenül.

Komplex programot említett. Ez mit takar pontosan?

Nálunk egy csapatverseny éppúgy része lehet a produkciónak, mint a jelenlévő felnőttek bevonásával szervezett kötélhúzás… Ebben komoly segítségünkre vannak gólyalábas animátoraink és nem utolsó sorban az az Ikarus busz, amellyel a program végén el is visszük a gyerekeket egy-egy körre. Ilyenkor „levezetésként” együtt utazhatnak az előadások szereplőivel – sőt, még a sofőr is Ludas Matyi bőrébe bújik ilyenkor. Viteldíjként mesetantusszal fizethetnek az utasok – ennek ellenértékét jótékony célra fordítjuk. Nem is akárhogyan: a produkciót meghívó közösség által meghatározott, helyi célra fordítjuk.

Forrás: Házhoz visszük a mesét

Hány résztvevőre számítanak egy-egy program során?

Tapasztalataink szerint képesek vagyunk akár ezer résztvevőt is lekötni, 0-99 éves korig – akár öt-hat órán keresztül. Annál is inkább, mivel projektünk különálló, vagy akár párhuzamos részekre is bontható. Animátoraink és különleges járművünk bevonásával az egyes (esetleg távolabbi) helyszínek megközelítése sem jelent akadályt. A jelen helyzetben természetesen ügyelünk arra is, hogy a különböző rendezvényeket érintő, koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket messzemenőkig betartsuk. Természetesen elsősorban gyerekközönségre számítunk, de tapasztalataink szerint a felnőtteket is magukkal ragadják programjaink. Az érdeklődők bátran kereshetnek bennünket a Facebook-oldalunkon (https://www.facebook.com/hazhozvisszukameset/) található elérhetőségeinken.

 

Előző cikkTanév értékelése/lezárása digitálisan
Következő cikk1 év, 100 cikk, 1000-nél több élmény – főszerkesztői visszatekintés az elmúlt évre