Kezdőlap heti kitekintő

    Népmesefesztivál Hatvanban

    Szeptember 9-én kezdődik és 12-én zárul a hatvani Grassalkovich Művelődési Ház és Díszkert területén a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál. Az immáron hatodik alkalommal megrendezendő esemény érdekes, hasznos és szívderítő programjai mellett a szervezők világrekordra, 100 órán át tartó, folyamatos mesemondásra is készülnek.

    Forrás: MI (filmkocka)

    A Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál küldetése Kárpát-medencéből származó népmesei szövegfolkór, valamint a hagyományos mesemondás népszerűsítése, közös kulturális gyökereink ápolása. A rendezvény a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület (korábban Galgamenti Művészek Egyesülete) és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület közös szervezésében, a Hagyományok Háza szakmai támogatásával jön létre.

    A szervezők közlése szerint „… reggeltől estig, estétől reggelig szól a meseszó. Ott lesznek nemcsak a Meseszó Egyesület mesemondói, hanem önkéntes mesélők az ország határain belülről és azon túlról is. Mesélnek majd gyerekek, pedagógusok, mesemondók…”

    A tervek szerint tizenkét mesés helyszínen kilencvenkilenc zenész, táncos, mesemondó és kézműves mutat be huszonegy előadást. Mindemellett számos egyéb program is várja az érdeklődőket: egyebek mellett mesék által ihletett képzőművészeti kiállítás, kézműves és táncos foglalkozások, mesepedagógiával és folklórral foglalkozó szakmai tanácskozás is. És rengeteg mese – számtalan tájegységről, számtalan formában, számtalan előadótól.

    A programsorozat nagy erénye, hogy a népmesék világát ma is élő, sokszínű „testre szabható” közegként mutatja be, amely szabadon befogadható bárki számára. A fesztiválon számtalan ötletet kaphatnak a népmesékkel foglalkozók, de azok is, akik csak most ismerkednek ezzel a világgal, sőt, azok is, akik „csak” befogadóként, hallgatóként vennének részt az egyes eseményeken.

    Az idei rendezvény különlegessége egy világrekord-kísérlet: az önkéntesség évéhez kapcsolódóan a leghosszabb folyamatos mesemondás rekordját tűzték célul a szervezők. Mint korábbi felhívásukból kiderül, a csatlakozás feltétele csupán annyi volt, hogy a jelentkezők nyitottak legyenek arra, hogy élőszóban (nem olvasva) meséljenek legalább egy népmesét.

    A rekordkísérlet szeptember 11-én 19:00-kor a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál gálakoncertje előtt ér véget. A szombati nap mesemondóit érdemes külön is megemlíteni:

    • 9:00       dr.  Agócs   Gergely
    • 10:00    Hideg Anna és Pintér Zsolt
    • 11:00    Nyisztor Ilona és a pusztinai mesemondók
    • 12:00    Fábián Éva és Dóra Áron
    • 13:00    Kóka Rozália és Csíki Lóránt
    • 14:00    Bumberák Maja és Klitsie-Szabad Boglárka
    • 15:00    Toldi   István
    • 16:00    Gyimesi Lászlóné, Almási Jenőné, Bartus Teréz
    • 17:00    dr. Zalka Csenge
    • 18:00    Kovács Marianna, Bukovics János
    Forrás: MI (filmkocka)

    A rendezvény koronavírussal kapcsolatos óvintézkedései, tudnivalói: https://www.nepmesefesztival.hu/post/t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3-az-v-n%C3%A9pmesefesztiv%C3%A1l-%C3%B3vint%C3%A9zked%C3%A9seir%C5%91l

    További információ a rendezvényről és programjairól

    Előző cikk„Sokszor, amikor nemet mondunk, éppen a pozitív dolgok mellett tesszük le a voksot” – interjú
    Következő cikkSportszelfi – Versek és sportágak