Kezdőlap hírmozaik

    Továbbtanulási kisokos 2022/23

    A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadó munkatársai idén is összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat, amelyekre egy végzős tanulónak és szüleinek szüksége lehet. Ezzel is szeretnék előmozdítani tanulók és szülők együttes tájékozódását, a közös gondolkodást és a tudatos iskolakeresést, melyek a sikeres pályaválasztás feltételei. Mai cikkünkben a kiadvány legfontosabb részleteit emeljük ki, letöltési linkkel, ingyenes elérhetőséggel.

    Néhány jó tanács a pszichológustól

    A középiskola-választás jelentős mérföldkő a jövőbeli pályádhoz vezető úton. Ezt a döntést akkor érezheted igazán magadénak, ha aktívan részt veszel benne. Mit tehetsz ezért?

    Érdeklődj! Szerezz ismereteket a középiskolák, pályák és a munka világáról! Kérdezd meg ismerőseidet, látogass el a munkahelyükre! Ha erre nincs lehetőséged, nézz foglalkozásbemutató filmeket!
    Gyűjts tapasztalatot! Légy vállalkozó szellemű, és próbáld ki magad különböző helyzetekben! Ragadd meg a lehetőséget, ha megfigyelhetsz valakit munkája közben! Lehet, hogy még be is segíthetsz a tevékenységbe. Cselekvésed során saját magadról szerzel információt, ezáltal fejlődik önismereted, mely a megfelelő irány kiválasztásának egyik alappillére.
    Vegyél részt pályaválasztási rendezvényeken, ahol közelebbről is megismerhetsz középiskolákat, szakmákat
    és foglalkozásokat! Ilyen például a Szakmák éjszakája, a Szakma Sztár Fesztivál vagy az őszi továbbtanulási börzék.
    Ismerd meg az iskolatípusokat! Érettségizni szeretnél? Szakmát tanulnál? Célodhoz több képzési útvonalon is eljuthatsz. Fontos, hogy a számodra legmegfelelőbb utat válaszd – érdeklődésed, tanulási kedved, kitartásod, felvételi esélyeid szerint.

    Továbbtanulási kisokos 2022/23 9. oldal

    Tájékozódj a középiskolákról! Látogass el nyílt napokra! Ezeken az alkalmakon sok mindent megtudhatsz: milyen képességekre, szaktudásra tehetsz szert, merre mehetsz utána továbbtanulni, milyen közösségi és szabadidős lehetőségeket biztosít az iskola. Az is szempont lehet, hogy mennyit kell utaznod a lakóhelyedtől az iskoláig. Középiskolás éveid életed egyik legaktívabb időszakát teszik ki, ezért fontos, hogy jól bánj az időddel!
    Olyan iskolát válassz, amelyre felkészült vagy! Ha túlvállalod magad, csökkenhet a tanulás iránti motivációd. A nagyon távoli célok elérését érdemes kisebb szakaszokra bontva megtervezni.
    Jó, ha van „B-terved”. Nemcsak egyetlen út vezet a hegycsúcsra.
    Jelölj meg több középiskolát!
    • Végül: ha nehézséged támad az iskola vagy a pályairány kiválasztásával, vagy egyszerűen „csak” kíváncsi vagy magadra, jelentkezz tanácsadásra! A konzultációk során hasznos szempontokat kaphatsz önmagad megismeréséhez és pályaválasztással kapcsolatos terveid kialakításához.

    Amit a felvételi eljárásról hasznos tudni

    Az írásbeli felvételit „központi”, egységes írásbeli vizsgának nevezik, mivel az Oktatási Hivatal (OH) által megküldött feladatlapok felhasználásával kerül megszervezésre. A dolgozatokat javítókulcsok alapján, országosan egységesen értékelik. Célszerű megírni az egységes írásbeli felvételi vizsgát!
    Ha a tanuló nem írt központi felvételit, akkor nem jelölhet meg olyan intézményt, amely előírja ezt a vizsgát. A központi, egységes írásbeli vizsgára való jelentkezés határideje: 2022. december 2. A felvételi bármelyik – vizsgát szervező – iskolában megírható. (Ezekről az intézményekről jegyzék készül, melyet az OH honlapján, 2022. november 16-ig közzétesznek.) Az egységes írásbeli felvételi vizsgához szükséges jelentkezési lap (amely nem azonos a középfokú intézményekbe való tényleges jelentkezési lappal) letölthető és sokszorosítható (oktatas.hu).

    A tanulóknak a központi írásbeli vizsgára diákigazolványt vagy személyi igazolványt kell vinni magukkal. Vizsgázni magyar nyelvből és matematikából kell. Mindkét vizsga időtartama 45 perc, köztük 15 perc szünetet kapnak a tanulók. A vizsgákra való felkészülés eredményes módszere, ha a tanuló megoldja az előző évek vizsgáinak letölthető feladatsorait (megtalálhatók az OH honlapján), vagy előkészítő foglalkozásokra jár. A feladatokat és a megoldásokat a vizsgát követő napon az OH a honlapján közzéteszi, így a vizsgázók, illetve szüleik összehasonlíthatják a dolgozatok értékelését a javítókulcsokkal. Az írásbeli vizsga kiértékelt feladatlapjait a vizsgázó és szülője az iskola képviselőjének jelenlétében, az igazgató által meghatározott helyen és időben megtekintheti, azokról másolatot készíthet, és az értékeléssel kapcsolatban észrevételt tehet. A központi írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező középiskola 2023. február 10-ig értékelőlapot állít ki (ez az Értékelőlap eredeti példánya). Ezt őrizd meg, és a szóbeli felvételire vidd magaddal! (A jelentkezési lapok mellé az Értékelőlap másolata csatolandó.)
    A sajátos nevelési igényű (SNI), illetve beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) tanulóknak és szüleiknek jóval a felvételi eljárás megkezdése előtt tájékozódniuk kell. Legkésőbb 2022. december 2-ig fel kell keresni azt az iskolát, ahol a tanuló a központi írásbeli felvételi feladatsort írja, és ott benyújtania szakértői véleményt.


    A papír alapon is megjelent kiadvány ingyenesen kapható a FPSZ Továbbtanulási és Pályaválasztási Tanácsadó intézményében és a nagyobb pályaválasztási kiállításokon. Letölthető és lapozgató változatban online elérhető itt:

    https://palyavalasztas.fpsz.hu/tovabbtanulasi-kisokos-2022-23

    Köszönjük a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Pályaválasztási Tanácsadó engedélyét a kiadvány használatához.

    Előző cikkEvészavarok az iskolában
    Következő cikkEgyénközpontúság és személyes tapasztalás – interjú