Kezdőlap Jeles Napok

A Karácsonyi énekről – másként

Charles Dickens Karácsonyi ének című műve az egyik leghíresebb decemberi történet. Írásunkban ennek osztálytermi feldolgozásához adunk tippeket.

Forrás: filmkocka

„Hóhullás London szűk kis utcáin. […] Mindenhonnan csak úgy árad a karácsonyihangulat. Ki gondolná, hogy egy ilyen szituációból el lehet jutni egy kísértethistóriáig? Charles Dickensrátalált az ideális útra. Olyan módon kovácsolta össze Karácsonyi énekcímű kisregényében a valóságot a fikcióval, a karácsonyt a szellemekkel, a szeretetet a zsugorisággal, hogy fantáziája ijesztő és egyben gyönyörű történetet eredményezett. Azonban még így is furcsa tapasztalnunk, hogy a világirodalom nagyszámú karácsonyisztorija közül ez az egyedüli, amely több, mint másfél évszázadon keresztül lázba hozta a film- és színházrendezőket, és a mai napig visszatérő olvasmány, nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is” – fogalmazta meg Márton Imola.

Vajon miért? „A gyerekek azért kedvelik, mert a történet a számukra legkedvesebb ünnepet, a karácsonyt idézi meg, a felnőttek pedig azért, mert egy olyan didaktikai jelleggel is bíró jellemváltozásnak lehetnek tanúi, amelyben minden bizonnyal magukra fognak ismerni. […] Túlzottan gyakran hagyjuk figyelmen kívül a körülöttünk lévő emberek szeretetét és az életünkbe boldogságot, harmóniát hozó eseményeket, így hát kellemetlen bevallani, de mindannyiunkban ott rejtőzik Ebenezer Scrooge.”

Néhány tipp az osztálytermi feldolgozáshoz

Emlékek

Dickens egy olyan időszakban írta ezt a regényt, amikor a britek feltárták és újraértékelték a múlt karácsonyi hagyományait. A regény írása közben hatással voltak rá saját gyermekkori emlékei, valamint más írók karácsonyi történetei, köztük Washington Irving, valamint Douglas Jerrold művei.

+ 1 tipp: Beszéljünk arról, milyen karácsonyi témájú műveket ismerünk a hazai irodalomban. (Melyiket a kilenc közül?, Betlehemi királyok, stb.) Nézzük meg együtt ezek felvételeit.

Hagyományok

A regény megragadta a karácsonyi ünnep viktoriánus időszakában történt újjászületésének korszellemét. Dickens elismerte a karácsony nyugati ünneplésének szokásait, később az ünnep számos aspektusa is megjelent a műben: a családi összejöveteleket, a szezonális ételeket, italokat, a játékokat, valamint az ünnepi nagylelkűséget.

+ 1 tipp: Beszéljük meg, milyen karácsonyi hagyományaink vannak otthon és a közösségben!

Tanulságok

A történet fő témái a szegényekkel való bánásmód, valamint az önző ember azon képessége, hogy megváltozzon, és egy kedvesebb, szelídebb személlyé változzon.

+ 1 tipp: Beszéljük meg, milyen egyéb karácsonyi szokásokat ismerünk! (Adományozás, karácsonyi gyűjtés, stb.) Ha lehetséges, csatlakozzunk közösen ilyenhez saját környezetünkben!

Felolvasások

Az író 1849-ben elkezdte a regény nyilvános felolvasását, ami annyira sikeresnek bizonyult, 1870-ig, halálának évéig további százhuszonhét előadásra vállalkozott. Az idők során számos feldolgozás, adaptáció született a mű nyomán.

+ 1 tipp: Olvassunk fel belőle közösen! (Válasszuk ki kedvenc részeinket és mutassuk be a többieknek is!)

Forrás:

  • Márton Imola: Badarság a karácsony? Charles Dickens Karácsonyi énekénekfilmes adaptációi
Előző cikkRekordszámú, minden eddiginél több diák vett részt az e-Hód informatikai versenyen
Következő cikk„Természetesnek tartom, amit teszek, különösen az iskolámért” – interjú