Kezdőlap hírmozaik

Strandjátékok – kézzel

Melyek a tipikus strandjátékok? Egyrészt azok, amelyeket vízben lehet játszani. Másrészt azok, amelyekhez nem kell eszköz (vagyis amit nem kell a strandholmival együtt cipelni és nem árt nekik a víz). Ilyenek közül mutatunk be kettőt. Valószínűleg egyik sem lesz ismeretlen – de mindkettőt új variációkkal mutatjuk be.

Forrás: Pixabay

Strandmakaó

Egy hajdani magazinban (1936-ban) a következők olvashatók erről a játékról: „A legnépszerűbb s legegyszerűbb nyári játék a strandmakaó. Nem kell hozzá kártya s nem kell hozzá pénzt magunkkal kivinni. Kártyák helyett a jobbkezünkön felnyitott ujjakat használjuk. Egy adott jelre (koppantás, balkéz felemelés stb.) mindenki »egyszerre« felmutatja a jobbkezét, amelyen tetszés szerinti ujjnak kell felnyitva lenni. A felnyitott ujjakat összeszámolják és ez adja az első játékos pontjait. Annyi pontja van, ahány a felnyitott ujj.

(3+2+1= 6 pont.) Ha azonban 10-nél több az ujjak száma, – s ez a játék egyik trükkje – akkor azokból 10-et levonnak. Tehát pl. 5+2+3+2=12-ből 10 = 2. Ez esetben 2 pontja van az illetőnek. Ezután a második stb. játékos részére nyitják fel az ujjakat, stb. Az nyer, akinek a kör végén a legtöbb pontja van. De a maximális pontszám csak 9 lehet. (Ha csak ketten játszanak, akkor mindkét kezüket felemelik s így 4 kézzel játszanak.) Ha 5-nél többen játszanak, akkor előfordul, hogy nemcsak 10-et, hanem ennek többszörösét kell levonni. Például 5+4+4+2+3+5=23. ebből tehát 2X10= 20 vonandó le. Így 23–20 = 3 pontja lesz. Az a győztes, aki először nyer tíz játékot. Kavicsot használhatunk a nyerések számlálására. De ha homokban fekszünk, akkor elég abba vonalakat húzni. Ez utóbbinak az az előnye, hogy egy nagyobb szél elfújhatja az egész veszteséget.”

Kő-papír-olló

A játékosok hangosan háromig számolnak vagy a játék nevét, a kő-papír-ollót mondják, minden számolásnál meglendítve a felemelt és ökölbe szorított kezüket. A harmadik után (vagy az ezt követő ütemben) a játékosok kezükkel felveszik a három alakzat egyikét és megmutatják az ellenfelüknek.

A cél az, hogy olyat mutassanak, amely legyőzi a másikat. A lehetőségek:

  • a kő kicsorbítja az ollót: a kő győz
  • az olló elvágja a papírt: az olló győz
  • a papír becsomagolja a követ: a papír győz
  • ha mindketten ugyanazt mutatják, a játék döntetlen és újat játszanak.
Forrás: Pixabay

A játéknak számtalan variációs lehetősége létezik, közülük a legegyszerűbbek:

  • több kört játszanak és az összesített eredmény számít
  • csoportkört játszanak
  • bevezetnek egy negyedik elemet is, az úgynevezett amorf anyagot is (ujjaival vibráló kéz, de szinte bármi lehet), ami lényegében a joker, ami mindent visz és bármikor felhasználható, de csak több menetes küzdelemben. Két amorf anyag kiüti egymást.

Talán nem is gondolnánk, de ezt a játékot már a 18. században is játszották, akkor még Janken néven, Japánban, és még ma is komoly rajongótábora van. Olyannyira, hogy számos (nemzetközi) kő-papír-olló bajnokságot rendeznek ma is, ráadásul (2005-ben egy Japán üzletember Cézanne-, Picasso-, és van Gogh-gyűjteményét annak az aukciós háznak adta, melynek képviselői legjobban teljesítettek egy általa megrendezett kő-papír-olló versenyen.

Forrás: Pixabay
Előző cikkJogtiszta anyagok projektekhez (is)
Következő cikkDíjat ér az online tanítási tapasztalat