Kezdőlap Digitális eszközök

Változó idők – változó módszerek: „átalakítani és megváltoztatni a világot”

Az Europeana.eu egy egész Európát és annak kulturális örökségét felölelő virtuális múzeum, amely több millió rendezett tételt tartalmaz. Idén is lelkes kollégákat keresünk az Europeana User Group felhasználó csoportunkba, amely évről évre nagyobb és sokszínűbb lesz. Lőrincz Katalin Europeana Nagykövet bejegyzése következik.

Az Europeana.eu egy egész Európát és annak kulturális örökségét felölelő virtuális múzeum, amely több millió rendezett tételt tartalmaz. A DSI projekt, amely ezen tartalmak oktatásban (óvodás kortól felnőttoktatásig) való felhasználását segíti az Európai Unió keretein belüli “Digital Agenda” részeként 2015-ben indult az Europeana Foundation (EF) es a European Schoolnet (EUN) együttműködésével. Célja, hogy fejlessze az európai kulturális örökséghez való online hozzáférést és minél több tanárt es oktatási szakembert arra ösztönözzön, hogy használja a portált, ami nemcsak izgalmas új forrásokat nyújt, de mindezt biztonságos kereteken belül teszi.

A felhasználói Csoportunknak jelenleg kilenc tanár a tagja, akik az ország különböző részein dolgoznak (óvónőtől könyvtárosig). Feladatuk, hogy kitaláljanak és kivitelezzenek egy saját óratervet, projektötletet, ami az Europeana anyagát használja forrásnak, ugyanakkor keressenek az Europeana blogon egy kész óratervet, amit sajátukká gyúrnak át. Az anyagokat angolul közöljük, de a tevékenységek természeteden lehetnek magyar nyelven (mint ahogy a mellékelt óraterveken is láétszik). Az angol nyelv miatt nem kell aggódni, a formai részében sok segítséget nyújtunk. 

Büszke vagyok a kollégákra, és arra hogy koordinálhatom a munkájukat, hisz csodálatos látni, hogy milyen gazdag eszköztárral és sziporkázó ötletekkel rendelkeznek.

A magyar küldöttség a European Schoolnet központjában, kép forrása: EUN Partnership, Flickr

A munkáink a Teaching with Europeana blogon találhatóak és a kiemelt óraterveket, projekt ötleteket több nyelvre lefordítva könyv formájába is megjelentetjük – itt az első angol változat: BOOKLET 

Íme néhány példa, biztos vagyok benne, hogy bárhol tanítanak az Olvasók csak ezekből számos ötletet tudnak majd használni.

Mit gondolnak a kezdeményezésről a résztvevő tanárok? A videóban a magyar csoport két tagja, Lőrincz Katalin Europeana nagykövet és Tóth Éva főszerkesztő is nyilatkozik tapasztalataikról.

Akit érdekelnek az alternatív tanítási technikák, módszerek és megosztaná tapasztalatait akár gazdagodna rengeteg jó gyakorlat megismerésével vagy csak azért, mert egy lelkes nemzetközi tanári közösség része lenne ne habozzon jelentkezni!

Mindössze 3 perc a jelentkezési lap kitöltése:

https://www.surveymonkey.com/r/LKWFQ8P 

Átalakítani és megváltoztatni a világot – nyitott, művelt és kreatív társadalmat nevelni – ez az Europeana mottója.

Kérdés esetén Lőrincz Katalin Europeana Nagykövet szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére (l.lorincz.katalin@szli.hu

Előző cikkÁbrándozás az osztályteremben
Következő cikkEmojik használata a tanórán – 7 ötlet, hogyan kezdjünk hozzá