Akvárium, csermely
Az akváriumba nemcsak halak kerülhetnek, hanem akár dinoszauruszok is, amint az inárcsi Zrumeczky Dezső Művelődési Ház és Könyvtárban készült műalkotás is mutatja:
Szabadtéren, a homokban készíthetünk csermelyt is (a megfelelő szélességben és mélységben kiépítve, kivájva a járatot), amelyen papírhajókat úsztathatunk vizesvödör vagy locsolócső aktív bevonásával.
Sarkkutatás
Az élővilágot (a dinoszauruszokét is) számos formában „kutathatjuk” a nyári melegben. Ha teletöltünk vízzel egy kis tartályt és belemerítünk néhány játékot (a jégkorszakban megfagyott játékdinoszaurusz különösen népszerű választás!), majd a fagyasztóba helyezzük, pár óra múlva kiváló terep áll az ifjú sarkkutatók számára. És miközben kiszabadítják (változatos eszközökkel) a játékokat a jég fogságából, észrevétlenül erősödik a kezük és fejlődik a problémamegoldó képességük is. A játék más változatban: a „leleteket” lufiba töltjünk, majd vízzel engedjük fel a „csomagot”. Fagyasztás után ki-ki a saját kincsét bonthatja ki, kiskalapáccsal, vagy sós vízzel.
Jégfigurák
Készíthetünk különféle alakú jégkockákat is – ezekkel sokkal izgalmasabb malmozni, vagy amőbázni. Nemcsak kellemes az érintésük, hanem komoly szempontot jelent az időtényező is a használatuk során: vigyázni kell, hogy el ne olvadjanak idő előtt! Készíthetünk „versenyfigurákat”: lökhetők, pöckölhetők, csúsztathatók – ezért versenyzésre kiválóan alkalmasak: kié megy messzebb? kié talál pontosabban a lyukba, kapuba?
Jégkréta
Lényegében ez is egy jégkocka-variáció: a (kiselejtezett) jégkockatartóba öntsünk bőrbarát, vízalapú festéket, hígítsuk némi vízzel. Ha már félig megfagyott, jégrémes pálcikát, kávékeverőt, hurkapálca darabot – „fogantyút” – állítsunk minden darabba. Miután teljesen megfagyott, a pálcánál fogva kiemelhető és használható is a kréta. (Az olvadó festék miatt különösen érdekes, márványos hatást eredményez.)
Jégkrém
A nyalókás jégkrém kitűnő desszert: ha van jégkrémformánk, lényegében bármilyen smoothie, turmix belekerülhet, és pár óra elteltével újabb és újabb változatok készülhetnek.
Hozzávalók:
- friss gyümölcsök kínálat szerint (minél színesebb, annál jobb)
- almalé, szőlőlé
Elkészítés: A gyümölcsöket előkészítjük, meghámozzuk, felszeleteljük, majd a jégkrémformába elosztjuk, és felöntjük almalével, szőlőlével majd fagyasztóba tesszük 4-5 órára. Félidőben fapálcát nyomunk bele.