Kezdőlap heti kitekintő

    1 év, 100 cikk, 1000-nél több élmény – főszerkesztői visszatekintés az elmúlt évre

    2019 júniusában vette át a Modern Iskola szerkesztését Tóth Éva eTwinning nagykövet, a BMSZC Petrik Lajos SZGI angoltanára. Az évforduló alkalmából számvetés következik az elmúlt hónapok tanulságaiból 😊Ebből az alkalomból az Olvasók segítségét is kérjük kicsit az év értékelésében.

    Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy gyakorló tanárként kaptam lehetőséget a főszerkesztői feladatok ellátására. Mindig is a szakképzésben tanítottam angol nyelvet, és a projektpedagógia lelkes híveként vágtam bele ebbe a feladatba. Alapvetően meghatározta az egész munkásságomat és azt, hogy gondolkozok az iskola és a tanár szerepéről, hogy az első munkahelyem egy olyan szakiskola volt, ahová hátrányos helyzetű és nehezen kezelhetőnek tartott diákok jártak.

    Fotó: eTwinning

    Az ott töltött 6 év igazi hullámvasút volt, nagyon sok szakmai kihívással. Sokkal inkább pedagógiai jellegű munka volt ez, ami sokkal több tapasztalatot adott, mintha máshol kezdtem volna. A diákokhoz való hozzáállás, az, hogy a valós életre készítsem fel őket, mind-mind innen ered. Már a kezdetekkor az volt a célom, hogy szeretnék naprakész, gyakorlatias ötleteket nyújtani a kollégák számára, valamint teret engedni annak, hogy még több pedagógus munkásságát ismerjék meg szélesebb körben. Az előadásaim, műhelymunkáim során látom, mennyire örömmel veszik a gyakorlati megoldásokat, hiszen sokan szeretnék megújítani a gyakorlatukat és innovatívnak lenni, sokszor csak a kezdő ötlet hiányzik ehhez.

    Emberileg, szakmailag

    A lányom 3 éves lett és már nem csak főnökösködik itthon, hanem ő maga a főnök 😊 11 éves fiam pedig lesi minden kívánságát, miközben próbálunk helytállni a mindennapokban. Szegény férjem pedig továbbra is csak próbálja elviselni a

    BMSZC Petrik Lajos Szakgimnáziuma

    munkamániámat a házimunka rovására 🙂

    A Modern Iskolán végzett munkám nagyon büszke vagyok a Petrikkel elért szakmai sikerekre, megtiszteltetés ilyen támogató vezetőséggel és fantasztikus diákokkal együtt dolgozni. eTwinning nagyköveti tevékenységem mellett nagy örömmel vettem részt immár másodjára a Europeana programban is.

    Fotó: Tóth Éva

    Legsikeresebb cikkek

    Nagyon hálás vagyok a munkatársaimnak, és azoknak akik a segítségemre voltak az év során a cikkek elkészítésében, vagy éppen interjút adtak nekem. Az év legsikeresebb cikkei egyrészt az a sorozat volt, amit Bognár Amáliával, a Mobility Győr szakmai vezetőjével készítettünk, másrészt Hétvári Andrea költőnő munkái is igazi kincsnek bizonyultak. Mindkettejükkel folyamatos kontaktban vagyok, hálás vagyok a segítségükért és barátságukért.

    Nagyon örülök hogy jelenlegi szerkesztőtársammal, Maczák Ibolyával egy hullámhosszon vagyunk, és bár más témák érdekelnek minket, pont ezért egészítjük ki ilyen jól egymást.

    Kedvenc eszközök

    A munkámra tanulási folyamatként tekintek, ahol segíteni szeretnék az olvasóknak is a szakmai megújulásban. Szívesen kísérletezem az új eszközökkel, és különösen örömmel fogadom az olvasói visszajelzéseket. Az elmúlt év általam legjobban megkedvelt eszköze a Flippity és a Conceptboard volt.

    Egy sikeres esemény, a diákjaimmal

    A Magyarból Jeles 2.0 műhelydélután megszervezése szakmailag nagy kihívás elé állított, de nagyon örülök, hogy egy igen sikeres esemény lett belőle, ahol a hasonlóan gondolkodó kollégák támogatató légkörben tölthettek együtt minőségi időt. Külön öröm számomra 2 dolog: 1. sikerült a Teachmeetet megtartani, ahol a saját diákjaim is előadtak

    Fotó: Modern Iskola

    2. sikerült a teachmeet keretében videókonferenciával kapcsolni Martin Bukaceket, aki a Corinth 3D szoftvert mutatta be.

    Fotó: Modern Iskola

    Átállás a digitális munkarendre

    Az elmúlt hetek nagy kihívása volt, hogy ne csak digitális eszközök tárházát mutassuk meg olvasóinknak, hanem pedagógiai tartalommal is fel tudjuk ezeket az írásokat tölteni. Sokan, sokat, sok helyen írtak mindenféle eszközről, kicsit túlcsordultunk tőlük, de remélem sikerült megtalálnunk az egyensúlyt és hitelesek, hasznosak maradtunk a nehéz időszakban is.

    Olvasóink véleményét kérjük

    Kedves Olvasónk! Önnek melyek voltak a kedvenc cikkei az elmúlt időszakban? Milyen témát hiányol, amivel nem foglalkoztunk mostanában? Kipróbálta valamelyik eszközünket? Ossza meg velünk véleményét! https://www.menti.com/1rain3tnb2 
    Előző cikkHázhoz viszik a mesét
    Következő cikkRajzgyűjtések „újrahasznosítása”