Kezdőlap heti kitekintő

Projektbemutatóval zárult idén is a WATCH az Agórában

Plazmatányért, lézerspirográfot, buboréklámpát, szélcsatornát és időjárás-állomást készítettek többek között azok a középiskolás lányok, akik idén bekapcsolódtak a WATCH (Women at Tech) elnevezésű pályaorientációs programba. Az izgalmas projekteket egy záróesemény keretében mutatták tegnap be a diákok az Agóra Tudományos Élményközpontban.

Azért építjük Debrecen gazdaságát, hogy a fiatalok itt találjanak karrierlehetőséget – hangsúlyozta a projektzáró rendezvényen a város polgármestere. Papp László hozzátette, nagyon fontosnak tartja, hogy a mérnöki pálya ne csak férfiak számára legyen nyitott, és hálás azoknak a partnereknek, akik ezért a célért dolgoznak.

WATCH projektzáró kiállítás – Papp László polgármester, fotó: Agóra Tudományos Élményközpont

A kimondottan lányoknak szóló, WATCH elnevezésű pályaorientációs programot a tavalyi tanév sikere után 2023 januárjában második alkalommal indította útjára közösen az Agóra Tudományos Élményközpont és az NI Hungary Kft. A kezdeményezés célkitűzése, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a pályaválasztás előtt álló diákok számára a STEM területeket, miközben a résztvevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is. 

WATCH projekztáró kiállítás, fotó: Agóra Tudományos Élményközpont

Az egyedülálló programba idén bekapcsolódó 60 lány az elmúlt hónapokban bepillanthatott a mérnöki tudományterületek és a programozás rejtelmeibe, kipróbálhatta a különböző kódolási felületeket, megálmodhatta és kinyomtathatta 3D-ben ötleteit. Emellett a WATCH program keretében találkozhattak a diákok sikeres mérnöknőkkel, első kézből ismerhették meg a természettudományos szakmákban rejlő lehetőségeket, a mérnöki pálya szépségeit és felfedezhették a saját erősségeiket is. A 12 hetes alapképzés során a résztvevők megszerezhették azt a jövőtálló tudást, amelyet később a projektmunkák elkészítésénél kamatoztathattak. 

A WATCH-ban stratégiai partnerként együttműködő NI Hungary Kft. ügyvezetője, Hosszu Róbert az eseményen elmondta, hogy a cég továbbra is kiemelt hangsúlyt fektet a mérnöki utánpótlás sokszínűvé tételére, ezért is támogatta több tízmillió forinttal a programot, amelyhez 2021 óta 40 NI-os munkatárs csatlakozott önkéntesként.

Újdonság, hogy ebben a tanévben a projektmunkák megvalósításában a Sensirion Hungary Kft. és a Diehl Aviation Hungary Kft. munkatársai is részt vettek, segítették, irányították a lányokat a WATCH program keretei között.

Somogyi Béla, az Agóra ügyvezetője kiemelte, a mérnöki gondolkodás kialakítása fontos eleme a gyakorlatorientált programnak, melynek sikere bizonyítja az együttműködés és az összefogás fontosságát egy közös cél érdekében.

A WATCH pályaorientációs programban elkészült, tegnap bemutatott projektekkel a tervek szerint júliusban a Campus Fesztiválon, és szeptemberben, a Kutatók Éjszakáján is találkozhatnak az érdeklődők. Emellett néhány okosszerkezet biztosan kikerül majd az Agóra Tudományos Élményközpont Interaktív terébe, ahol állandó helyet kapott már a tavalyi WATCH programban megvalósított Lézerhárfa és Forgó lótusz is.


A cikk forrása: Agóra Tudományos Élményközpont 

www.agoradebrecen.hu

Előző cikk„Minden alkalmat megragadunk, amivel a gyereket a fenntartható fejlődésre nevelhetjük” – interjú
Következő cikkMegjelent az Irodalmi Magazin Kassák-száma