Kezdőlap hírmozaik

Interaktív népmesei játszóház – online

Mit csinál egy lelkes gyerekkönyvtáros karantén idején? Milyen drámás játékötleteket szerezhetünk be ilyenkor? Milyen egy interaktív népmesei játszóház az online térben? Honnan szerezhetünk információkat a táltosparipa egyszerű előállításáról? Írásunkban ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ.

Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum (filmkocka)

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Terézvárosi Gyermekkönyvtára (a „Teri”) a karantén idején sem hagyta magára olvasóit (és azok hozzátartozóit). Kaszás Veronika könyvtárvezető online népmesei drámajátszóház-sorozatot indított, melynek egyes részei a könyvtár Facebook-oldalán tekinthetők meg. Érdemes benne böngészni: számos hasznos információt és ötletet meríthetünk belőle – és rendkívül szórakoztató is.

Ez a drámajátszóház a legjellemzőbb magyar népmesei motívumokra épül. Éppen ezért megtudható belőle, mit kell a királytól az útra kérni, és hogyan érdemes megszólítani az ót során felbukkanó öreganyót. Megtudhatjuk, mi a rosta és hogyan kell meghajolni a király előtt. Készíthetünk tarisznyát a vándorláshoz – sőt akár szétszedhető, „újrahasznosítható” táltos paripát is. Ráadásul egyszerűen, otthon is fellelhető alapanyagokból.

Az egyes részek szerencsésen ötvözik a drámajátékok és a könyvtári foglalkozások legjobb hagyományait és sok tekintetben Gabnai Katalin (stílusukban és filozófiájukban egyaránt hiánycikknek számító) televíziós gyermekműsorai (elsősorban a Csörgősipka) örökösének tekinthetők. Éppen ezért az online sorozatra is igaz, hogy felvételei. A sorozatban játékokat tanítanak, de minden játszani szerető gyerek és felnőtt tanulhat belőle. „Segít felfedezni egyetlen világunk kimeríthetetlen, de részben felfedezetlen játéklehetőségeit. Ki-ki jól emlékezhet tulajdon gyermekkorából arra, hogy hasztalan volt esetleg a keze ügyében a legdrágább, a legrafináltabb játék – a legigazibb játékemlékei egy-egy semmi tárgyhoz, ötlethez, helyzethez, imitációhoz fűződnek”.

Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum (filmkocka)

A Terézvárosi Gyerekkönyvtár sorozatának ötletgazdája, játékmestere és főszereplője egyaránt a könyvtárvezető-drámapedagógus (és mi minden még…) Kaszás Veronika. Ő alakítja az egyes jelenetek szereplőit a kisbírótól kezdve az öreg királyig.

Az egyes részek tehát hasznos, élvezetes időtöltést biztosítanak. Legfőbb „trükkjük”, erényük azonban mégsem ez: sokkal inkább abban keresendő, hogy meg kell találnunk a közvetlen környezetünkben is azokat a helyszíneket és tárgyakat, amelyek hozzásegítenek a játékhoz és a kreativitáshoz. Ezek a tapasztalatok pedig a karantén után sem lesznek feleslegesek.

A sorozat eddigi részei megtekinthetők itt:

 

Előző cikkEgy különleges napló
Következő cikkLinkgyűjtemények digitális oktatás idején (is)