Kezdőlap Sorozataink MInterjúk

MInterjúk: „az idegennyelvek elsajátítása tulajdonképpen a kódolás egyik formája”

MInterjúk sorozatunk utolsó vendége Skultéty Zoltánné Kati, eTwinning nagykövet, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon angol és matematika szakos tanára. Kódolásról, végzős diákok batyujáról, inspirációról szóló gondolatait olvashatjuk mai cikkünkben.

  • eTwinning nagykövetnek lenni számomra…

azt jelenti, hogy hasonló gondolkodású, együttműködő, egymást segítő és inspiráló közösségben tudhatom magam már tizenegy éve. Szeretem a kollégákkal folytatott beszélgetéseket, a tantestületi értekezleteket, a pedagógiai napokat, konferenciákat és nem utolsó sorban a képzéseket, ahol lehetőségem van meggyőzni a pedagógustársakat az eTwinning-program fantasztikus lehetőségeiről. Öröm, ha regisztrálnak, projektet indítanak, és ha örömeikről, sikereikről értesülök.

  • A kódolás és a nyelvtanítás találkozhat, ha…

például a kódolással kapcsolatos nemzetközi újdonságokról, hírekről, pályázatokról olvasok. Így találtam rá a Codeweek alkalmából meghirdetett nemzetközi kódolásos versenyre is, ahol az osztályom a középiskolás kategóriában a második helyezést érte el. Most, a Kódolás órájára újra meghirdették a versenyt, érdemes csatlakozni: https://panel.codementum.com/dashboard Mi egy éves teljeskörű hozzáférést kaptunk a tananyagokhoz. 

De az angol nyelv segített a micro:bit megjelenésekor is, hogy használni tudjuk a diákjaimmal a szimulátort, hiszen akkor, 2016-ban még nem volt széles körben elérhető ez az eszköz. Abban az évben tartották Budapesten a Microsoft E2 Educator Exchange Konferenciát, ahol a nagyvilágból érkezett 300 pedagógussal ismerkedhetettünk meg a micro:bit-tel. 

2016 Budapest Microsoft e2 Educator Exchange

Egy kicsit azért azt gondolom, hogy az idegennyelvek elsajátítása tulajdonképpen a kódolás egyik formája. Ha jól belegondolunk, ugye, hogy igazam van?

  • Kedvenc karácsonyi foglalkozásom az angolórán….

a szabadulószoba. Egyszerűen függő vagyok. A második digitális témahét óta foglalkozunk kollégáimmal a szabadulószobákkal. Online formában általában OneNote-tal készítem őket, de szeretem a Genially-t is. Nagy öröm, hogy a suliban kaptunk saját helyiséget szabadulószoba kialakítására. 

Szabadulószobás projekttel a Science on Stage-en, Szegeden

Nem angolórához kapcsolódik, hanem az iskolai hagyományainkhoz, de talán érdekes lehet, hogy nálunk az iskolai karácsonyfán csak néhány dísz van. Az igazi dekoráció a gyerekek egymásnak írt titkos üzenetei, amelyekkel teleaggatják a fát. Ezt nagyon szeretem.

Karácsonyfa a Lévayban
  • A legújabb értékelő eszköz, amit kipróbáltam….

nem annyira új, mert az előző tanév végén találkoztam vele: https://www.blooket.com/ A gyerekek most ezt szeretik a legjobban, sokszor kérik, ha nagyon fáradtak, hogy gyakorlásra is használjuk. 

Kedvelem a https://www.mentimeter.com/ -ot is. Mindig megkérdezem, hogy a ballagó diákok mit visznek magukkal az óráimról, és mi az, amit inkább elfelejtenének. 

Batyu a tizenkettedikesektől, utolsó matek órán

Sok-sok digitális eszközt, alkalmazást használok, használunk mindannyian, de, szerintem, a beszélgetést egyik sem pótolja. Mostanában fordult elő, hogy a matematika óra végén szükség volt annak a megbeszélésére, hogy a felmerülő nehézségeket hogyan tudjuk a csoportommal együtt megoldani. Valódi értékelés volt ez, az én munkámé is, és a diákoké is. Egymás szemébe nézve volt a legjobb megbeszélni.

  • Nagyon inspiráló tud lenni, ha….

személyesen találkozhatok „rokonlélek” kollégákkal. Sok munkakapcsolat alakult át barátsággá, és nagyon tudunk örülni a személyes találkozásoknak. Megnyugtató, amikor kiderül, hogy hasonló gondjaink vannak, és hasonló örömeink is. Tudjuk egymás gondolatait folytatni, az ötletmorzsákat teljes egésszé kiegészíteni. 

  • Bakancslistás tervem 2023-ra, hogy…

még többet olvasok. Két éve, amikor már úgy éreztem, hogy többet van a telefon a kezemben, mint bármilyen könyv, megfogadtam, hogy minden nap olvasok. Még sok könyv várakozik arra, hogy a kezembe vegyem. 

Olvasni a Balaton-parton (Lovizer Virág munkája)

Talán újra egyetemre is fogok járni, ha elindul a képzés, ami felkeltette az érdeklődésemet. IKT-Oktatásmódszertan szakirányú továbbképzésre jelentkezünk kollégáimmal a Károli Gáspár Református Egyetemre.

Van még néhány nagy tervem, például bejárni az El Caminot, de azok még nem jövőre fognak megvalósulni, azt hiszem. 


A sorozatot szerkesztette és tördelte Tóth Éva főszerkesztő, az összes megjelent rész ezen a linken érhető el. Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a sorozat sikeréhez!

Előző cikkGyakorlatias pénzügyi élmények a matekórán december 5-9. között
Következő cikkKarácsonyi növények az osztályteremben I.