Kezdőlap hírmozaik

Mi is az a Kezeslábas?

A Kezeslábas fantázianevet viselő online sorozat a kar- és a lábszólam mozdulatainak függetlenítését hivatott segíteni. Gyakorlatai ebből adódóan kiválóan használhatók mozgásfejlesztésre. Lendületes és szórakoztató formátumuk egyaránt segíti az iskolai és otthoni oktatást – digitális és jelenléti formában egyaránt. Érdemes kipróbálni!

Forrás: Pixabay

A címben feltett kérdésre röviden és hosszan is lehet válaszolni. A Kezeslábas ugyanis a Project F kar-láb függetlenítő gyakorlatainak videósorozata. Bővebben: olyan (eddig elsősorban tánctanításban használt) gyakorlatok online gyűjteménye, amelyek a végtagok „külön mozgatását” célozzák. A gyakorlatok alapját az úgynevezett Lévai-módszer adja, melyet a táncos-táncpedagógus Lévai Péter dolgozott ki és publikált számos könyvben. Az ő munkássága nyomán a Hagyományok Háza által Virtuális Hagyományaink néven kiírt pályázat lehetőségeit kihasználva a Project F alkotóközösség tagjai elkészítettek egy nyolc gyakorlatot bemutató videósorozatot, amely ennek egy sajátos szegmensét dolgozza fel.

A Lévai Péter és Balatoni Katalin által kidolgozott pedagógiai program ismertetőjében olvasható az alkalmazott módszerről, hogy „sajátossága az analitikus szemlélet, mely strukturálja, részekre bontja, majd egésszé formálja a magyar néptánc motívumvilágát, ritmikai és szerkezeti törvényszerűségeit, így biztosítva a megismerés legmélyebb szintjét és a valódi elsajátítás lehetőségét”. E módszer tehát „részletekben” tanítja meg a magyar néptánc alapmozdulatait. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem csupán táncosoknak és/vagy táncpedagógusoknak lehet hasznos, hanem bárki számára, aki mozgásfejlesztéssel – akárcsak alapszinten is – foglalkozik.

Ennek kiváló példája a Kezeslábas is, amelynek gyakorlatai kifejezetten a kar és a láb aszinkron mozgatásának képességét fejlesztik. A videósorozat laikusok számárai is érthető, követhető és könnyedén áttekinthető – ráadásul tudatosan felépített és igen szórakoztató. A rövid, online formában közzétett videók egyaránt segíthetik a pedagógus felkészülését, de alkalmasak az önálló gyakorlás támogatására is. A kapcsolódó szövegkönyv (a módszertani útmutatóval, további szakirodalommal) elérhető a Project F honlapján (https://www.projectf.hu/kezeslabas/szovegkonyv.pdf), de rövidebb epizódismertetőket is találunk az oldalon. (Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a pedagógusok ki is használták a Kezeslábas lehetőségeit – nemcsak táncosok körében.)

A gyakorlatokat a taníthatóság érdekében szintekre osztották fel az alkotók. (Általában öt szintet határoztak meg, ezek felosztása azonban változtatható.) „A Kezeslábas jó kiindulási pont lehet a feladatok lebontásában, de fontos a pedagógus alkalmazkodó, alakító képessége is a sikeresség eléréséhez” – fogalmazták meg a projekt ismertetőjében.

A sorozat a YouTube-on:

Forrás: https://www.projectf.hu/kezeslabas/

Korábbi írásunk a Project F-ről és tevékenységéről: itt.

Forrás: https://www.projectf.hu/kezeslabas/

Előző cikkDigitális nyomozás – a fenntarthatósági témahéten is
Következő cikkModern Iskola egyetemre megy: Hogyan tanulj hatékonyabban? – Ankiweb