Kezdőlap hírmozaik

Polcz Alaine világjátéka

2022-ben lett volna 100 éves Polcz Alaine, akinek pszichológiai munkásságáról a Modern Iskola is több ízben beszámolt. Ezúttal a Petőfi Irodalmi Múzeum témához kapcsolódó időszaki kiállítását mutatjuk be.

Forrás: Pixabay

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó, hajdani Károlyi-palota részleges felújítását követően megnyíló, Polcz Alaine emléke előtt tisztelgő kiállítás azt mutatja be, milyen élmények érték, milyen eseményeknek volt részese és milyen személyiségjegyeket tudhatott magáénak, amelyek olyan nagy visszhangot kiváltó és generációk szemléletét formáló művek megírását alapozták meg, mint például az Asszony a fronton, a Rend és rendetlenség, a Főzzünk örömmel!.

Már a kiállítás címe, a Világjáték is felidézi azt a pszichológiai-játékdiagnosztikai módszert, amelynek magyarországi bevezetése és továbbfejlesztése volt Polcz Alaine pszichológusi pályájának egyik legfontosabb eredménye. A Világjáték inspirálta a kiállítás látványvilágát és vált annak szervezőelvévé: a teszt kérdései mentén, a tudományos és az irodalmi életmű, valamint a tárgyi hagyaték elemeiből, szövegeiből építették fel az alkotók Polcz Alaine világát. Ennek révén a tárlat hat tematikus egységre tagolódik. Ezek révén felidézhető Polcz Alaine életútja, a Nemes Nagy Ágneshez, Mészöly Miklóshoz, Vajda Júlia festőhöz fűződő kapcsolata. Szó esik (természetesen) erdélyi kötődéséről és életre szóló barátságáról Bíró Bertával. Kiemelten szólunk az Asszony a fronton című korszakos műről. Külön egységben kaptak helyet szakácskönyvei és a renddel foglalkozó munkái: ezek (a kiállítás szervezőinek szavai szerint szerint) „pszichológusi tapasztalatainak és rendkívül játékos, nyitott, kreatív egyéniségének olyan ötvözetei, amelyeket méltán tekinthetünk egy életvezetési tanácsadó legjobb »receptjeinek«”.

Az interdiszciplináris kiállítás központi egysége Polcz Alaine szakmai tevékenységét mutatja be: a bábterápiás módszerektől a játékdiagnosztikai eszközökön át, a kórházi ellátás és a halálra készülők gondozása területén elért szemléletformáló változásokig, amelyek generációk nézeteit befolyásolták és alakították át.  Egyik elemzője így írt erről: „Mi a világjáték? Egy olyan játék, ami kicsiben mindazt tartalmazza, ami a világon van: kis embereket, állatokat, házakat, utat, vasutat, autókat, szórakozóhelyeket – és ezekből a gyermek felépítheti saját világát. Amit a világból megélünk, valójában minket tükröz vissza: indulatainkat, félelmeinket, vágyainkat. […] Ezt a vizsgálati és kezelési eljárást egy gyermekpszichológus, M. Loewenfeld találta ki. Szerzőnk az eredeti módszert több újítással egészítette ki. Például olyan kérdésekkel: Hol süt a nap és hol van árnyék? A postás levelet hoz, mi van a levélben? Valahol tűz üt ki ebben a világban, hol? Ezeknek a kérdéseknek a segítségével a gyermek problémája pontosabban megragadható.”

A kiállítás megtekinthető: 2023. október 31-ig – keddtől vasárnapig 10-18 óráig

További információ: pim.hu

Korábbi cikkeink a témában: itt és itt.

Forrás: Vikár György: A világ csak a mi játékunk?

Előző cikkNyitott(végű) kérdések
Következő cikk„A mindennapi pénzügyek bármely tantárgyba integrálhatóak” – interjú