Kezdőlap heti kitekintő

Klímaversek óvodásoknak – itt a Fenntarthatósági Témahét

A környezeti nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Környezettudatosan élni egyet jelent a bolygó jövőjének biztosításával, ezért ha van téma, amely igazán fontos lehet már óvodás korban, akkor az a környezetvédelem. Hétvári Andrea egy csokorba gyűjtötte verseit ebben a témában a Fenntarthatósági Témahét alkalmából.

Az itt következő versek mindegyike könnyen tanulható, rövid, lényegretörő. Az óvodás, kisiskolás korosztály könnyen megérti belőle, hogy ők mit tehetnek annak érdekében, hogy az élővilágunk minél jobban megóvjuk az emberiség és az állatvilág, illetve a jövő számára.

Mi köze a villany lekapcsolásának a jéghegyekhez? Az olvadnak a jéghegyek c. vers röviden és egyértelműen meséli el játékos rímekben a legkisebbeknek is.

Kép: Hétvári Andrea

A környezetszennyezés problémájáról szól szintén gyereknyelven a Föld c. vers, mely érzelmileg is megérinti hallgatóját. Tudjuk, hogy amivel érzelmileg azonosulunk, azt sokkal fontosabbnak érezzük.

 

Kép: Hétvári Andrea

Már a legapróbbakat is hozzászoktathatjuk, hogy a víz, a villamos energia, a villany mind-mind olyan dolgok, amelyekkel takarékoskodni kell.

Kép: Hétvári Andrea
Kép: Hétvári Andrea

 

Kép: Hétvári Andrea

A szelektív hulladékgyűjtés sem lesz nehéz, ha könnyed rímekbe foglalva tanulják meg a gyerekek, melyik kukába mit szabad rakni. Ebben az életkorban még csak alapozunk, de a felelősségteljes, környezettudatos szemlélet kialakítása rendkívül fontos.

Kép: Hétvári Andrea

Az egészségtudatosság egyik alappillére a gyakori kézmosás. Sokkal szívesebben végzik a kicsik ezt a tevékenységet, ha mondókázva csutakolhatják a kezüket, és elverselhetik közben, hogy “barátom a szappan”. A mondókák és a gyermekversek kiváló közvetítői a fontos tartalmaknak, tanítsuk meg a verseket a gyerekeknek, s egy életre megjegyzik a legfontosabb dolgokat.

Kép: Hétvári Andrea

Hétvári Andrea munkássága követhető Facebook oldalán.

Előző cikkA Határtalanul vetélkedő eredményei
Következő cikkEsetversenyek a diákok készségfejlesztéséért