Kezdőlap hírmozaik

Jégvarázs, vízvarázs

A jeges játékoknak két nagy időszaka van: télen, mert eleve adottak az időjárási viszonyok – nyáron pedig éppen azért, mert nem. Utóbbi esetben ugyanis éppen a kánikulában esnek jól azok a hűsítő ötletek, amelyeket az ilyenkor tartott zsúrok, ünnepek, vagy akár a hétköznapok során is felfrissíthetik a résztvevőket. A legnagyobbaktól a legkisebbekig.

Akvárium, csermely

Az akváriumba nemcsak halak kerülhetnek, hanem akár dinoszauruszok is, amint az inárcsi Zrumeczky Dezső Művelődési Ház és Könyvtárban készült műalkotás is mutatja:

Forrás: Zrumeczky Dezső Művelődési Ház és Könyvtár, Inárcs

Szabadtéren, a homokban készíthetünk csermelyt is (a megfelelő szélességben és mélységben kiépítve, kivájva a járatot), amelyen papírhajókat úsztathatunk vizesvödör vagy locsolócső aktív bevonásával.

Sarkkutatás

Az élővilágot (a dinoszauruszokét is) számos formában „kutathatjuk” a nyári melegben. Ha teletöltünk vízzel egy kis tartályt és belemerítünk néhány játékot (a jégkorszakban megfagyott játékdinoszaurusz különösen népszerű választás!), majd a fagyasztóba helyezzük, pár óra múlva kiváló terep áll az ifjú sarkkutatók számára. És miközben kiszabadítják (változatos eszközökkel) a játékokat a jég fogságából, észrevétlenül erősödik a kezük és fejlődik a problémamegoldó képességük is. A játék más változatban: a „leleteket” lufiba töltjünk, majd vízzel engedjük fel a „csomagot”. Fagyasztás után ki-ki a saját kincsét bonthatja ki,  kiskalapáccsal, vagy sós vízzel.

Jégfigurák

Készíthetünk különféle alakú jégkockákat is – ezekkel sokkal izgalmasabb malmozni, vagy amőbázni. Nemcsak kellemes az érintésük, hanem komoly szempontot jelent az időtényező is a használatuk során: vigyázni kell, hogy el ne olvadjanak idő előtt! Készíthetünk „versenyfigurákat”: lökhetők, pöckölhetők, csúsztathatók – ezért versenyzésre kiválóan alkalmasak: kié megy messzebb? kié talál pontosabban a lyukba, kapuba?

Forrás: Pixabay

 Jégkréta

Lényegében ez is egy jégkocka-variáció: a (kiselejtezett) jégkockatartóba öntsünk bőrbarát, vízalapú festéket, hígítsuk némi vízzel. Ha már félig megfagyott, jégrémes pálcikát, kávékeverőt, hurkapálca darabot – „fogantyút” – állítsunk minden darabba. Miután teljesen megfagyott, a pálcánál fogva kiemelhető és használható is a kréta. (Az olvadó festék miatt különösen érdekes, márványos hatást eredményez.)

Forrás: Pixabay

 Jégkrém

A nyalókás jégkrém kitűnő desszert: ha van jégkrémformánk, lényegében bármilyen smoothie, turmix belekerülhet, és pár óra elteltével újabb és újabb változatok készülhetnek.

Hozzávalók:

  • friss gyümölcsök kínálat szerint (minél színesebb, annál jobb)
  • almalé, szőlőlé

Elkészítés: A gyümölcsöket előkészítjük, meghámozzuk, felszeleteljük, majd a jégkrémformába elosztjuk, és felöntjük almalével, szőlőlével majd fagyasztóba tesszük 4-5 órára. Félidőben fapálcát nyomunk bele.

Előző cikkDíjat ér az online tanítási tapasztalat
Következő cikkMINI TÁRSASJÁTÉKOK ÓVODÁSOKNAK