Kezdőlap heti kitekintő

    Kezdődik az óvoda – Versek és mondókák az óvodai rutin tevékenységeinek színesítésére

    Idén is gyorsan utolért minket a szeptember, kezdődik az óvoda. Sok kisgyerek idén lépi át először az óvoda küszöbét és vannak sokan, akik már rutinos ovisként érkeznek. Hétvári Andrea költőnő munkái nagy segítséget jelentenek ebben az időszakban.

    Friss óvodába indulóknak szól a következő három vers. Óvónéniként, szülőként felolvashatjuk és akár meg is taníthatjuk a büszke kis óvodásainknak, egy vers minden alkalmat ünnepivé varázsol és emlékezetessé tesz.

    Kép: Hétvári Andrea
    Kép: Hétvári Andrea
    Kép: Hétvári Andrea

    Az óvónénik munkáját segítheti, ha vers vagy mondóka segítségével igyekszünk csendet teremteni a nyüzsgő apróságok között. A CSÖNDKIRÁLY c. vers arra ösztönzi a gyerekeket, hogy hangoskodás helyett igyekezzenek a Csöndkirály címet elnyerni. Érdemes megtanítani nemcsak kiscsoportosoknak, hanem középső- és akár nagycsoportosoknak is.

    Kép: Hétvári Andrea

    Az időjárás megbeszélése előtt is jól jöhet a mondóka, elcsendesíti a gyerekeket, ráhangolja őket a megfigyelésre, segít összpontosítani.

    Kép: Hétvári Andrea

    Az óvodai rutin visszatérő eleme az alapos kézmosás, amely a vírushelyzet következtében talán most még fontosabb, mint egyébként. Ebben nyújt segítséget a KÉZMOSÓ MONDÓKA, amely a legkisebbeknek tanítható csak az első versszakkal is, de megzenésített változatát is használhatjuk, hiszen zenével mindent nagyon szívesen fogadnak a gyerekek.

    Kép: Hétvári Andrea

     

    Csendespihenőre hív az ÁLOMORSZÁG c. vers, amely szintén alkalmazható a mindennapi rutin részeként. Ha verseket, mondókákat iktatunk a napi tevékenységek bevezetőjeként, sokkal könnyebben áthangolódnak a gyerekek is. Ezt a verset akár kórusban együtt elsuttogva is el lehet a délutáni csendespihenő előtt mondani.

    Kép: Hétvári Andrea

    A környezeti nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Az alapszíneket jól ismerős kis óvodásoknak készült a SZELEKTÍV KUKADAL c. vers és megzenésített videoklipes változata. Ha megtanítjuk a gyerekeknek a dalocskát, egészen biztosan tudni fogják, hogy mi hova való, és melyik kuka mit “eszik”.

    Kép: Hétvári Andrea

    Versek: Hétvári Andrea  –  Rímtündér Facebook oldal

    Dalok: Vidám Manók Együttes

    Előző cikkRégi „trükk” új színekben – kérdezési stratégiák
    Következő cikkEgy új nyelvkönyv tanulságai