Kezdőlap heti kitekintő

    Ovira hangolva – versek és mondókák az óvodakezdéshez

    Mai cikkünkben a méltán népszerű Hétvári Andrea költönő szerzeményeivel hangolódunk rá az ovi kezdetére, bájosan illusztrált versei a legkisebbeket is meg tudják szólítani, miközben a pedagógusok mindennapi munkáját könnyítik meg sorbaállás, a hét napjai, kézmosás és még sok más rímekbe szedve!

    Sok mindent meg kell tanulni a kicsiknek, akik óvodába kerülnek. Itt van mindjárt a sorbanállás vagyis a sorakozó, ami teljesen új dolog és az óvodai rutin szerves része. Ezzel a Vonatozós Mondókával, amit helyben járva (helyben menetelve) is lehet mondani, egészen biztosan öröm lesz sorakozni!

    Kép: Hétvári Andrea

    A kisgyereknek fontos tájékozódási pont, hogy milyen nap is van ma, hiszen ha közeledik a hétvége, akkor az otthoni – családi körben töltött – napokat jelent. Ha hétfő van, akkor pedig az óvodai napok kezdődnek. A hét napjainak játékos tanulásában segít a következő szép vers.

    Kép: Hétvári Andrea

    Kiscsoportosoknak íródtak az Ovis lettem!, az Óvodába indulok és a Megnyitott az óvoda c. versek, amely segítik az óvodakezdésre való pozitív ráhangolódást.

    Kép: Hétvári Andrea
    Kép: Hétvári Andrea
    Kép: Hétvári Andrea

    Egy kicsikkel teli csoportszobában talán a csend az, ami a legritkább vendég, azonban vannak helyzetek, amikor szükség van rá, ebben segít a Csöndkirály c. vers. Érdemes a kisebbekkel és a nagyobbakkal is megtanítani.

    Kép: Hétvári Andrea

    Remek ráhangolódás a napi időjárás megfigyelésére a következő vers, amelyet minden reggel együtt is elszavalhatnak a gyerekek.

    Kép: Hétvári Andrea

    A napi rutin egyik legfontosabb ismétlődő eleme a kézmosás, amely most, a járvány éveiben még nagyobb hangsúlyt kapott. A kézmosás sokkal vidámabb lesz, ha a gyerekek együtt skandálják a Kézmosó Mondókát, amelyet a Vidám Manók Együttes meg is zenésített, így mondóka és dal formájában is megtanulhatják a kicsik.

    Kép: Hétvári Andrea

    Hétvári Andrea korábbi írásai a Modern Iskola oldalán itt olvashatóak, munkássága nyomon követhető Facebook oldalán.

    Előző cikk„A digitális generáció közösségi oldalakon zajló mindennapjaiban egyre nagyobb szükség van az empátia fejlesztésére” – interjú
    Következő cikkMInspiráció: Vissza az iskolába – hogyan segíthetünk gyermekeinknek az iskolakezdés időszakában?